Αφορμή για την σύνταξη αυτής της επιστολής μου είναι οι παρακάτω λόγοι:

1. Οι συνεχείς δηλώσεις του επικεφαλή της παράταξης κ. Καρασαββίδη Δ. και στελεχών της παράταξης «ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΜΕ ΟΡΑΜΑ», όπου αναφέρουν ότι ένας λόγος για τον οποίον συντάχθηκαν με την παράταξη του δημάρχου Μυγδονίας κ. Γαβότση Α. είναι ότι έλυσε το πρόβλημα της σχολικής στέγης της περιοχής του και ότι τώρα θα λύσει και το πρόβλημα του παλιού δήμου Ωραιοκάστρου,
2. Το φυλλάδιο που έχει διανέμει η παραπάνω παράταξη, όπου κατά λέξη αναφέρει ότι: «……..και στο καυτό ζήτημα της σχολικής στέγης ο Δήμος Ωραιοκάστρου δεν στάθηκε ικανός να σχεδιάσει και να υλοποιήσει εγκαίρως τα απαραίτητα έργα. Ανίκανη να προβλέψει τη ραγδαία πληθυσμιακή ανάπτυξη του Δήμου μας, η Δημοτική Αρχή κατάφερε να……τρέχει και να μην φτάνει, κρατώντας σε «ομηρία» μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς»,
3. Η συγκέντρωση για την εκπαιδευτική κοινότητα που έκανε ο κ. Γαβότσης και ήμουν παρών όπου διαβάζοντας μια επιστολή συντασσόμενη από υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο, μας ανέλυσε την κατασκευή πληθώρας σχολείων στο Ωραιόκαστρο και Παλαιόκαστρο αλλά και
4. Η σκληρή πραγματικότητα στον Δήμο Μυγδονίας για την οποία δεν φρόντισαν κάποιοι να ενημερωθούν.
Αν οποιοσδήποτε άλλος υποψήφιος εκδώσει αντίστοιχο φυλλάδιο θα μπορούσε κάλλιστα να επικαλεσθεί τα ίδια τα οποία ισχύουν και στον Δήμο Μυγδονίας, στον οποίο έχουμε επαναπαυθεί στην ενοικίαση και των τελευταίων ελεύθερων χώρων στο συγκρότημα ΣΚΑΡΑ για την δημιουργία νηπιαγωγείου ή δημοτικού για την περιοχή Μελισσοχωρίου που αντιμετωπίζει αυτή την στιγμή το μεγαλύτερο πρόβλημα.
Το θέμα όμως της αύξησης του πληθυσμού στο Δήμο μας, δεν μας είναι άγνωστο. Όπως φαίνεται και στην απόφαση 179/2008 του Δημοτικού Συμβουλίου της Μυγδονίας για την υλοποίηση του σχεδίου Καποδίστριας ΙΙ (η οποία δημοσιοποιήθηκε εν μέρει στο τεύχος 3 Οκτ-Δεκ 2008 του περιοδικού «Μυγδονία»), αναφέρεται ότι βάσει μελέτης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας «Ο Δήμος μας εμφανίζει πρωτοφανή ανάπτυξη της τάξεως του 216% και ότι ο πληθυσμός του υπολογίζεται πως μέχρι το 2017 θα έχει ξεπεράσει τους 22.000 κατοίκους».
Επίσης στην πρόσφατη έγκριση του ΓΠΣ του Δήμου Μυγδονίας αναφέρεται ότι ο προγραμματικός πληθυσμός για το σύνολο των οικισμών του Δήμου Μυγδονίας ορίστηκε σε 18.557 κατοίκους για το έτος 2016. Και αντιστοιχίζοντας αυτόν τον πληθυσμό βάσει στατιστικών ότι το 2% θα είναι παιδιά για το νηπιαγωγείο, 10% για το δημοτικό και 9% παιδιά Γυμνασίου-Λυκείου έχουμε τα εξής αποτελέσματα: 371 νήπια, 1856 παιδιά για δημοτικό και 1670 παιδιά για Γυμνάσιο και Λύκειο.
