1. Πως αισθάνεστε μετά την ήττα της παράταξης σας και την μη εκλογή σας στο Δημοτικό Συμβούλιο;Σκοπεύετε να είστε και πάλι υποψήφια στις επόμενες εκλογές;

      Με την ευκαιρία αυτής της συνέντευξης θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συμπολίτες για την στήριξή που μου έδωσαν. Οφείλω δημόσια να πω ότι οι δυσκολίες ήταν ελάχιστες μπροστά στις μεγάλες χαρές που μου έδωσαν όλοι, φίλοι και αντίπαλοι.
Αυτή η αναγνώριση της δημιουργικής, έντιμης και αποτελεσματικής ενασχόλησης με τα κοινά, θα μείνει πάντα στην ψυχή μου και δεν μειώνεται ουδόλως απο το γεγονός οτι δεν εκλέχτηκε η παράταξή μας και μαζί και εγώ και άλλοι άξιοι σύμβουλοι.
Παρά το οτι είμαι εκτός του νέου Δημοτικού Συμβουλίου η επικοινωνία με τους συμπολίτες συνεχίζεται. Λογικό είναι να υπάρχει μια σχέση εμπιστοσύνης και αγάπης μετά από 16 χρόνια σταθερής παρουσίας. Οι πολίτες γνωρίζουν οτι την δύναμη που μου έδιναν με την ψήφο τους, την επέστρεφα κάνοντας περισσότερη δουλειά και δεν την χρησιμοποιούσα για να χτίσω την πολιτική μου καριέρα.
Η ενασχόληση με την πολιτική είναι ένας κύκλος που έκλεισε με πολύ καλές εντυπώσεις και χρήσιμες εμπειρίες και γνώσεις. Γνώρισα πολλούς ανθρώπους στο Ωραιόκαστρο και στους δύο νέους δήμους και η επαφή μαζί τους συνεχίζεται γιατί θεωρώ οτι και ως απλός πολίτης μπορώ να συμβάλλω στην επίλυση προβλημάτων, ιδιαίτερα αυτή την κρίσιμη οικονομική και κοινωνική περίοδο.

2.    Πού αποδίδετε την  ήττα της παράταξης σας

.     Η ήττα οφείλεται σε πολλές παραμέτρους. Η πρώτη είναι οτι εμείς και οι συμπολίτες μας δεν γνωρίζαμε ούτε απο εκλογές 2ης Κυριακής, ούτε απο συννενωμένους δήμους. Η δεύτερη είναι οτι μετά από τόσα χρόνια διοίκησης και καθημερινής επικοινωνίας με τους πολίτες ο κόσμος μας ένιωθε οικείους και ικανούς να πετυχαίνουμε  και δεν κινητοποιήθηκε.
Δυστυχώς σε αυτές τις εκλογές επικράτησε το τάξιμο σε βαθμό που προσβάλει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Σε αυτή την προεκλογική περίοδο οι υποσχέσεις ήταν ακατάσχετες, αλλά το τάξιμο δεν βλάπτει, το δώσιμο είναι δύσκολο.
Η διαδικασία και τα αποτελέσματα του 2ου γύρου αποδεικνύουν το πολιτικό παιχνίδι που εξελίχθηκε το οποίο κάθε άλλο παρά έντιμο ήταν.
Για παράδειγμα στη Λητή όπου η παράταξη Μπάτου θα είχε 4 Δημοτικούς συμβούλους και η παράταξη Σαραμάντου δεν έχει κανέναν, το ποσοστό του 1ου γύρου ήταν για την παράταξη Σαραμάντου 11% και του 2ου γύρου 53%. Εκλέχθηκαν
Τοπικοί σύμβουλοι με 20 ή 30 ψήφους.
Ακόμη αρνητικό ρόλο έπαιξε η μεροληπτική και επιθετική τακτική που είχαν έντυπα και ηλεκτρονικά μέσα.


3. Κοιτώντας πίσω τόσα χρόνια που είσαστε ως παράταξη στην διοίκηση και σεις Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, τι θα αλλάζατε γιατί δεν το κάνατε όπως  έπρεπε;

