Η φοροκάρτα έχει όψη πιστωτικής κάρτας, χωρίς ωστόσο να περιλαμβάνει προσωπικά στοιχεία, παρά μόνο έναν δεκαψήφιο κωδικό. Οι φορολογούμενοι μπορούν να την προμηθεύονται χωρίς κόστος από τις τράπεζες και να τη χρησιμοποιούν στις συναλλαγές τους υπό την προϋπόθεση ότι...





 το κατάστημα με το οποίο συναλλάσσονται διαθέτει το ειδικό μηχάνημα POS (που χρησιμοποιείται και για τις πιστωτικές κάρτες).
Όπως είπε στη “Μ” ο κ. Νίκος Μπακόπουλος, προϊστάμενος ταμειακών συναλλαγών υποκαταστήματος της Alpha Bank στη Θεσσαλονίκη, χθες το εν λόγω κατάστημα από τις 200 φοροκάρτες που έχει στη διάθεσή του έδωσε οκτώ σε τέσσερις πελάτες του. “Ο κόσμος ακόμη δεν έχει ενημερωθεί για τη χρήση της φοροκάρτας”, ανέφερε.
Ο ίδιος κρίνει πως το μέτρο θα είναι πολύ αποτελεσματικό, καθώς θα απλοποιήσει σημαντικά τη διαδικασία συλλογής αποδείξεων. “Προσωπικά πέρυσι συγκέντρωσα 3.062 αποδείξεις. Μου πήρε δύο μέρες να τις αθροίσω. Η φοροκάρτα θα με απαλλάξει από αυτήν τη διαδικασία και επιπλέον θα έχω τη δυνατότητα να ελέγξω ανά πάσα στιγμή τι ποσό έχει συγκεντρωθεί”, υποστήριξε, υπογραμμίζοντας όμως παράλληλα την επιφύλαξή του κατά πόσο οι έμποροι θα ανταποκριθούν και θα προμηθευτούν το ειδικό μηχάνημα.
Σε υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στη Θεσσαλονίκη χθες γινόταν το αδιαχώρητο λόγω της πληρωμής των συντάξεων και έτσι οι υπάλληλοι έδωσαν μόνο δέκα φοροκάρτες. “Οι κάρτες άργησαν να έρθουν το πρωί και δεν είχαμε το χρόνο ούτε να τις μετρήσουμε. Σήμερα δίνουμε προτεραιότητα στις συντάξεις και από αύριο θα αρχίσουν να διατίθενται κανονικά”, δήλωσε στη “Μ” διευθυντικό στέλεχος της τράπεζας.

Μπάζει το νέο μέτρο
Πονοκέφαλο προκαλεί στο υπουργείο Οικονομικών το παράθυρο στη φοροδιαφυγή που προσφέρει η κάρτα. Οι φορολογούμενοι που θα τη χρησιμοποιούν έχουν, με τα σημερινά δεδομένα, τη δυνατότητα, κρατώντας και την έντυπη απόδειξη, να εμφανίσουν έξοδα εις διπλούν και άρα να φοροδιαφεύγουν. Σύμφωνα με πληροφορίες, αναζητείται από το υπουργείο τρόπος να αντιμετωπιστεί το εν λόγω πρόβλημα.
Η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου με επιστολή της ζητά από το υπουργείο Οικονομικών να ενημερώσει άμεσα τους αρμόδιους φορείς της αγοράς για το ακριβές χρονοδιάγραμμα της πλήρους εφαρμογής της κάρτας απόδειξης και της επισήμανσης ότι θα διανύσουμε πρώτα μια δοκιμαστική περίοδο.


7 + 1 ερωτήσεις και απαντήσεις

Απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα που μπορεί να έχουν οι φορολογούμενοι δίνει η γενική γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων ( ΓΓΠΣ) ενόψει της πρεμιέρας της κάρτας αποδείξεων:

1. Τι είναι η κάρτα αποδείξεων;
Η κάρτα αποδείξεων είναι μια προσωπική κάρτα συλλογής αποδείξεων των εξόδων, η οποία δίνει τη δυνατότητα στον φορολογούμενο να συλλέγει και να υποβάλλει αυτόματα τις αποδείξεις λιανικής πώλησης και παροχής υπηρεσιών, ώστε να επωφεληθεί της έκπτωσης που του αναλογεί κατά την εκκαθάριση της φορολογικής του δήλωσης χωρίς άλλη διαδικασία. Η κάρτα δεν είναι υποχρεωτική, δεν αποτελεί τραπεζικό προϊόν, είναι ανώνυμη και έχει σκοπό να διευκολύνει τους φορολογούμενους απαλλάσσοντάς τους από τη συλλογή και την καταμέτρηση των αποδείξεων και την υποβολή στις αρμόδιες αρχές για φορολογικούς λόγους.

