Θεσσαλονίκη, 11 Νοεμβρίου 2011

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ερώτηση προς τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη με θέμα «Πλήρης υποβάθμιση της περιοχής της Ροτόντας», προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων με θέμα «Ρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων μικρομεσαίων πτηνοτρόφων»
και προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης με θέμα «Εξαίρεση των θαλασσαιμικών από τη μείωση των κύριων συντάξεων για συνταξιούχους κάτω των 55 ετών» κατέθεσε ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης κος Θεόδωρος Καράογλου.

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

1. Πλήρης υποβάθμιση της περιοχής της Ροτόντας

Πλήρης υποβάθμιση και παρακμή επικρατεί στην περιοχή της Ροτόντας, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Το μνημείο της Ροτόντας είναι το ομορφότερο μνημείο της Θεσσαλονίκης, αλλά και το σημαντικότερο πολιτιστικό δημιούργημα. Η έλλειψη αστυνόμευσης έχει μετατρέψει τη Ροτόντα σε μνημείο παρακμής. Ο χώρος έξω από αυτή και στη προέκταση σχεδόν της Δημ. Γούναρη, έχει υποβαθμιστεί πλήρως από τη παρουσία μεταναστών, λαθραίων και μη, οι οποίοι πωλούν παρανόμως και ανεξέλεγκτα προϊόντα. Σε καθημερινή βάση η κατάσταση είναι ανεξέλεγκτη και ανησυχεί ιδιαιτέρως τους κατοίκους της περιοχής.
Η εικόνα είναι τριτοκοσμική, καθώς καθημερινά εκτυλίσσονται σκηνές ξυλοδαρμού, αλλά και διαξιφισμών μεταξύ τοξικομανών, που έχουν μετατρέψει την περιοχή σε άντρο ναρκομανών. Στον χώρο υπάρχουν εστίες μόλυνσης, που δεν κολακεύουν καθόλου την πόλη και την σπουδαιότητα του μνημείου. Το ομορφότερο μνημείο της πόλης έχει υποβαθμιστεί πλήρως, με τους αρμόδιους να τηρούν σιγήν ιχθύος. Είναι πραγματικά λυπηρό το κέντρο της πόλης να μετεξελίσσεται σε στέκι τοξικομανών και η ανησυχία των κατοίκων της περιοχής να αυξάνεται ολοένα και περισσότερο, εξαιτίας της ελλιπούς αστυνόμευσης.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Προστασίας του Πολίτη:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, έτσι ώστε να αντιμετωπισθεί η εικόνα παρακμής που εμφανίζει η περιοχή της Ροτόντας στο κέντρο της Θεσσαλονίκης;

2. Ρύθμιση δανειακών υποχρεώσεων μικρομεσαίων πτηνοτρόφων

Τεράστια κρίση διέρχεται η πτηνοτροφία στη χώρα μας, ένας κλάδος, που ενισχύει την πρωτογενή παραγωγή και μπορεί να συμβάλλει στην περαιτέρω ανάπτυξη της εθνικής αγροτικής παραγωγής. Η έλλειψη ρευστότητας, όμως, η άρνηση των τραπεζικών ιδρυμάτων για χορήγηση δανείων με την εγγύηση του Ελληνικού δημοσίου, για τις ζημιές που υπέστη ο κλάδος χωρίς να ευθύνεται και η αύξηση των τιμών των ζωοτροφών, έχουν δημιουργήσει αδιέξοδο στους Έλληνες πτηνοτρόφους. Η κρίση αυτή έχει ως αποτέλεσμα την αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεών τους στις τράπεζες και οδηγεί σε σημαντικά προβλήματα τις μικρομεσαίες οικογενειακές πτηνοτροφικές μονάδες.
Υπό αυτές τις συνθήκες, ο κίνδυνος να καταστούν ληξιπρόθεσμα τα δάνεια με την εγγύηση του Ελληνικού δημοσίου, είναι αυξημένος. Οι πτηνοτροφικές μονάδες απειλούνται με διακοπή της λειτουργίας τους, σε περίπτωση που δεν παρθούν άμεσα μέτρα. Για αυτούς τους λόγους, τα αρμόδια Υπουργεία οφείλουν να προβούν σε ενοποίηση σε ένα ενιαίο δάνειο, των δανείων που χορηγήθηκαν τα προηγούμενα έτη, να οριστεί 2ετής περίοδος χάριτος από 1/1/2012 και η διάρκεια αποπληρωμής να είναι 15 έτη με ενδεικτικά χαμηλό επιτόκιο 2%. Οι παραγωγοί αυτής της κατηγορίας αντιμετωπίζουν σημαντικά προβλήματα εξαιτίας της κρίσης, τα οποία επιβαρύνονται λόγω των εκκρεμοτήτων τους με τα τραπεζικά ιδρύματα. Συνεπώς, οφείλουν τα συναρμόδια Υπουργεία να λάβουν τα αναγκαία μέτρα, έτσι ώστε να βελτιωθεί η μικρομεσαία πτηνοτροφική δραστηριότητα.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων:

