Ρεπορτάζ του "Τροχού", 30-7-2012.

Μετά από τα άρθρα που έγραψα στον «Τροχό», για την μεγάλη καταστροφή που έχουν προκαλέσει και συνεχίζουν να προκαλούν, στο δάσος του Ωραιοκάστρου, ορισμένοι νεαροί (ντόπιοι και μη) που ασχολούνται με το σπορ της «ποδηλασίας κατάβασης πλαγιάς» (αγγλιστί downhill), δέχτηκα πολλά μηνύματα από συμπολίτες που αγαπούν και επισκέπτονται τακτικότατα το δάσος της πόλης μας.
Με δυο λόγια, όλοι μου επεσήμαναν ότι τα όσα περιέγραψα στα άρθρα μου είναι μονάχα ένα μέρος της τεράστιας καταστροφής που έχουν προκαλέσει στο δάσος μας οι...


 ασυνήδειτοι νεαροί.
Κι επειδή το ρεπορτάζ γίνεται πάντα στο «χώρο του εγκλήματος», το ραντεβού με τους ευαίσθητους πληροφοριοδότες του «Τροχού» δόθηκε και ξεκίνησε μια πορεία στα «μονοπάτια της καταστροφής».
Στα προηγούμενα άρθρα μου είχα περιγράψει (και φωτογραφικά) την καταστροφή του δάσους και τις αυθαίρετες κατασκευές που έχουν στηθεί στην πλαγιά που βρίσκεται πίσω από το Λύκειο του Ωραιοκάστρου, ανάμεσα στο Λύκειο και το αναψυκτήριο BON CHATEAU.
Tώρα οι φίλοι του δάσους μου έδειξαν ένα ακόμα μονοπάτι που έχει ανοιχθεί από τα «τρωκτικά» του downhill. Αυτό βρίσκεται στην απέναντι πλαγιά, και έχει είσοδο από τον χωματόδρομο που ανεβαίνει πίσω από το γήπεδο μπάσκετ και την παιδική χαρά στην Βαλαωρίτου (χαμηλά, εκεί ίσως λέγεται Υψηλάντου).
Πρόκειται για ένα τεράστιο μονοπάτι το οποίο φθάνει μέχρι τους πυλώνες της ΔΕΗ (πιο ψηλά από την κεραία της ΕΕΤΤ) πάνω στην κορυφή του λόφου. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι ότι επειδή η βλάστηση είναι πυκνή, τα «τρωκτικά» για να το ανοίξουν έκοψαν πάρα πολλά δένδρα, ιδιαίτερα νεαρά. Όποιο δένδρο ήταν στο δρόμο του μονοπατιού που θέλησαν να ανοίξουν ή το έκοψαν ή το κουτσούρεψαν, γι’ αυτό βλέπεις πολλά δένδρα τα οποία έχουν κλαδιά μονάχα από τη μια πλευρά, από την άλλη έχουν κοπεί διότι εμπόδιζαν τους ασυνήδειτους νεαρούς.
Τα κομμένα δένδρα και τα κλαδιά τα πέταξαν μάλιστα εκεί παραδίπλα (σε όλη τη διαδρομή βλέπεις κομμένα δένδρα και παραδίπλα πεταμμένα τα κομμάτια που κόπηκαν ) και καθώς έχουν πια ξεραθεί αποτελούν πρώτης τάξης προσάναμμα για μια πιθανή πυρκαγιά. Και μια και μιλάμε για πυρκαγιά οι φίλοι μου έδειξαν και ένα δυο σημεία στα οποία είναι φανερό ότι έχουν ανάψει φωτιά (πιθανόν για να ψήσουν).
Στο μονοπάτι αυτό σε αντίθεση με εκείνο που περιέγραψα στα προηγούμενα άρθρα δεν υπάρχουν πολλές αυθαίρετες κατασκευές, είδα μονάχα δυο, τρεις. Υπάρχει όμως το χειρότερο, αυτή η εγκληματική κοπή των νεαρών δένδρων, μια καταστροφή που δεν είναι αναστρέψιμη.
Νομίζω ότι οι φωτογραφίες τα λένε όλα και καθιστούν επιτακτική την άμεση επέμβαση της δημοτικής αρχής, εάν έχει κάποια στοιχειώδη έστω συνείδηση των ευθυνών της.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ.

1 σχόλια:

  1. Σαν δεν ντρέπονται οι αλήτες που ξοδεύουν τον ελεύθερο χρόνο τους στα βουνά και τα λαγκάδια. Γρήγορα όλα τα "τρωκτικά" στις καφετέριες! Καπνίστε και κάνα μπαφάκι να αποχαυνωθείτε τελείως να συνεχίσουμε την μάσα μας ανενόχλητοι!!

    Η υποκρισία στο αποκορύφωμα της. Αραχτός στην μεζονέτα της αντιπαροχής που χτίστηκε εκεί που ήταν δάσος πριν μερικά χρόνια και το κατέστρεψε ολοσχερώς κατακρίνει ανθρώπους που έχουν αποκτήσει κουλτούρα ζωής ποιο fitness και ποιο κοντά στην φύση έχοντας ξεφύγει από το στερεότυπο του μπουζουκόβιου φραπεδοαναδευτήρα ελληνάρα.

    Τροχέ, ήπιας μορφής ανάπτυξη είναι τα bike parks και είναι αναγκαίο κακό που πρέπει να πάθει η φύση για να έρθουμε ποιο κοντά σε αυτήν για να μάθουμε να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες της και να την σεβόμαστε, πίνοντας καφέ στην αριστοτέλους και γράφοντας στα μπλογκς δεν θα αποκτήσουμε ποτέ αυτές τις αξίες. Ο δήμος αν θέλει να κάνει κάτι,αυτό είναι να οργανώσει αυτές τις προσπάθειες και να τις στηρίξει οικονομικά και με προσωπικό για να στείλει περισσότερους νέους στο βουνό και όχι να κυνηγήσει αυτούς που με προσωπικό χρόνο, κόπο και χρήμα ξεκίνησαν κάτι καλό για την περιοχή σας.

    ΥΓ: δεν κάνω downhill ούτε είμαι από το ωραιόκαστρο,

    ΑπάντησηΔιαγραφή

 
Top