Με αγωγές και ασφαλιστικά μέτρα εναντίον όσων παρεμποδίζουν την κατασκευή του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στην Ευκαρπία απαντά η διοίκηση του Συνδέσμου ΟΤΑ Θεσσαλονίκης, επιχειρώντας να λήξει η κατάληψη του χώρου.
Της Φανής Σοβιτσλή
fanisovi@gmail.com

Σκοπεύει να ζητήσει τη συντηρητική κατάσχεση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των καταληψιών, προκειμένου να πληρωθούν ρήτρες ύψους 214.000 ευρώ στον εργολάβο, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης στη συνέχιση των εργασιών.
Η κατάληψη στο χώρο του οικοπέδου από κατοίκους της Ευκαρπίας που αντιδρούν στην κατασκευή του σταθμού συνεχίζεται για πέμπτη συνεχή εβδομάδα, ενώ ήδη σχηματίζεται δικογραφία από την αστυνομία ύστερα από την εντολή εισαγγελέα για παράνομη κατάληψη. Τις δύο τελευταίες μέρες κλήθηκαν να καταθέσουν περισσότερα από 25 άτομα στο αστυνομικό τμήμα Πολίχνης, καθώς προ ημερών άνδρες της αστυνομίας συγκέντρωσαν τα στοιχεία των κατόχων οχημάτων, τα οποία έχουν αποκλείσει το χώρο τού υπό κατασκευή σταθμού.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδέσμου ΟΤΑ Θεσσαλονίκης, Γιάννη Ζουρνά, μόλις η αστυνομία προσκομίσει στο φορέα τα στοιχεία όσων εμπλέκονται στον αποκλεισμό, τότε άμεσα θα κατατεθούν αγωγές και ασφαλιστικά μέτρα.
«Δεν υπάρχει άλλο περιθώριο. Θα κινηθούμε νομικά, καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα ζητώντας τη συντηρητική κατάσχεση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των εμπλεκομένων στην κατάληψη. Δεν μπορεί ο Σύνδεσμος να πληρώσει τα σπασμένα, επειδή ορισμένοι αρνούνται να δουν την αποτελεσματικότητα του έργου», τόνισε ο πρόεδρος κ. Ζουρνάς. Την ίδια ώρα εκκρεμεί η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων στις 4 Απριλίου που κατέθεσαν κάτοικοι και δήμος Παύλου Μελά για την οριστική παύση των εργασιών στο ΣΜΑ, και των ασφαλιστικών που κατέθεσε ο πρώην δήμος Ευκαρπίας, αντιδρώντας στις χρήσεις γης στη συγκεκριμένη περιοχή. Η εκδίκασή τους έχει προγραμματιστεί αρχές Μαΐου.

«Το έργο θα γίνει»
Και ενώ η διοίκηση του Συνδέσμου ΟΤΑ σκοπεύει να καταθέσει αγωγές, οι κάτοικοι που αντιδρούν στο ΣΜΑ δηλώνουν ότι ο αγώνας τους θα συνεχιστεί και ότι δεν πρόκειται να υποκύψουν σε κανέναν δικαστικό εκβιασμό. «Όσο η διοίκηση του Συνδέσμου ΟΤΑ και οι δήμαρχοι εμφανίζονται αδιάλλακτοι για την αλλαγή της χωροθέτησης του ΣΜΑ, εμείς δεν κάνουμε πίσω» ανέφερε το μέλος του Δικτύου Φορέων δυτικής Θεσσαλονίκης που αντιδρά στο σταθμό, Μιχάλης Σπάσος. Πρόσθεσε ακόμα ότι οι κάτοικοι έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους για την επίλυση του θέματος στο περιφερειακό συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, το οποίο θα συνεδριάσει στις 8 Μαρτίου, με θέμα την επικαιροποίηση του περιφερειακού σχεδιασμού για τα έργα περιβαλλοντικής διαχείρισης. «Εκτός από το ΧΥΤΑ Μαυροράχης, δεν προχώρησε κανένα άλλο έργο. Για αυτό και θα ζητήσουμε από το περιφερειακό συμβούλιο να εισηγηθεί την επικαιροποίηση του σχεδιασμού και στο πλαίσιο αυτό να αλλάξει η χωροθέτηση του σταθμού μικρότερης χωρητικότητας» σημειώνουν εκπρόσωποι του Δικτύου.
Την ίδια ώρα, η διοίκηση του Συνδέσμου δηλώνει κατηγορηματικά ότι «το έργο θα γίνει, παρά τις καθυστερήσεις που σημειώνονται», ενώ σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι ο περιφερειακός σχεδιασμός προχωρά και περιλαμβάνει νέους ΣΜΑ καθώς και την ανάπλαση των Ταγαράδων, προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ.

 «Δεν πληρώνουμε τα σπασμένα»
«Θα κινηθούμε νομικά, καταθέτοντας ασφαλιστικά μέτρα ζητώντας τη συντηρητική κατάσχεση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των εμπλεκομένων στην κατάληψη. Δεν μπορεί ο Σύνδεσμος να πληρώσει τα σπασμένα, επειδή ορισμένοι αρνούνται να δουν την αποτελεσματικότητα του έργου», υποστηρίζει ο πρόεδρος του Συνδέσμου ΟΤΑ Θεσσαλονίκης Γιάννης Ζουρνάς.

Μακεδονία

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top