ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

«Παράθυρο» στη μακρά ιστορία και στην πλούσια παράδοση του Ωραιοκάστρου πρόκειται να αποτελέσει το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο, το οποίο ξεκινά τη λειτουργία του στον χώρο της «Παιδόπολης» με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής.

Τα εγκαίνια του μουσείου θα γίνουν την προσεχή Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2010, στις 11.00 το πρωί, από τον Δήμαρχο Ωραιοκάστρου Νικόλαο Μπάτο.
Παράλληλα με την τελετή εγκαινίων του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου θα γίνει και η παρουσίαση του τόμου «Ωραιόκαστρο: Ιστορία 35 αιώνων», τον οποίο εξέδωσε ο Δήμος Ωραιοκάστρου.
Για τη σπουδαία αυτή ιστοριογραφική προσπάθεια θα μιλήσουν οι συγγραφείς του έργου και συγκεκριμένα οι αρχαιολόγοι Δρ. Κώστας Σουέρεφ και Δρ. Ευτέρπη Μαρκή, καθώς και ο ιστορικός της οικονομίας Δρ. Ευάγγελος Χεκίμογλου.
Τόπος μνήμης και πολιτισμού
Το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο Δήμαρχος Ωραιοκάστρου Νικόλαος Μπάτος, αποτελεί έναν τόπο μνήμης, πολιτισμού και εκπαίδευσης.
«Στόχος της προσπάθειάς μας αυτής ήταν η καταγραφή, η προβολή, η διαφύλαξη και η διάδοση της πλούσιας λαϊκής παράδοσης και της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας», επεσήμανε ο κ. Μπάτος, τονίζοντας ότι το Ιστορικό Λαογραφικό Μουσείο του Ωραιοκάστρου δεν θα λειτουργήσει απλώς ως ένας εκθεσιακός χώρος, αλλά ως ζωντανός οργανισμός, ο οποίος θα φιλοξενεί πληθώρα εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων.
Το συγκεκριμένο μουσείο, μάλιστα, όπως σημείωσε ο κ. Μπάτος, δεν είναι δημιούργημα μόνον του Δήμου, αλλά πρωτίστως των ίδιων των κατοίκων του Ωραιοκάστρου, οι οποίοι αγκάλιασαν με θέρμη αυτή την προσπάθεια, προσφέροντας εκατοντάδες προσωπικά και οικογενειακά τους αντικείμενα, για να ενισχύσουν τις συλλογές του.
Μεταξύ των άλλων στα εκθέματα του μουσείου περιλαμβάνονται εκατοντάδες αντικείμενα κυρίως προβιομηχανικής εποχής, κειμήλια που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες του Πόντου, παραδοσιακές στολές, κεντήματα και υφαντά, αγροτικά εργαλεία και οικιακά σκεύη, παλιές φωτογραφίες, έγγραφα διοικητικού περιεχομένου, αλλά και προσωπικές επιστολές συνοδευόμενες με τις μαρτυρίες των πιο παλιών κατοίκων του Ωραιοκάστρου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top