Η κρίσιμη συνεδρίαση της παράταξης Ψωμιάδη είναι προγραμματισμένη για τις 12 το μεσημέρι και στην ψηφοφορία θα συμμετάσχουν οι 43 περιφερειακοί σύμβουλοι του συνδυασμού και οι επτά εκλεγμένοι αντιπεριφερειάρχες. Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον «Καλλικράτη» νέος περιφερειάρχης εκλέγεται αυτός που θα λάβει το «50% συν 1» από τις ψήφους των παρόντων (δηλαδή τουλάχιστον 26 ψήφους). Εάν κάτι τέτοιο...



 δεν καταστεί δυνατόν στις πρώτες δύο ψηφοφορίες, στην τρίτη εκλέγεται περιφερειάρχης αυτός ο οποίος θα συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους.

Εσπευσμένη διαδοχή
Η μάχη της διαδοχής εισήλθε στην τελική φάση της το απόγευμα της Τετάρτης, μετά τη συνάντηση που είχε στο γραφείο του ο γενικός γραμματέας της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης Θανάσης Καρούντζος με τους νομικούς εκπροσώπους του Π. Ψωμιάδη. Ο κ. Καρούντζος, ο οποίος είχε λάβει νωρίτερα την απόφαση του Αρείου Πάγου με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα του Π. Ψωμιάδη για αναπομπή της καταδίκης του ξανά στο εφετείο, ενημέρωσε τους εκπροσώπους του εν αργία περιφερειάρχη ότι θα προχωρήσει αμέσως στην υπογραφή της απόφασης με την οποία θα τον θέτει σε αργία. Η απόφαση υπογράφηκε την ίδια ημέρα και παρελήφθη επισήμως χθες Πέμπτη. Ωστόσο η μάχη της διαδοχής άρχισε από νωρίς το βράδυ της Τετάρτης και το μόνο που απέμενε ήταν ο ορισμός της ακριβούς ημερομηνίας για τη διεξαγωγή της κρίσιμης ψηφοφορίας. Αυτό ήταν στη διακριτική ευχέρεια της πλευράς Ψωμιάδη, καθώς την πρόσκληση υπογράφει ο πρώτος σε σταυρούς περιφερειακός σύμβουλος, που είναι ο Δ. Ψωμιάδης. Αρχικά υπήρξε η σκέψη να εξαντληθούν τα χρονικά περιθώρια των 15 ημερών που επιτρέπει ο νόμος, ώστε να υπάρχει χρόνος για διαβουλεύσεις με τους εκλέκτορες. Στην πορεία όμως εκτιμήθηκε ότι η επίσπευση της διαδικασίας είναι προτιμότερη, καθώς μετρήθηκαν δύο σημαντικοί παράγοντες: Ο πρώτος ήταν να μη δοθεί χρόνος στη ΝΔ να παρέμβει υπέρ του Απ. Τζιτζικώστα. Ο δεύτερος έχει να κάνει με τις δημαιρεσίες της Κυριακής, την εκλογή δηλαδή προέδρου του περιφερειακού συμβουλίου και των μελών της οικονομικής επιτροπής. Η πλευρά Ψωμιάδη επιθυμούσε οι δημαιρεσίες να γίνουν μετά την εκλογή του νέου περιφερειάρχη, γι’ αυτό και είχε ζητήσει προ ημερών από τον υπουργό Εσωτερικών να αναβάλει κατά μία εβδομάδα τη διαδικασία στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Το αίτημα όμως απορρίφθηκε. Έτσι αποφασίστηκε η διαδικασία εκλογής του διαδόχου του Π. Ψωμιάδη να γίνει μία μέρα νωρίτερα, δηλαδή αύριο Σάββατο.

Οι συσχετισμοί
Από προχθές, οπότε γνωστοποιήθηκε η έκπτωση του Π. Ψωμίαδη, τα επιτελεία των δύο υποψηφίων πήραν φωτιά. Οι συσκέψεις είναι συνεχείς και σε αυτές αποτιμάται η στάση του κάθε εκλέκτορα. Αναλόγως των εκτιμήσεων γίνονται επαφές με τους εκλέκτορες, είτε τηλεφωνικές είτε διά ζώσης. Επαφές για λογαριασμό των υποψηφίων γίνονται και από διάφορους πολιτευτές αλλά και από ορισμένους βουλευτές, η πλειονότητα των οποίων πάντως προτίμησε να μείνει αμέτοχη. Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις από τα δύο στρατόπεδα σαφή θέση φαίνεται να έλαβαν περίπου 40 από τους συνολικά 50 εκλέκτορες. Υπάρχει και μία ομάδα περίπου δέκα περιφερειακών συμβούλων των οποίων η τελική στάση ήταν αδύνατον να αξιολογηθεί με βεβαιότητα. Στο στρατόπεδο Ψωμιάδη εκτιμούν ότι διαθέτουν 23 με 24 σίγουρους εκλέκτορες, άλλους 18 δίνουν στον Απ. Τζιτζικώστα και γύρω στους οκτώ με εννέα πιστεύουν ότι είναι αμφιταλαντευόμενοι. Αντιθέτως η πλευρά Τζιτζικώστα πιστεύει ότι ο αντιπεριφερειάρχης θα εκλεγεί από την πρώτη κιόλας ψηφοφορία, καθώς διαθέτει, όπως λένε, περί τους 28 με 29 σίγουρους εκλέκτορες, ενώ θεωρούν ότι η υποψηφιότητα του Δ. Ψωμιάδη δεν μπορεί να πάρει περισσότερες από είκοσι ψήφους.

