Στις 24 Αυγούστου θα ολοκληρωθεί τελικά ο κοινωνικός διάλογος για τη δημιουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στη Νέα Ευκαρπία, έργο που κινδυνεύει να ματαιωθεί, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε οικονομικό επίπεδο, αλλά και για τη διαχείριση των απορριμμάτων στον νομό.
 Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο ΟΤΑ, τον περασμένο μήνα υπήρξε έντονη διαβούλευση για το θέμα του ΣΜΑ και η διοίκηση του Συνδέσμου ολοκλήρωσε ένα πλήρη κύκλο επαφών με όλους τους συναρμόδιους και ενδιαφερόμενους. Δηλαδή τον δήμο Παύλου Μελά, τους δημάρχους του νομού, τα κόμματα, τους αρμόδιους υπουργούς, το Τεχνικό Επιμελητήριο, τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας και του δικτύου φορέων της δυτικής Θεσσαλονίκης, ενώ εκκρεμεί η συνάντηση με την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τη Μητροπολιτική Ενότητα, που θα γίνει την προσεχή εβδομάδα. «Ο Σύνδεσμος στις συναντήσεις κατέθεσε...



 αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τη συμβατότητα του έργου, με τον σχεδιασμό, τη δυναμικότητά του, τα περιβαλλοντικά χαρακτηριστικά του και τη σκοπιμότητα-όφελος για τον νομό» επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Οι λόγοι της παράτασης 
Ο δήμαρχος Παύλου Μελά, όμως, ζήτησε περισσότερο χρόνο και η διοίκηση του Συνδέσμου ΟΤΑ του τον έδωσε, αντιλαμβανόμενη παράλληλα «τη μεγάλη ευθύνη καθυστέρησης που δημιουργείται στο έργο και τον πιθανό κίνδυνο διοικητικών και οικονομικών επιπτώσεων». Η παράταση στη διαδικασία διαβούλευσης, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, εξυπηρετεί τους εξής σκοπούς:
- Τη σύννομη πρόσκληση της δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης Παύλου Μελά, η οποία θα συγκληθεί για το θέμα στις 20 Αυγούστου.
- Τη σύγκληση ειδικού δημοτικού συμβουλίου μετά την επιτροπή διαβούλευσης για το ίδιο θέμα, που αποτελεί και το κυρίαρχο όργανο για την απόφαση της τοπικής κοινωνίας.
- Την αποφυγή οποιασδήποτε παρανόησης, καλόπιστης ή κακόπιστης, ότι προσπαθούμε να εκμεταλλευτούμε την περίοδο των διακοπών και του Αυγούστου, για να αποκλείσουμε κάποιους από τη διαβούλευση ή να επιταχύνουμε προειλημμένες αποφάσεις.
- Τη συμμετοχή εκπροσώπων του δικτύου οργανώσεων με εμπειρογνώμονες σε συνάντηση εργασίας-διαβούλευσης με τον δήμο Παύλου Μελά και τον Σύνδεσμο ΟΤΑ νομού Θεσσαλονίκης.
Παράλληλα ο Σύνδεσμος ΟΤΑ κάνει ιδιαίτερη μνεία στη θετική παρέμβαση του ΤΕΕ/ΤΚΜ «ως τεχνικού συμβούλου της πολιτείας που συνηγορεί στα τεχνικά και χωροταξικά χαρακτηριστικά του έργου και παράλληλα επιβεβαιώνει την αναγκαιότητα μιας αποτελεσματικής συζήτησης για τα γενικότερα θέματα περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής, η οποία με αφορμή τον ΣΜΑ έχει ξεκινήσει». Την ίδια ώρα το δίκτυο των οργανώσεων που αντιδρούν στο έργο συνεχίζει να χαρακτηρίζει «προσχηματικό» τον διάλογο και κάνει σαφές ότι δεν πρόκειται να σταματήσει τις κινητοποιήσεις. Μάλιστα τονίζει ως μόνη λύση τη ματαίωση του ΣΜΑ. Άρα όλα δείχνουν ότι στις 25 Αυγούστου τίποτε δεν θα αλλάξει αναφορικά με τις αιτίες της καθυστέρησης και θα βρεθούμε στο ίδιο έργο θεατές...

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top