2. Τι δεδομένα περιέχει η κάρτα αποδείξεων;
Στην κάρτα δεν καταχωρείται κανένα απολύτως στοιχείο από τις συναλλαγές του κατόχου πέραν από το κατάστημα στο οποίο πραγματοποιήθηκε η συναλλαγή και το ποσό της απόδειξης. Η κάρτα επιτρέπει κατά τη συναλλαγή την εύκολη και γρήγορη καταχώρηση στη μερίδα του κατόχου που τηρείται στη ΓΓΠΣ. Η διαδικασία εκτελείται μέσω του τερματικού πιστωτικών καρτών (Point of Sales Terminal - POS) της επιχείρησης.
Στη μερίδα αποδείξεων κάθε φορολογούμενου δεν καταχωρίζονται επιμέρους στοιχεία, όπως τα είδη που αγοράστηκαν κλπ. Κατά συνέπεια δεν μπορεί κάποιος να παρακολουθήσει την καταναλωτική συμπεριφορά του κατόχου, σε αντίθεση με τις κάρτες που χρησιμοποιούνται σήμερα σε καταστήματα λιανικής ή ακόμη και σε υπηρεσίες (αεροπορικές εταιρείες, ιατρικά κέντρα κτλ.)
Σε κάθε περίπτωση, όλα τα στοιχεία διαγράφονται αυτόματα από το σύστημα της ΓΓΠΣ μετά την εκκαθάριση του οικονομικού έτους.

3. Πώς μπορώ να την προμηθευτώ;
Μπορείτε να την προμηθευτείτε δωρεάν από οποιοδήποτε κατάστημα των συνεργαζόμενων τραπεζών, η λίστα των οποίων είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα http://link.minfin.gr/karta, χωρίς την προσκόμιση δικαιολογητικών και χωρίς να δηλώσετε κανένα προσωπικό ή φορολογικό σας στοιχείο.

4. Πώς λειτουργεί η κάρτα συλλογής αποδείξεων;
Κάθε κάρτα διαθέτει ένα μοναδικό αριθμό. Ο κάτοχος ενεργοποιεί την κάρτα συνδέοντας τον αριθμό της με τον ΑΦΜ του με τους εξής τρόπους:
  • Αποστέλλοντας ένα SMS, μέσω κινητού τηλεφώνου στη ΓΓΠΣ στο 54053 (χρέωση: 0,011 ευρώ/sms, τυπολογία: ΑΦΜ, κενό, 10ψήφιος αριθμός της κάρτας αποδείξεων).
  • Μέσω της ειδικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα http://link.minfin.gr/karta του υπουργείου Οικονομικών.
Η κάρτα είναι πλέον ενεργοποιημένη και μπορεί να χρησιμοποιείται σε κάθε συναλλαγή που επιλέγει ο φορολογούμενος.

5. Σε ποιες επιχειρήσεις και συναλλαγές μπορώ να την χρησιμοποιήσω και με ποιον τρόπο;
Η κάρτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε συνεργαζόμενη επιχείρηση ή επιτηδευματία διαθέτει συσκευή αποδοχής πιστωτικών ή/και χρεωστικών καρτών (Point of Sales - POS). Η συναλλαγή καταγράφεται με μια απλή διαδικασία: μετά την έκδοση της απόδειξης ο υπάλληλος ή ο επιχειρηματίας περνάει την κάρτα από το POS και πληκτρολογεί το ποσό της συναλλαγής. Αμέσως εκτυπώνεται αποδεικτικό που δίνεται στον πελάτη, μαζί με την απόδειξη της συναλλαγής.

6. Πόσες κάρτες μπορώ να διαθέτω;
Κάθε πολίτης (μερίδα αποδείξεων/ΑΦΜ) μπορεί να είναι συνδεδεμένος με περισσότερες από μία κάρτες, με στόχο τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειας να διαθέτουν τη δική τους.

7. Πώς βοηθώ με τη χρήση της κάρτας την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής;
Πολλές φορές θα σας έχει τύχει να βρεθείτε σε δύσκολη θέση, ζητώντας απόδειξη από κάποιον που δεν ήταν πρόθυμος να σας τη δώσει. Η κάρτα συλλογής αποδείξεων σάς λύνει το πρόβλημα αυτό. Στο τέλος της συναλλαγής, μαζί με τα χρήματά σας, δίνετε και την κάρτα συλλογής αποδείξεων. Εκείνος με τον οποίο συναλλάσσεστε θα πρέπει αυτόματα να καταχωρίσει με την κάρτα σας το ποσό της συναλλαγής ή να βρεθεί στη δύσκολη θέση να ομολογήσει ότι παράνομα φοροδιαφεύγει, βλάπτοντας τους συμπολίτες του κατά συρροή.

8. Πώς ενημερώνομαι για τις αποδείξεις που έχουν καταχωριστεί στη μερίδα μου μέσω της κάρτας;
Μέσω της ιστοσελίδας http://link.minfin.gr/karta και ειδικής εφαρμογής στην ιστοσελίδα της ΓΓΠΣ ο κάτοχος της κάρτας θα έχει πρόσβαση σε ειδική υπηρεσία, που θα του εμφανίζει την ανάλυση των εξόδων που θα έχει κάνει έως εκείνη την ημερομηνία (ανά αγορά).
Της Μπέττυς Κυριακίδου
Kiriakidoub@makthes.gr



ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

1 σχόλια:

  1. Προσωπικα δεν την εγκρινω ακομα γιατι υπαρχουν καποιες ατελειες στο βαθμο ασφαλειας οπως στο να ενεργοποιηθει με γραπτο μυνημα τι λετε? αφου καπιος μπορει να παρει μεχρι και 3 καρτες για την υπολοιπη οικογενοια του? δηλαδη οι ανεργοι τι θα κανουμε την πηραμε και μετα τι? πειδη εφαγες 200 ευρο παραπανω θα εισαι και χρεωστουμενος δεν μου καθεται καλα και απο οτι βλεπω μεγαλη απροθυμια στο να την παραλαβουνε αυτη την καρτα βλεπω εγω
    Προτιμω να μαζευω τις αποδειξης μου και να τους τις παραδιδω

    ΑπάντησηΔιαγραφή

 
Top