  Κοιτώντας πίσω βλέπω το τόσο σημαντικό έργο που πραγματοποίησε ο Δήμαρχος Νικόλαος Μπάτος και η διοίκηση μας σε όλους τους τομείς. Βλέπω την πανέμορφη πόλη που έγινε το Ωραιόκαστρο με υποδομές και οδικές αρτηρίες που δεν έχει άλλος περιφεριακός δήμος. Έργα όπως τα κτίρια " Ι. Καποδίστριας" και " Παύλος Μελάς" , το κολυμβητήριο, το κλειστό γυμναστήριο, τα πολλά σχολεία, οι παιδικοί σταθμοί, το περιβάλλον, συνέβαλαν στην αναβάθμηση της καθημερινότητας του πολίτη.
Δημιουργήσαμε ένα αμαξοστάσιο άρτια οργανωμένο με πολλά σύγχρονα μηχανήματα, λειτουργήσαμε τη Δημοτική Αστυνομία, φέραμε το φυσικό αέριο και συνδέσαμε όλα τα δημόσια κτίρια εξοικονομώντας πόρους.
Το Αστυνομικό τμήμα, το υποκατάστημα του Ι. Κ. Α. , το κέντρο διαλογής των Ε. Λ. Τ. Α. , η υπογειοποίηση των καλωδίων της Δ. Ε. Η. συμβάλλουν στην αναβάθμιση του Ωραιοκάστρου.
Επίσης αναπτύξαμε δραστηριότητες στους τομείς του πολιτισμού και της πρόνοιας για όλους τους κατοίκους κάθε ηλικίας και δημιουργήσαμε Λαογραφικό Μουσείο και βιβλίο για την Ιστορία του Ωραιοκάστρου. Χαίρομαι που το έργο αυτό θα μείνει παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές που κατοικούν και θα κατοικήσουν στο Ωραιόκαστρο. Απαντώντας στο δεύτερο ερώτημα,
αν μπορούσα θα άλλαζα το νομοθετικό πλαίσιο ώστε να μπορούσαμε να παρέμβουμε σε θέματα που ήταν εκτός της αρμοδιότητας του Δήμου.
Πολλές από αυτές τις αρμοδιότητες, τώρα πλέον με την εφαρμογή  του Καλλικράτη, θα δοθούν στους Δήμους.


4. Πως κρίνετε την διοίκηση Σαραμάντου στο διάστημα που έχει την ευθύνη για τον Δήμο Ωραιοκάστρου;Συμμερίζεστε την αυστηρή κριτική που του ασκείται;

Τη νέα διοίκηση την χαρακτηρίζει η χρονοτριβή. Απο τα μέσα Νοεμβρίου που εξελέγει δεν θέλησε να ενημερωθεί για θέματα του Δήμου.
Μόνον μετά τις παραιτήσεις των Προέδρων των Νομικών Προσώπων ( κ.κ. Γαβότσης, Χατζηαντωνίου, Ανδρεάδου, Αταμιάν, Στοΐκου), ορίσθηκαν οι νέοι Πρόεδροι.
Συγχόνως το περιβάλλον του διακρίνεται από έπαρση στην συμπεριφορά.
Πρόσφατο δείγμα το βιντεάκι με τον καουμποΰ που ανέβηκε στο διαδίκτυο και ευτυχώς το απέσυρε κάποιος σώφρων. Τέτοιες πράξεις βλάπτουν τη συνοχή της κοινωνίας. Άρα η κριτική που του ασκείται ειναι αναμενόμενη.
Παράλληλα όμως του παρέχεται στήριξη από κάποιους που σε άλλες περιπτώσεις είναι πολύ επιθετικοί και αναρωτιέται καθείς για τον λόγο που συμβαίνει αυτό. Άλλοι ζητούν να δοθεί πίστωση χρόνου. Η κριτική όμως αφορά στα νέα ήθη συμπεριφοράς και αυταρχισμού που εισάγει και τα οποία δεν έχουν σχέση με το τι κάνεις αλλά με το ποιός είσαι και γιατί φέρεσαι έτσι.


5.  Πώς κρίνετε τον νέο Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου τον κ. Δούμπαλα;


Το Δημοτικό Συμβούλιο συνεδριάζει για να συζητά και να αποφασίζει για τα θέματα και τις υποθέσεις του Δήμου. Οι συνεδριάσεις ήταν πάντα δημόσιες και ανοικτές στους πολίτες οι οποίοι συμμετείχαν και έθεταν θέματα προς συζήτηση.
Στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο συμβαίνει επι 3- 4 ώρες να μην ελέγχεται η συνεδρίαση, καθότι η μια ώρα ερωτήσεων που ορίζει ο Πρόεδρος, επιμηκύνεται τόσο πολύ ώστε το ουσιαστικό τμήμα της συνεδρίασης να βρίσκει το συμβούλιο αποσυντονισμένο.
Παράλληλα δημιουργείται η εντύπωση οτι οι πολίτες αδυνατούν να εξυπηρετηθούν απο τους αρμόδιους  και βρίσκουν ως λύση να απευθυνθούν ενώπιον όλων. Επίσης οτι κάποιοι είναι στημένοι για να ευλογήσουν τη νέα διοίκηση ή για να επιτεθούν στις προηγούμενες. Όσο ήμουν Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ωραιοκάστρου απέτρεπα τις εντάσεις και η αντιπολίτευση μιλούσε εκτενώς και κατ' επανάληψη. Είχαμε άριστη συνεργασία με όλους τους Δημοτικούς Συμβούλους που με τίμησαν με ομόφωνη εκλογή απ' όλες τις παρατάξεις. Μου φαίνεται πολύ περίεργο αυτό που είδα στο νέο Δημοτικό Συμβούλιο δηλαδή να μην επιτρέπεται στους Δημοτικούς Συμβούλους της αντιπολίτευσης αλλά και της συμπολίτευσης να ολοκληρώσουν δύο προτάσεις.


