Τα Αυγουστιάτικα φεγγάρια είναι δυο εφέτος. Ποιο από τα δυο θα γιορτάσουμε;Το πρώτο είναι στις 2 Αυγούστου ώρα 05:27 και το δεύτερο στις 31 ώρα 15:58.
Τα βράδια του Αυγούστου έχουμε ακόμη πολλά ενδιαφέροντα να παρατηρήσουμε.Το πρωί ο Δίας με την Αφροδίτη θα μας καλημερίζουν λίγο πριν βγει ο Ήλιος και στις 11 με 12 Αυγούστου θα τους συντροφεύει και η Σελήνη μαζί.
Το βράδυ θα έχουμε τον Κρόνο με τον Άρη σε συνάντηση που από τις 10 Αυγούστου μέχρι και τις 18 θα είναι πολύ κοντά ο ένας με τον άλλο.Ο Ερμής θα κάνει την εμφάνιση του το πρωί πριν την Ανατολή από τις 13 Αυγούστου μέχρι τις 16, τότε κοντά του θα είναι και η Αφροδίτη με την Σελήνη να τον πλησιάζει κάθε μέρα και περισσότερο.
Τις ίδιες μέρες ο Ήλιος θα περνά στον αστερισμό του Λέοντα γι αυτό θα βλέπουμε το πρωί μαζί με τον Ερμή τη Σελήνη και την Αφροδίτη, τους δύο μεγάλους αστέρες Κάστωρα και Πολυδεύκη.
Η Γη από το αντίθετο μέρος θα κινείται τον μήνα Αύγουστο μεταξύ Υδροχόου και Ιχθύων, αυτό σημαίνει πως τα μεσάνυχτα θα βλέπουμε στο κέντρο της Ουράνιας σφαίρας τους δυο πλανήτες Ουρανό και Ποσειδώνα που θα βρίσκονται αντίστοιχα στους αστερισμούς των Ιχθύων και Υδροχόου.Φυσικά αυτή η παρατήρηση για να επιτευχθεί χρειάζεται τηλεσκόπιο.
Στις 11 Αυγούστου ώρα 23:00 η Σελήνη θα περάσει μπροστά από τον Δία.Ένα γεγονός που δεν θα δούμε διότι αυτήν την ώρα ο Δίας δεν θα έχει ανατείλει Θα είναι ορατός στην Αυστραλία, Ειρηνικό Ωκεανό.Εμείς θα δούμε την Σελήνη μετά το πέρασμά της από τον Δία το πρωί πριν ανατείλει ο Ήλιος.
Στις 11 με 12 Αυγούστου έχουμε τις Περσιάδες είναι τα ''αστέρια'' που πέφτουν.Όπως γνωρίζουμε αυτή η σκόνη των μετεωριτών προέρχεται από την τοποθεσία του αστερισμού του Περσέα και που βρίσκεται στα Βορειοανατολικά της Ουράνιας σφαίρας κατά την διάρκεια της νύχτας.
Στις 16 Αυγούστου το πρωί ο Ερμής και η Σελήνη θα είναι πολύ κοντά και θα μας είναι οδηγός η Σελήνη για να δούμε τον Ερμή.
Η Σελήνη θα βρίσκεται στο χάσιμο της και θα φαίνεται μια λεπτή γραμμούλα της, το αστέρι που θα βρίσκεται κοντά της είναι ο Ερμής.
Στις 17 Αυγούστου το βράδυ, βλέποντας προς Νοτιοδυτικά ο Κρόνος και ο Άρης θα απέχουν μεταξύ τους μόνο 2,5ο και από κάτω θα είναι ορατός ο Στάχυς της Παρθένου.
Στις 24 Αυγούστου ο Ποσειδώνας σε αντίθεση με τον 'Ήλιο και την Γη ενδιάμεσα θα  είναι στο πιο κοντινό σημείο που θα μπορούμε να τον δούμε.Φυσικά με ένα τηλεσκόπιο.Η θέση του θα είναι στον αστερισμό του Υδροχόου μεταξύ των αστέρων θ και ι -11ο 26' και 28ο πάνω από τον Νότιο ορίζοντα.

''οράτε τον ουρανό
γνώση αποκτείται
έρρωστε και ευδαιμονείται''

Παζαΐτης Νίκος
Τηλ. 6934 716140
pazaitis@hotmail.com
    

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top