Μίνι συνέντευξη του Θεόδωρου Κουτρούκη
Επιστημονικού Υπεύθυνου 
Ακαδημίας Πολιτών Ωραιοκάστρου




Το Ανοικτό Λαϊκό Πανεπιστήμιο Ωραιοκάστρου είναι πλέον πραγματικότητα. Πως γεννήθηκε η ιδέα δημιουργίας του στο Ωραιόκαστρο;

Η ιδέα των ανοικτών λαϊκών πανεπιστημίων είναι πολύ παλιά και συνδέεται με τη φιλοσοφία της δια βίου μάθησης που στις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες αποτελεί όχι μόνο μια στρατηγική προσωπικής και κοινωνικής ανάπτυξης αλλά και ένα αποτελεσματικό εργαλείο ένταξης και επανένταξης στην αγορά εργασίας. Η πρωτοβουλία για την ίδρυση της Ακαδημίας Πολιτών ξεκίνησε πριν ενάμιση χρόνο από τη Μυτιλήνη και πλέον επεκτείνεται με γοργούς ρυθμούς σε όλη τη χώρα. Η ιδέα για τη δημιουργία Ακαδημίας Πολιτών στο Ωραιόκαστρο - που ας σημειωθεί είναι η πρώτη σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα - ανταποκρίνεται στο αδιαμφισβήτητο ενδιαφέρον των πολιτών του δήμου Ωραιοκάστρου για εκπαίδευση, αλλά και στην αντίστοιχη ανάγκη των κατοίκων της δυτικής και βόρειας Θεσσαλονίκης, οι όποιοι είναι το εν δυνάμει ακροατήριο στους κύκλους μαθημάτων, που θα δρομολογηθούν από τον ερχόμενο Οκτώβριο. Με άλλα λόγια, φιλοδοξία των διοργανωτών είναι να ανάψει ένας φάρος παιδείας και πολιτισμού στο Ωραιόκαστρο, που θα φωτίσει ολόκληρη τη Βορειοδυτική Θεσσαλονίκη. 


• Στην προσπάθειά σας βρήκατε σύμφωνη την τοπική κοινωνία;

Τα πρώτα σημάδια είναι πολύ ενθαρρυντικά. Η πρόταση για τη δημιουργία της Ακαδημίας Πολιτών Ωραιοκάστρου συγκέντρωσε την ευρεία αποδοχή του δημοτικού συμβουλίου, το οποίο ενέκρινε με συντριπτική πλειοψηφία την σχετική πρόταση συνεργασίας, αναδεικνύοντας τη διάθεση της τοπικής κοινωνίας. Από την άλλη πλευρά, οι πολίτες δείχνουν ήδη μεγάλο ενδιαφέρον κι όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ ακόμη δεν έχει συμπληρωθεί ούτε μια εβδομάδα από τη σχετική απόφαση του Δήμου. Η Ακαδημία Πολιτών ήρθε για να μείνει κι ελπίζω πως οι πολίτες θα την αγκαλιάσουν και θα την αναδείξουν σε σημαντικό θεσμό στην πόλη του Ωραιοκάστρου.


• Ποια τα σχέδιά σας και οι στόχοι σας για την περιοχή μας; 

Οι άμεσοι στόχοι της ακαδημίας είναι να ξεκινήσουν οι πρώτοι κύκλοι μαθημάτων με συμμετοχή πανεπιστημιακών από την Ελλάδα και το εξωτερικό από το ερχόμενο ακαδημαϊκό έτος. Έτσι, σταδιακά θα δρομολογήσει κύκλους μαθημάτων σε γνωστικά πεδία όπως Ιατρική, Τέχνη, Πολιτισμός, Ψυχολογία, Ιστορία, Λογοτεχνία, Φιλοσοφία, Δημοσιογραφία, Φυσική κ.λπ. Αν ο στόχος αυτός δρομολογηθεί, η Ακαδημία θα επιχειρήσει μεσοπρόθεσμα να επιστρέψει ανταποδοτικά οφέλη στην τοπική κοινωνία διοργανώνοντας -πάντοτε με την συνεργασία του Δήμου- και ορισμένες επιπλέον δραστηριότητες όπως εκδηλώσεις πολιτισμού, εκπαιδευτικές εκδρομές, βιωματικά σεμινάρια κ.λπ., ανάλογα με τις ανάγκες των πολιτών.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top