Όλοι έχουμε απογοητευτεί με αυτά που συμβαίνουν στην χώρα μας τα τελευταία χρόνια και γι’ αυτό τον λόγο βλέπουμε με χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις επικείμενες εκλογές, πιστεύοντας ότι η σημασία τους είναι πολύ μικρή σε σχέση με τα προβλήματα που ταλανίζουν τους πολίτες και την ίδια την κοινωνία σήμερα.

Η πραγματικότητα όμως είναι τελείως διαφορετική.
Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει εξελιχτεί σε σημαντικό διαχειριστή της κοινής περιουσίας των πολιτών, αρωγό σε καθημερινά προβλήματα και παράγοντα ανάδειξης της ατομικής ακίνητης περιουσίας των κατοίκων κάθε περιοχής. Ο νέος νόμος για την αναδιάρθρωση της τοπικής αυτοδιοίκησης αναθέτει περισσότερες και σημαντικότερες αρμοδιότητες, ενώ συγχρόνως δίνει μεγαλύτερη αυτονομία στους ΟΤΑ.
Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι ότι αυτοί που θα εκλεγούν στη θέση των διοικούντων στους νέους, μεγαλύτερους δήμους, θα καθορήσουν και θα αποφασίσουν για ζητήματα που αγγίζουν σημαντικούς τομείς της ζωής των κατοίκων της περιοχής μας. Σαν παράδειγμα, αναφέρουμε το γεγονός ότι βάση του νέου κανονισμού για το νέο τρόπο λειτουργίας των δήμων της χώρας, αυτοί γίνονται οικονομικά ανεξάρτητοι, φροντίζοντας για την ανεύρεση πόρων για τη λειτουργία τους, αποκλείοντας την πιθανότητα κρατικής επιχορήγησης η δανεισμού.
Αυτό θα σημαίνει ότι ένας δήμος από απλός διαχειριστής κρατικών πόρων, μεταμορφώνεται σε ζωντανό οικονομικό οργανισμό που θα μπορεί ακόμα και να πτωχεύσει από οικονομικούς πόρους, με αποτέλεσμα να μην μπορεί πλέον να εξυπηρετεί τις βασικές ανάγκες καθαριότητας ή παροχών για τους πολίτες. Και αυτό σημαίνει επίσης ότι οι άνθρωποι που θα βρίσκονται στην ηγεσία του δήμου είναι απόλυτα αναγκαίο να είναι ικανοι, τιμιοι, αποφασιστικοί και οξυδερκείς.
Η στάση που πολλοί ανάμεσα μας αναμένεται να κρατήσουν απέναντι στις προσεχείς δημοτικές εκλογές, μια απαθής και αδιάφορη συμπεριφορά που πηγάζει από τη βαθιά απογοήτευση που νιώθουν για τους θεσμούς, είναι επικίνδυνη και θα έπρεπε να αλλάξει για να αποφθεχθούν δυσάρεστες συνέπειες.
Τα άτομα που πρέπει να επιλεγούν για να διοικήσουν τους δήμους της χώρας πρέπει να είναι κατάλληλα να κρατήσουν στα χέρια τους την οργάνωση και το προγραμματισμό πολύ σημαντικών ζητημάτων για τους κατοίκους των δήμων της χώρας.
Δυστυχώς δεν ζούμε πλέον σε κάποια εποχή που μας προσφέρει την πολυτέλεια της απώλειας πολύτιμου χρόνου και χρήματος, οφείλουμε να προσέχουμε αυτά που μας έχουν μείνει ως κόρη οφθαλμού. Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι ασήμαντη, είναι παράγοντας λήψης αποφάσεων και οργάνωσης σημαντικών τοπικών ζητημάτων.
Μην αφήσετε τους άλλους ή την τύχη να αποφασίσουν στη θέση σας για ζητήματα που σας αφορούν άμεσα.

Παντελής Τσακίρης
Υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος
Δήμου Ωραιοκάστρου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top