6.  Πιστεύετε ότι η διοίκηση Σαραμάντου θα πετύχει στο έργο της;Αιτιολογήστε την άποψη σας;

.Η θητεία στο Δήμο Καλλιθέας δεν έχει να δείξει θετικό έργο, διότι οι ελλείψεις στις     υποδομές είναι πολλές, παρά τα μεγάλα κονδύλια που εισπράταν από το λατομείο.  
Θεωρώ επίσης αρνητικό το γεγονός ότι μετά το αποτέλεσμα που έλαχε στις εκλογές
δεν δραστηριοποιήθηκαν όπως άλλοι νεοεκλεγέντες. Δηλαδή δεν όρισαν συναντήσεις
με τους δύο Δημάρχους, τους Αντιδημάρχους, τους Προέδρους των Νομικών Προσώπων για να ενημερωθούν για τα θέματα των υπό συνένωση Δήμων. Αυτό είχε ως συνέπεια την δυσλειτουργία και τις
καθυστερήσεις και άλλα προβλήματα που υποβαθμίζουν το θεσμό .Πιθανόν η τακτική αυτή να κρύβει σκοπιμότητες που θα γίνουν γνωστές.
Πραγματικά θα επιθυμούσα ένα διαφορετικό ξεκίνημα, χωρίς ρεβανσισμούς και
ομαδοποιήσεις. 

7. Πως κρίνετε την ανεξαρτητοποίηση Αταμιάν.

Οι δημοτικές παρατάξεις απαρτίζονται από ανθρώπους με διαφορετικούς χαρακτήρες και στόχους. Έχει παρατηρηθεί ότι κάποιοι στην πολιτική
παρασύρονται από ελάχιστους ανθρώπους ή από όψιμες υποστηρίξεις.
Η βιασύνη δεν επιτρέπει να κρίνεις καθαρά την όποια σκοπιμότητα υπάρχει
πίσω από πρόσκαιρες στηρίξεις.
Το αποτέλεσμα της επιλογής και η επιτυχία του είναι προσωπικό του θέμα.
Το βέβαιο είναι ότι τα στελέχη της παράταξης έχουν εκπλαγεί δυσάρεστα
από αυτή την συμπεριφορά και από
τον τρόπο που πολιτεύτηκε. 


8. Πιστεύετε ότι η παράταξη σας με επικεφαλής τον Νίκο Μπάτο θα πρέπει να διεκδικήσει  την διοίκηση του Δήμου Ωραιοκάστρου και στις επόμενες εκλογές.Αν όχι τι θα πρέπει να γίνει ,τι θα πρέπει να αλλάξει.

 Σίγουρα δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Νίκος Μπάτος εξελέγη
Δήμαρχος Ωραιοκάστρου επί 16 έτη, από την πρώτη Κυριακή και με πολύ
υψηλά  ποσοστά. Και σε αυτές τις εκλογές το ποσοστό στο Ωραιόκαστρο
ήταν  55%. Παράλληλα ως Αντιπρόεδρος της ΤΕΔΚ εκλεγόταν ,επί σειρά ετών
από τους Δημάρχους του νομού Θεσσαλονίκης.
Είναι γνωστό σε όλους ότι ο Νίκος Μπάτος είναι διεκδικητικός, αποτελεσματικός
και προσηλωμένος στην αυτοδιοίκηση και ότι έχει πετύχει σημαντικότατο έργο.
Πιστεύω ότι είναι πολύ χρήσιμος στην κοινωνία του Ωραιοκάστρου. Το τι  θα πράξει στο μέλλον είναι προσωπική του επιλογή και απόφαση.


9. Είστε πιο ευτυχισμένη τώρα που δεν ασκείτε διοίκηση;Με τι ασχολείστε;

 Επί 16 χρόνια με αγάπη και με σεβασμό στους ανθρώπους δημιουργήσαμε
μαζί με τους συναδέλφους και τους συμπολίτες έργα και κοινωνικές παροχές.
Σίγουρα τώρα έχω περισσότερο χρόνο και άλλα ενδιαφέροντα. Πάντα όμως η
καρδιά και η σκέψη μου θα είναι κοντά στην πόλη μας. Είμαι ευτυχισμένη που
είχα και έχω στήριξη και αγάπη στην σχέση με τους συμπολίτες. 










0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top