Με δεκάδες προβλήματα έρχονται αντιμέτωποι καθημερινά οι δήμαρχοι κατά τη μετάβαση στην Καλλικράτεια εποχή με συνέπεια αυτοί να έχουν χάσει τον ύπνο τους και υπάλληλοι και δημότες την υπομονή τους
18 Μαρ 2011 - 11:14
Picture 0 for Δήμαρχοι σε απόγνωση...

Της Χριστίνας Καραμανιδου
karamanidou@voria.gr
Σε πονοκέφαλο έχει μετατραπεί για τους περισσότερους δημάρχους ο Καλλικράτης, με τα προβλήματα να πολλαπλασιάζονται και το οικονομικό αδιέξοδο να μεγαλώνει καθημερινά. Η μετάβαση από την προ «Καλλικράτη» εποχή στην νέα κατάσταση δημιουργεί δεκάδες κωλύματα, τα οποία δυσκολεύουν τόσο τους αρμοδίους όσο και τους ίδιους τους πολίτες. Διοικητικές δυσκολίες, γραφειοκρατία και οικονομικό είναι τα κυριότερα προβλήματα, που καταγγέλλουν στη Voria.gr οι δήμαρχοι του Νομού Θεσσαλονίκης.
Η μεγαλύτερη δυσκολία, στην οποία καλούνται-και μάλιστα σύντομα- να ανταπεξέλθουν οι δήμαρχοι, είναι οι υπηρεσίες που μέχρι πρότινος υπάγονταν στις Νομαρχίες και τώρα έχουν περάσει στα χέρια της Πρωτοβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως η Πολεοδομία, η Παιδεία, η Υγεία το Εμπόριο. «Οι αρμοδιότητες που έχουμε αναλάβει είναι αρκετές, το θέμα είναι ότι δεν υπάρχει μία ξεκάθαρη γραμμή που πρέπει να ακολουθήσουμε. Το όλο εγχείρημα ήταν πολύ βιαστικό και καθόλου προμελετημένο» αναφέρει ο δήμαρχος Δέλτα, Ν. Γιουτίκας και προσθέτει: «Όλες οι διαδικασίες είναι πολύ χρονοβόρες και γραφειοκρατικές. Προσπάθησαν να βάλουν δικλίδες ασφαλείας- που σε πολλές περιπτώσεις είναι κατανοητές- αλλά τώρα για να προχωρήσει κάτι πρέπει να περάσει από δεκάδες επιτροπές και ως γνωστό ˝Αν θέλεις κάτι να μην γίνει στείλε το σε επιτροπή˝».
Για ασάφεια στον τρόπο λειτουργία των υπηρεσιών κάνει λόγο ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Δ. Σαραμάντος. Όπως λέει υπάρχουν σημαντικά κενά στον Καλλικράτη, τα οποία δυσκολεύουν την καθημερινότητα του πολίτη. «Υπάρχει ασάφεια. Μας έχουν ρίξει στα βαθιά και μας λένε να κολυμπήσουμε, χωρίς όμως να μας μάθουν κολύμπι. Για παράδειγμα στις αρμοδιότητες μας πλέον συμπεριλαμβάνεται και το πλανόδιο εμπόριο. Έρχονται άνθρωποι που χρειάζονται άδεια και εμείς δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε, καθώς δεν έχει σταλεί η συγκεκριμένη εγκύκλιος. Μέχρι όμως να γίνει αυτό, ο κόσμος ταλαιπωρείται άδικα».
Την ίδια άποψη έχει και ο δήμαρχος Κορδελιού-Ευόσμου, Ε. Λαφαζανίδης, που όπως αναφέρει θα έπρεπε το πρόγραμμα να εφαρμοστεί με πιο ομαλό τρόπο, προκειμένου να είναι πιο ανώδυνο για τον πολίτη. «Σίγουρα σαν σκέψη ο Καλλικράτης έχει πολλά θετικά στοιχεία, ωστόσο, αν είχε μελετηθεί περισσότερο και με τρόπο, θα αποσκοπούσε στην καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη, τότε τα πράγματα θα ήταν σαφώς καλύτερα» σημειώνει ο κ. Λαφαζανίδης.
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δ. Παπαδόπουλος υποστηρίζει ότι ο Καλλικράτης είναι ένα εγχείρημα το οποίο τοποθετήθηκε σε λάθος βάση, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη σύγχυση στην εφαρμογή του. «Στην προσπάθεια τους να εξοικονομήσουν χρήματα, ξέχασαν τον πολίτη. Ο Καλλικράτης έγινε για να υπηρετήσει το μνημόνιο και όχι τον ίδιο τον πολίτη. Έτσι, ανέθεσαν πολλές αρμοδιότητες στην α’ τοπική αυτοδιοίκηση, χωρίς να είναι προετοιμασμένοι και τώρα λειτουργούμε με μπούσουλα το ˝βλέποντας και κάνοντας˝. Θεωρώ ότι για να μπει σε μια τροχιά η όλη διαδικασία θα χρειαστεί τουλάχιστον 10 χρόνια» σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος.
Μάλιστα, οι νέες υπηρεσίες δημιουργούν, όπως λένε οι δήμαρχοι, και επιπρόσθετα προβλήματα, όπως είναι η στελέχωση τους ή ακόμα και η στέγασή τους. «Αυτό που διαπιστώνω καθημερινά, είναι η προχειρότητα και η ανοργανωσιά του Καλλικράτη. Κανείς δεν σκέφτηκε που θα στεγαστούν όλες αυτές οι υπηρεσίες. Κανένας δήμος δεν ήταν προετοιμασμένος να δεχθεί τόσες υπηρεσίες» αναφέρει ο δήμαρχος Λαγκαδά, Ι. Αναστασιάδης. «Ο δικός μας δήμος προέκυψε από τη συνένωση επτά δήμων (σσ Λαγκαδά, Λαχανά, Κορώνειας, Ασσήρου, Σοχού, Καλλινδοίων και Βερτίσκου), όμως κανένας δεν ήταν κατάλληλος για να φιλοξενήσει τόσες υπηρεσίες. Αναγκαστήκαμε να κάνουμε ˝κατάληψη˝ στο πρώην επαρχείο, στο οποίο τώρα βρίσκονται τέσσερις υπηρεσίες: ο δήμος, η πολεοδομία, η πρόνοια και το αλλοδαπών. Ο ένας πάνω στον άλλον» υπογραμμίζει.
Παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζει και ο δήμαρχος Βόλβης Δ. Γαλαμάτης. «Τα προβλήματα είναι πολλά και δύσκολα. Ειδικά για εμάς, δεδομένου ότι ο νέος δήμος είναι αρκετά μεγάλος (27.000-28.000 πολίτες). Οι αποστάσεις είναι τεράστιες και για να εξυπηρετηθεί ο κόσμος πρέπει να κάνει χιλιόμετρα, καθώς οι υπηρεσίες έχουν μεταφερθεί. Αυτό δυσχεραίνει τον πολίτη, ο οποίος παλιότερα είχε την κάθε υπηρεσία δίπλα στο σπίτι του» σημειώνει ο κ. Γαλαμάτης.
Με τσουνάμι γιαπωνέζικο παρομοιάζει τον Καλλικράτη, ο δήμαρχος Πυλαίας, Ι. Καϊτετζίδης. Όπως λέει οι δήμαρχοι καλούνται να δουλέψουν χωρίς να υπάρχει προγραμματισμός, χρήματα και προσωπικό. «Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να σηκώσουμε τα μανίκια και να παλέψουμε» λέει χαρακτηριστικά.  
Θηλιά στο λαιμό των δημάρχων αποτελεί και το οικονομικό κομμάτι, με τους περισσότερους δήμους να χρωστούν χρήματα σε προμηθευτές και εργαζομένους.Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στη Voria.gr ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης, Λ. Κυρίζογλου, «δεν υπάρχει φως στο τούνελ». «Ο Καλλικράτης δεν έχει ακόμα ξεκινήσει να εφαρμόζεται, δεδομένου ότι ακόμα περιμένουμε τον προϋπολογισμό. Όχι όμως ότι έχουμε να αναμένουμε και πολλά πράγματα, σύμφωνα με το μνημόνιο, τα χρήματα που θα έχουμε στη διάθεσή μας θα είναι σαφώς μειωμένα. Ας μην ξεχνάμε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί να περιορίσει το κόστος της τοπικής αυτοδιοίκησης κατά 500 εκατ. ευρώ το 2011, 1 δισ. ευρώ το 2012, και επιπλέον 1,5 δισ. ευρώ το 2013. Όμως δεν γνωρίζω έαν αυτό είναι εφικτό, τη στιγμή που στους δήμους έχουν περιέλθει ένα σωρό υπηρεσίες», τονίζει ο κ. Κυρίζογλου.