Στον Δήμο Μυγδονίας για τα παιδιά της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μέχρι στιγμής έχουμε επαναπαυθεί στην προσθήκη αιθουσών στον τελευταίο εναπομείναντα χώρο του Γυμνασίου-Λυκείου στο Δρυμό και στην παραχώρηση κάποιου παλιού στρατοπέδου εκτός οικισμών μεταξύ Λητής-Μελισσοχωρίου, όταν μας παραχωρηθεί από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας.
Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου και Λυκείου με ανοικτή επιστολή τους τον Μάϊο 2009 επεσήμαναν το οξύ πρόβλημα της σχολικής στέγης και κατήγγειλαν την υπάρχουσα δημοτική αρχή με επιστολή τους ότι: «…. μολονότι φαίνεται να γνωρίζει το πρόβλημα, στην πραγματικότητα αφενός έχει εγκλωβιστεί και επαναπαυθεί αποκλειστικά στην προσθήκη αιθουσών στον υπάρχοντα χώρο του Γυμνασίου και Λυκείου Μυγδονίας και αφετέρου στην παραχώρηση του πρώην στρατοπέδου της ΕΛΙΑΣ για την δημιουργία ενός Γυμνασίου… Πότε αναμένουμε να κάνουμε ενέργειες για τη δημιουργία νέων σχολείων; Όταν θα αυξηθεί το δυναμικό των μαθητών ή από πολύ πιο πριν;…… Το μοναδικό έργο που η σημερινή διοίκηση του Δήμου φαίνεται να προτίθεται να κάνει είναι η δημιουργία ενός νέου 12θέσιου Γυμνασίου στη θέση «ΕΛΙΑ» και σε οικόπεδο το οποίο διεκδικεί ακόμη από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας εδώ και 4 χρόνια. Ακόμη και αν ευοδωθούν οι προσπάθειές της, όπως κάθε Δημότης είναι αυτονόητο ότι εύχεται, πότε θα χτιστεί το νέο Γυμνάσιο; Το 2012-2013, όταν ήδη θα έπρεπε να ξεκινούν ενέργειες για τη δημιουργία ενός 3ου Γυμνασίου; Και στην περίπτωση που δεν διατεθεί ο χώρος της «ΕΛΙΑΣ» ποιο είναι το εναλλακτικό σχέδιο του Δήμου; Για τα παιδιά του Λυκείου ούτε κουβέντα….Η έλλειψη οράματος για την παιδεία στο Δήμο μας είναι οφθαλμοφανέστατη. Τα παιδιά του Δήμου μας που αποφάσισαν να παρακολουθήσουν τεχνικές σπουδές, ταλαιπωρούνται στους δρόμους και μοιράζονται στα σχολεία του Λαγκαδά και της Σταυρούπολης. Είμαστε όλοι επαναπαυμένοι με την κατάσταση αυτή; Δεν θα έπρεπε όλα αυτά τα χρόνια να έχουμε κάνει ήδη τις ενέργειες για την δημιουργία ενός Τεχνικού Λυκείου στο Δήμο μας, αντί να αφήνουμε στην τύχη την μεταφορά των παιδιών μας στο Λαγκαδά ή τη Σταυρούπολη;…Μήπως θα έπρεπε να δούμε και τη λύση της κατασκευής σχολικών συγκροτημάτων συγκεντρωτικά σε έναν χώρο με την δημιουργία 2-3 Γυμνασίων και Λυκείων, ενός Τεχνικού Λυκείου, μιας Σχολής ΟΑΕΔ μαζί με αθλητικούς χώρους που να μπορούν να καλύψουν παράλληλα τις ανάγκες της εκπαιδευτικής κοινότητας και το γεγονός αυτό θα συμβάλλει επίσης και στην ανάπτυξη ισχυρών φιλικών δεσμών μεταξύ των παιδιών και τον παραμερισμό οποιωνδήποτε μικροτοπικιστικών διαφορών;….. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι τα παραπάνω θα προβληματίσουν τόσο την παρούσα δημοτική αρχή όσο και τους συνδημότες μας (παλαιούς και νέους κατοίκους ) για το πρόβλημα.»
