Θα ενοικιάζεται προς 5 ευρώ το στρέμμα.
                        Θα δοθούν 10.000 στρέμματα σε Θεσσαλονίκη, Πιερία, Κιλκίς και Ημαθία.

Η Θεσσαλονίκη, η Πιερία, το Κιλκίς και η Ημαθία είναι οι επόμενοι νομοί όπου θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την ενοικίαση δημόσιας αγροτικής γης σε νέους ηλικιακά παραγωγούς, αλλά και σε ανέργους, (εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ) ακόμη κι αν αυτοί δεν...

 έχουν καμιά σχέση με το αγροτικό επάγγελμα.
Η έναρξη του προγράμματος τοποθετείται αμέσως μετά τη ΔΕΘ (10 Σεπτεμβρίου), ενώ στο περίπτερο του υπουργείου θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά επίσημα η ιντερνετική εφαρμογή. Υπολογίζεται ότι μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου θα έχει εφαρμογή σε όλες τις περιφέρειες της χώρας. Πρόκειται για περισσότερα από 10.000 στρέμματα στην Κεντρική Μακεδονία, από τα 3 εκατομμύρια “καθαρής” δημόσιας αγροτικής γης που θα διατεθούν σταδιακά σε όλη τη χώρα.
Η πρώτη φάση του προγράμματος ξεκίνησε από τους νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Έβρου και Σερρών, και το ενδιαφέρον των νέων αγροτών ήταν αρκετά μεγάλο. “Τα πρώτα στοιχεία που συγκεντρώσαμε από την εφαρμογή του προγράμματος καταδεικνύουν το ενδιαφέρον των νέων αγροτών να συμμετάσχουν σε αυτό”, ανέφερε στη “Μ” ο γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών Λεωνίδας Πολυμενάκος, κρίνοντας κατ’ αρχήν θετική την εν λόγω πολιτική του υπουργείου. Ωστόσο θεωρεί ότι η επέκταση του προγράμματος και στους ανέργους, μη αγρότες, δεν θα ωφελήσει ούτε τη γεωργία ούτε τη μείωση της ανεργίας. “Ο άνεργοι που δεν έχουν σχέση με το επάγγελμα του γεωργού γρήγορα θα εγκαταλείψουν τις καλλιέργειες”, εκτιμά ο κ. Πολυμενάκος.

Ενοίκιο προς 5 ευρώ!
Ο ενδιαφερόμενος θα μπορεί να ενοικιάζει το στρέμμα προς 5 ευρώ, όταν τα αρδεύσιμα αγροτεμάχια στον θεσσαλικό κάμπο μισθώνονται προς 150 ευρώ το στρέμμα. Η διάρκεια της μίσθωσης θα είναι για πέντε χρόνια όταν πρόκειται για μονοετείς καλλιέργειες, όπως τα δημητριακά, και για 25 χρόνια για πολυετείς καλλιέργειες, όπως είναι οι δενδρώδεις (π.χ., ροδάκινα). Σε ό,τι αφορά την έκταση των αγροτεμαχίων, αυτή θα ποικίλει ανάλογα με την καλλιέργεια. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η μέγιστη έκταση ανά αγροτεμάχιο δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 100 στρέμματα. Θα μπορούνε, τέλος, οι νέοι αγρότες να καλλιεργούν κάθε είδους προϊόντα, ωστόσο περισσότερους πόντους θα παίρνουν όσοι έχουν δηλώσει καλλιέργεια από την οποία παράγεται κάποιο από τα τρόφιμα που έχουν ενταχθεί στο “καλάθι” της περιφέρειας. Επίσης πόντους θα παίρνει ο και παραγωγός που θα καλλιεργεί ζωοτροφές, αφού το υπουργείο επιδιώκει να μειώσει το κόστος της κτηνοτροφίας με παράλληλη μείωση της τιμής του εγχώριου κρέατος, ώστε να γίνει ανταγωνιστικό έναντι του εισαγόμενου.  

Δικλείδες για αξιοκρατία
Ήδη είναι έτοιμη η ειδική διαδικτυακή εφαρμογή του υπουργείου που θα εγκατασταθεί στις περιφέρειες, μέσω της οποίας ο κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να επιλέξει το αγροτεμάχιο της αρεσκείας του, ακόμη και αν αυτό δεν βρίσκεται στον νομό όπου κατοικεί αλλά εντός των ορίων της περιφέρειας. Δηλαδή, ο κάτοικος της Θεσσαλονίκης θα μπορεί να ενοικιάσει αγροτεμάχιο εντός των νομών της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και μόνον.
Ειδικότερα, βάζοντας ο ενδιαφερόμενος στο σύστημα τον ΑΦΜ του, τα στοιχεία του θα διαστρώνονται αυτόματα με τη βάση δεδομένων του μητρώου αγροτών και αγροτικών επιχειρήσεων και με τη βάση του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Επιδοτήσεων (εμφανίζονται 300.000 εγγεγραμμένοι που εισπράττουν ενισχύσεις). Στόχος του διπλού αυτού ελέγχου είναι να αποφευχθούν φαινόμενα ψευδών δηλώσεων.
Η δικλείδα ασφαλείας είναι ότι η βαθμολογία κάθε αιτούντος θα δίνεται αυτόματα από την ειδική εφαρμογή χωρίς την παρέμβαση “ανθρωπινού χεριού”.


Ποιοι θα προτιμηθούν

Η βαθμολογία κάθε αγρότη θα προκύπτει με βάση οκτώ κατηγορίες κριτηρίων. Προτιμούνται οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, όσοι έχουν ηλικία μέχρι 30 ετών, διαθέτουν πτυχίο γεωτεχνικής σχολής (ΑΕΙ και ΤΕΙ), κατέχουν μικρό κλήρο ο οποίος γειτνιάζει με το προς μίσθωση αγροτεμάχιο, καθώς έτσι θα μεγαλώσει ο κλήρος τους, από την καλλιέργεια που θα δηλώσουν παράγεται κάποιο από τα τρόφιμα που έχουν ενταχθεί στο “καλάθι” της συγκεκριμένης περιφέρειας και δηλώσουν ότι θα παράγουν ζωοτροφές.
Στην περίπτωση που δύο ενδιαφερόμενοι για το ίδιο αγροτεμάχιο ισοβαθμήσουν, θα προτιμάται ο νεότερος σε ηλικία.
Πριμ θα δίνεται, τέλος, και στους συνεταιρισμούς (τους υγιείς, όχι τις σφραγίδες).

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top