- Προτίθενται τα συναρμόδια Υπουργεία να προβούν σε ρύθμιση των δανειακών υποχρεώσεων των μικρομεσαίων πτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων, που ασχολούνται με την πρωτογενή παραγωγή;


3. Εξαίρεση των θαλασσαιμικών από τη μείωση των κύριων συντάξεων για συνταξιούχους κάτω των 55 ετών

Η ανηλεής και ανάλγητη πολιτική της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, πλήττει ιδιαίτερα ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες, οι οποίες χρήζουν μέριμνας και πρόνοιας από την Πολιτεία. Με το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο, οι θαλασσαιμικοί υφίστανται μια σκληρή επίθεση, οδηγούμενοι στην ανέχεια. Η πολιτεία αναγνωρίζοντας το γεγονός, ότι η επιβίωση των πασχόντων θαλασσαιμικών σπανίως υπερβαίνει τα 55 έτη, θεσμοθέτησε για τους θαλασσαιμικούς ασφαλισμένους το δικαίωμα της συνταξιοδότησής τους λόγω γήρατος στα 15 έτη ασφάλισης ή με τη συμπλήρωση 4050 ΗΕ, σύμφωνα με το Ν.2227/94. Όμως, με το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο δεν έγινε πρόβλεψη απαλλαγής της κατηγορίας των θαλασσαιμικών από τις μειώσεις κατά 40% του ποσού της κύριας σύνταξης άνω των 1000 ευρώ για όσους είναι κάτω των 55 ετών.
Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν έλαβε υπόψη της τη φύση της ασθένειας των θαλασσαιμικών, δεν μερίμνησε ανάλογα και τους καταδίκασε στη λήψη ισοβίως μειωμένης σύνταξης. Οι θαλασσαιμικοί πάσχουν από μεσογειακή αναιμία και δρεπανοκυτταρική νόσο, σοβαρές αιματολογικές ασθένειες με επιπλοκές, που συνεπάγονται δευτερογενείς παθήσεις. Οι πάσχοντες καταβάλλουν τιτάνιο αγώνα για την ομαλή υγεία και ζωή τους. Παρόλα αυτά, όμως, η Κυβέρνηση τους καταδικάζει και τους θέτει στο περιθώριο. Οφείλουν τα συναρμόδια Υπουργεία να προβούν στην εξαίρεσή τους από τη μείωση των συντάξεων κατά 40% του ποσού της κύριας σύνταξης άνω των 1000 ευρώ για όσους είναι κάτω των 55 ετών. 

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί Οικονομικών και Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης:

- Προτίθενται τα συναρμόδια Υπουργεία να προβούν σε εξαίρεση των θαλασσαιμικών από τη μείωση των κύριων συντάξεων για τους συνταξιούχους κάτω των 55 ετών;




 

Γραφείο Τύπου
τηλ.: 2310 525545
φαξ: 2310 525547
www.karaoglou.gr






0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top