Της Κατερίνας Μαλλιωτάκη
UNIVERSITY OF EDEXEL PSYHOLOGY
 Η τρέχουσα οικονομική κρίση μπορεί να συγκριθεί με τις μεγαλύτερες οικονομικές κρίσεις του περασμένου αιώνα. Η διεθνής ιστορική εμπειρία έχει στην ουσία να προβάλει τρεις σοβαρές υφέσεις κατά την τελευταία εκατονταετία.  Σύμφωνα με τον ψυχίατρο Γιωτάκο Ορέστη  αν και κάθε κρίση είχε διαφορετικά χαρακτηριστικά, μπορούμε να θυμηθούμε τις μαζικές αυτοκτονίες χρηματιστών στο κραχ του 29, και τη μαύρη ζώνη θανάτου της Ρωσίας λόγω της δραματικής αύξησης των αυτοκτονιών  ανθρωποκτονιών και βίαιων θανάτων .
Πολλές επιδημιολογικές μελέτες δείχνουν τις επιπτώσεις της ανεργίας , τόσο στη γενική όσο και στην ψυχική υγεία. Μελέτες στη Βρετανία, κατά τις δεκαετίες του 70 και 80 , έδειξαν ότι οι άνεργοι είχαν ποσοστό 25% μεγαλύτερο σε σχέση με τους εργαζόμενους ισοδύναμης κοινωνικοοικονομικής ομάδας. Επιπλέον, η διάρκεια της ανεργίας δείχνει να αυξάνει τον κίνδυνο θνησιμότητας ,αφού περιληφθούν παράγοντες όπως η ηλικία, φυλή, γάμος , εισόδημα και επαγγελματική.
Η ανεργία φαίνεται επίσης να σχετίζεται με την υιοθέτηση λιγότερο υγιεινών συνηθειών , όπως το κάπνισμα. Πρόσφατη έρευνα διαπίστωσε μια σειρά επιβλαβών συνηθειών  στους άνεργους ( αύξηση σωματικού βάρους, χρήση αλκοόλ , καπνού, κακή διατροφή ) καθώς και αύξηση των ψυχικών και ψυχοσωματικών διαταραχών.
Σημαντικές όμως φαίνεται να είναι οι επιπτώσεις των οικονομικών υφέσεων στα παιδιά.  Πρώιμες αντίξοες εμπειρίες μπορεί να τροποποιήσουν τη δομική και λειτουργική ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού , συμβάλλοντας στην αρνητική έκβαση της ψυχικής υγείας στο μέλλον . Έρευνες έδειξαν ότι η κακή κοινωνικοοικονομική κατάσταση των γονέων σχετίζεται με χαμηλή ικανότητα εστίασης της προσοχής των παιδιών , ενώ τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ιδρύματα, έχουν σημαντικά μεγαλύτερο όγκο αμυγδαλής. Είναι γνωστό επίσης ότι η πρώιμη έκθεση της μητέρας σε στρες λόγω κατάθλιψης , άγχους ή υποσιτισμού κατά την εγκυμοσύνη , αυξάνει την δραστηριότητα του άξονα υποθάλαμος- υπόφυση-επινεφρίδια στο βρέφος, , με αποτέλεσμα την τροποποιημένη απάντηση  στα στρεσσογόνα ερεθίσματα, ένα γεγονός να παραμένει  σε όλη διάρκεια της ζωής.
Ο υποσιτισμός του ίδιου του βρέφους  ,μπορεί επίσης να παίξει σημαντικό ρόλο
π.χ. η έλλειψη του ρετινοικού οξέος, παραγώγου της βιταμίνης Α, έχει αρνητική επίδραση στη νοητική ανάπτυξη ,
η έλλειψη των ω -3 λιπαρών οξέων σχετίζεται με μεγαλύτερη επίπτωση της κατάθλιψης, ενώ η έλλειψη σιδήρου διαταράσσει τη διαδικασία της μυελίνωσης.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top