Αντιμέτωπος με κατασχέσεις και εξοργισμένους υπαλλήλους έρχεται καθημερινά ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Ι. Αλεξανδρής. «Κάθε μέρα δίνουμε μάχη με τα οικονομικά. Δεν ξέρουμε ποιον να πρωτοδώσουμε και το θέμα είναι ότι δεν έχουμε για να δώσουμε. Υπάρχουν τεράστια οικονομικά προβλήματα και όσο καθυστερεί ο προϋπολογισμός τα προβλήματα διογκώνονται. Έχουμε χάσει τον ύπνο μας…».

Τέλος, ένα από τα ζητήματα που καλούνται να επιλύσουν οι δήμαρχοι είναι και το θέμα του προσωπικού, καθώς για την αρμονική λειτουργία των υπηρεσιών που έχουν μεταφερθεί στους δήμους, απαιτείται εξειδικευμένο προσωπικό, το οποίο όμως δεν έχουν τη δυνατότητα να προσλάβουν, δεδομένου ότι πλέον ισχύει το 5 προς 1 του δημοσίου. Οι περισσότεροι έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους στις μετατάξεις, με ορισμένους, ωστόσο, όπως ο δήμαρχος Χαλκηδόνας, να μην είναι ιδιαίτερα αισιόδοξοι. «Οι νέες υπηρεσίες επιβάλλουν και το ανάλογο προσωπικό. Χρειαζόμαστε επιστήμονες, τους οποίους δυστυχώς δεν μας επιτρέπουν να προσλάβουμε. Η μοναδική επιλογή είναι οι μετατάξεις, που όμως δυστυχώς δεν βλέπουμε. Ο δήμος Χαλκηδόνας βρίσκεται αρκετά μακριά από το πολεοδομικό συγκρότημα. Ο υπάλληλος που για χρόνια εργαζόταν στη νομαρχία Θεσσαλονίκης,για παράδειγμα, έχει διαμορφώσει τη ζωή του εντός της πόλης και τώρα είναι λογικό να μην επιλέξει τη Χαλκηδονα. Ως επαρχεία είμαστε θιγμένοι» τονίζει ο δήμαρχος Χαλκηδόνας, Π. Δαικούδης. 


Voria

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top