Οι σύλλογοι ζήτησαν και την δημοσιοποίηση της ανοικτής επιστολής στο περιοδικό του Δήμου Μυγδονίας και η απάντηση του κ. Δημάρχου ήταν αρνητική. Μήπως αυτός πληρώνει την έκδοση του εντύπου και όχι όλοι οι πολίτες με τις εισφορές μας.
Αυτή τη στιγμή στο Γυμνάσιο και Λύκειο Μυγδονίας φοιτούν 635 παιδιά (σε τμήματα των 30 ατόμων κατά κόρον και βρίσκονται στην μικρή του αυλή πλέον, μετά και από την προσθήκη αιθουσών σ΄αυτή, 500 παιδιά), από 549 το 2008 και 572 το 2009, τα οποία απέφυγαν την διπλοβάρδια την σχολική χρονιά 2009-2010 την τελευταία στιγμή χάριν των πιέσεων και των ενεργειών των Συλλόγων Γονέων Γυμνασίου, Λυκείου και της Ένωσης Γονέων του Δήμου μας, οι οποίοι βρήκαν μόνοι τους τον ενοικιαζόμενο χώρο του Σκάρα και μετά από συνεχείς διαβουλεύσεις με την Νομαρχία (αφού παρασύραμε και την δημοτική αρχή να συμμετάσχει αναλογιζόμενη πλέον το πολιτικό κόστος) πετύχαμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Εδώ δεν θα πρέπει να αδικήσω όμως και την δημοτική αρχή η οποία με δικά της έξοδα στην συνέχεια διαμόρφωσε κατάλληλα το εσωτερικό του χώρου για να λειτουργήσει ως παράρτημα του Γυμνασίου το συγκρότημα ΣΚΑΡΑ.
Στα νήπια φοιτούν φέτος υπάρχουν 220 παιδιά σε όλο τον Δήμο, Σκεφτείτε τι θα γίνει κύριοι όταν αυτά τα παιδιά θα φτάσουν στην Α’ Γυμνασίου το 2016, χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη ακόμη και τους νεομετοικούντες κατοίκους. Που θα στεγασθούν όταν οι σημερινές ανάγκες και με την παράδοση των αιθουσών στο Γυμνάσιο-Λύκειο σε 2-3 μήνες θα καλύπτονται οριακά?
Τα παιδιά του Λυκείου εξακολουθούν να κάνουν μαθήματα κατεύθυνσης στον χώρο του Χημείου και στην χωρισμένη αίθουσα με γυψοσανίδες και την κολώνα στη μέση της αίθουσας. Είμαστε ευχαριστημένοι με την υπάρχουσα κατάσταση?
Τα παραπάνω συντάχθηκαν και δημοσιοποιούνται για την ενημέρωσή σας και την αποφυγή ενός οράματος που μπορεί να μας περιπλέξει σε περισσότερες περιπέτειες, όσον αφορά την σχολική στέγη.
Την πλήρη ανοικτή επιστολή για τα προβλήματα σχολικής στέγης στον Δήμο Μυγδονίας και τον τρόπο λειτουργίας της δημοτικής αρχής για τα θέματα αυτά καθώς και τους λόγους που παραιτήθηκαν τα έξη από τα επτά μέλη πέρυσι του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου Μυγδονίας μπορείτε να τα βρείτε στις ιστοσελίδες:
http://www.mygdonia.gr/content/view/546/119/lang,el/
http://www.mygdoneoi.gr/forum/index.php/topic,24.msg27/topicseen.html#msg27
http://www.mygdoneoi.gr/forum/index.php/topic,26.msg31/topicseen.html#msg31
Όραμα: ότι βλέπει κανείς, όταν βρίσκεται σε έκσταση// όνειρο (Ερμηνευτικό λεξικό Τεγόπουλου-Φυτράκη)



Πόντικας Δημήτριος
Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Λυκείου Μυγδονίας (2008-2010)
Πρώην Γραμματέας του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Γυμασίου Μυγδονίας (2009-2010)

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top