Παρέμβαση της Συγγρού
Στη μάχη της διαδοχής ενεπλάκη από χθες και η Νέα Δημοκρατία. Σύμφωνα με υψηλόβαθμο κομματικό παράγοντα χθες το μεσημέρι διεξήχθη σύσκεψη στη Συγγρού με τη συμμετοχή του γραμματέα του κόμματος Μανόλη Κεφαλογιάννη, στην οποία συζητήθηκε η στάση που θα τηρήσει το κόμμα στην υπόθεση εκλογής του νέου περιφερειάρχη. Εκεί ειπώθηκε ότι επιθυμία του Μεγάρου Μαξίμου είναι να στηριχθεί η υποψηφιότητα Τζιτζικώστα και αποφασίστηκε η βούληση αυτή του Αντώνη Σαμαρά να μεταφερθεί με σαφή και ξεκάθαρο τρόπο προς τους εκλέκτορες. Το έργο αυτό ανέλαβε κατά κύριο λόγο ο κ. Κεφαλογιάννης, ο οποίος χθες το απόγευμα άρχισε σειρά τηλεφωνημάτων, τα οποία θα συνεχιστούν μέχρι και το πρωί του Σαββάτου. Σύμφωνα με περιφερειακό σύμβουλο, ο οποίος συνομίλησε με το γραμματέα της ΝΔ, η Συγγρού υπογραμμίζει «τη βούληση του προέδρου ο νέος περιφερειάρχης να είναι πρόσωπο με προοπτική» και επιπλέον να υπάρξει αλλαγή στην περιφέρεια. «Τυχόν εκλογή του Διονύση θα σημαίνει ότι ο Παναγιώτης θα εξακολουθήσει να διοικεί και μάλιστα με φυσική παρουσία», κάτι με το οποίο διαφωνεί ο κ. Σαμαράς εκτός των άλλων και για λόγους σεβασμού στις αποφάσεις της δικαιοσύνης και των αρμοδίων οργάνων. Επιπλέον η Συγγρού υπενθυμίζει την αντίρρηση του κ. Σαμαρά στον ορισμό του Δ. Ψωμιάδη ως αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης κατά την προεκλογική περίοδο του 2010. «Οι αντιρρήσεις αυτές παραμένουν, πόσο μάλλον που ο Διονύσης διεκδικεί πλέον το αξίωμα του περιφερειάρχη», επισημαίνεται από πλευράς κόμματος.

ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ Κινδυνεύει με αργία ο Διονύσης
Το μεγαλύτερο μειονέκτημα της υποψηφιότητας του Δ. Ψωμιάδη είναι δύο σοβαρές εκκρεμότητες που έχει με τη δικαιοσύνη, εξαιτίας των οποίων θα τεθεί πιθανότατα πολύ σύντομα σε αργία.
Η πρώτη αφορά την εμπλοκή του στην υπόθεση της υπερκοστολόγησης του έργου κατασκευής της οδού Θεσσαλονίκης - Ωραιοκάστρου. Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση αυτή ο αρμόδιος αντιεισαγγελέας εφετών Αλέξανδρος Κωνσταντίνου είχε υποβάλει πρόταση προς το συμβούλιο εφετών Θεσσαλονίκης να παραπεμφθούν σε δίκη ο Διονύσης Ψωμιάδης, καθώς και άλλα 28 άτομα. Η κατηγορία που τους αποδόθηκε ήταν της απιστίας σε βαθμό κακουργήματος, ενώ η συνολική ζημιά του δημοσίου από την υπερκοστολόγηση αρχικά της μελέτης και μετά του ίδιου του έργου σύμφωνα με την πρόταση του αντιεισαγγελέα ανήλθε συνολικά σε 800.000 ευρώ. Πριν από λίγο καιρό ο φάκελος επέστρεψε στον αντιεισαγγελέα, καθώς παρουσίαζε κενά για ορισμένους από τους κατηγορουμένους, και πλέον αναμένεται η εκ νέου υποβολή του προς το συμβούλιο. Σε περίπτωση που το συμβούλιο εφετών κρίνει ότι ο Δ. Ψωμιάδης πρέπει οριστικά να παραπεμφθεί σε δίκη, τότε τίθεται αυτομάτως σε καθεστώς προσωρινής αργίας.
Ο Δ. Ψωμιάδης εμπλέκεται όμως και στην υπόθεση με τα διαβόητα «45άρια», έργα τα οποία φέρεται να ανέθετε απευθείας και χωρίς διαγωνισμούς η νομαρχία Θεσσαλονίκης σε «ημέτερους» εργολάβους, με τη συνολική ζημία να προσδιορίζεται στα 5 εκατ. ευρώ. Για την υπόθεση αυτή ο οικονομικός εισαγγελέας Λάμπρος Τσόγκας άσκησε σε βάρος των αδελφών Ψωμιάδη ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος για απλή συνέργεια σε απιστία και ψευδή βεβαίωση με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του δημοσίου.
Όλα αυτά θα βαρύνουν στη σημερινή ψηφοφορία, καθώς, όπως τονίζει στη «Μ» στέλεχος της παράταξης, «θα είναι αστείο να κληθούμε ξανά σε δύο μήνες, για να εκλέξουμε νέο περιφερειάρχη».

Η δήλωση υποψηφιότητας του Απ. Τζιτζικώστα
Έως αργά χθες το βράδυ επίσημη υποψηφιότητα είχε υποβληθεί μόνον από τον αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης. Στη δήλωση υποψηφιότητας ο Απόστολος Τζιτζικώστας σημειώνει τα ακόλουθα:
«Η συμπαράστασή μας στον Παναγιώτη Ψωμιάδη είναι δεδομένη. Όπως και το μεγάλο μας ευχαριστώ για το σημαντικό έργο που έχει επιτελέσει. Ευχόμαστε πολύ γρήγορα να δικαιωθεί. Όμως η περίοδος που διανύουμε είναι κρίσιμη και οι αποφάσεις που λαμβάνονται καθορίζουν το παρόν και το μέλλον του τόπου μας. Μπροστά μας έχουμε το στοίχημα του εκσυγχρονισμού της περιφερειακής διοίκησης, ώστε να υπηρετήσουμε πιο αποτελεσματικά το κοινωνικό σύνολο. Έχουμε την πρόκληση της βελτίωσης της λειτουργίας των υπηρεσιών προς όφελος των συμπολιτών μας. Έχουμε τη διεκδίκηση των μεγάλων έργων και της αναβάθμισης των υποδομών, ώστε η περιοχή μας να αποκτήσει το ρόλο που δικαιολογεί η στρατηγική της θέση και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Σε αυτήν την περίοδο απαιτείται συνέπεια και σταθερότητα, καθώς τα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα που αντιμετωπίζουμε δεν αφήνουν περιθώρια για χαμένο χρόνο. Απαιτείται σύνεση, καθώς οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν μπορούν να οδηγήσουν σε εκτροχιασμούς. Απαιτείται στιβαρή διοίκηση, που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες και τις προσδοκίες της κοινωνίας που μας εμπιστεύτηκε. Της κοινωνίας που ζητά να κάνουμε σταθερά βήματα μπροστά. Η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας χρειάζεται σήμερα προοπτική, χρειάζεται αποφασιστικότητα. Και πρωτίστως χρειάζεται ενότητα. Για να αντιμετωπίσουμε προς όφελος των πολιτών τα μεγάλα ζητήματα. Χωρίς αυτά τα στοιχεία, η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα κληθεί το επόμενο διάστημα να δώσει έναν άνισο αγώνα με τα προβλήματα. Γνωρίζω καλά ότι αυτές τις σκέψεις τις συμμερίζονται όλοι.
»Δηλώνω ‘παρών’ σε αυτήν την ώρα της ευθύνης. Σε αυτήν την κρίσιμη ώρα για τον τόπο μας, για τους συμπολίτες μας. Η υποψηφιότητά μου για την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας συμβάλλει στην προοπτική και την ενότητα. Η παράταξή μας, οι άξιοι περιφερειακοί σύμβουλοι και οι αντιπεριφερειάρχες εγγυώνται ότι καμιά ευκαιρία δεν θα πάει χαμένη, ότι θα προχωρήσουμε μπροστά όλοι μαζί. Η Μακεδονία μας αξίζει πολλά. Με υπευθυνότητα και δουλειά θα πετύχουμε».

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top