Συμπληρώνεται σε λίγο καιρό ένα εξάμηνο από το άδικο θάνατο του μεγάλου έλληνα σκηνοθέτη, του Θεόδωρου Αγγελόπουλου. Ο Αγγελόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1935. Σπούδασε στην Νομική Σχολή Αθηνών και το 1961 μετοίκησε στο Παρίσι, όπου παρακολούθησε στη Σορβόννη μαθήματα γαλλικής φιλολογίας, φιλμογραφίας και εθνολογίας και στη συνέχεια μαθήματα κινηματογράφου στη Σχολή Κινηματογράφου IDHEC και στο Musée de l' homme.
Με τον κινηματογράφο άρχισε να ασχολείται το 1965 και το 1968 παρουσίασε την πρώτη του μικρού μήκους ταινία, "Εκπομπή", στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.
Το 1970, η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του, "Αναπαράσταση", κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και άλλες διακρίσεις στο εξωτερικό σηματοδοτώντας την "αυγή" του σύγχρονου ελληνικού κινηματογράφου.
Από τότε, οι ταινίες του συμμετείχαν σε πολλά διεθνή φεστιβάλ και κέρδίσε πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων και Χρυσό Φοίνικα, τα οποία τον καθιέρωσαν παγκοσμίως ως έναν από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες του σύγχρονου κινηματογράφου.
Ο Θ. Αγγελόπουλος έχει αναγορευθεί επίτιμος διδάκτορας των Πανεπιστημίου των Βρυξελλών, του Πανεπιστημίου X- Nanterre στο Παρίσι και του Πανεπιστημίου του Essex. Ακόμη υπήρξε συνιδρυτής του περιοδικού «Σύγχρονος Κινηματογράφος».
Ο Αγγελόπουλος είναι ο πιο βραβευμένος έλληνας σκηνοθέτης. Οι ταινίες του έχουν τιμηθεί με τα περισσότερα από τα βραβεία του φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, το Χρυσό Φοίνικα του φεστιβάλ των Καννών, το Χρυσό και τον Αργυρό Λέοντα του φεστιβάλ της Βενετίας, το βραβείο FELIX καλύτερης ευρωπαϊκής ταινίας, το βραβείο FIPRESCI, και πολυάριθμα βραβεία κριτικών και ενώσεων κριτικών σε όλο το κόσμο. Τα κυριότερα βραβεία που απονεμήθηκαν στα έργα του, ήταν:
*Η Εκπομπή, βραβείο κριτικών στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1968
*Αναπαράσταση, Α' βραβείο στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1970, βραβείο Ζωρζ Σαντούλ (Γαλλία, 1971), καλύτερης ξένης ταινίας στο Φεστιβάλ Hyères (1971), ειδική μνεία της Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βερολίνου (1971)
*Μέρες του `36, Βραβείο σκηνοθεσίας και φωτογραφίας στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1972, βραβείο της FIPRESCI στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βερολίνου (1972)
*Ο Θίασος, Βραβείο Καλύτερης ταινίας, σκηνοθεσίας, σεναρίου, Α' αντρικού και Α' γυναικείου ρόλου, Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης 1975, καλύτερη ταινία της δεκαετίας 1970-1980 από την Ένωση Κριτικών της Ιταλίας
*Οι Κυνηγοί, Βραβείο καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ του Σικάγο (1977), βραβείο της Ένωσης Τούρκων κριτικών (1977), επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ των Καννών
*Ο Μεγαλέξανδρος έλαβε το Χρυσό Λιοντάρι το 1980 στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βενετίας.
*Ταξίδι στα Κύθηρα, βραβείο σεναρίου στο Φεστιβάλ των Καννών (1984), κρατικά βραβεία καλύτερης ταινίας, σεναρίου, α΄ ανδρικού ρόλου, α' γυναικείου ρόλου,σκηνογραφίας, βραβείο κριτικών στο Φεστιβάλ Ρίο ντε Τζανέϊρο (1984),
*Τοπίο στην Ομίχλη μοιράστηκε το Αργυρό Λιοντάρι Καλύτερης Σκηνοθεσίας στο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Βενετίας, βραβείο Φελίξ καλύτερης Ευρωπαϊκής ταινίας (1988).
*Το Βλέμμα του Οδυσσέα έλαβε το Μεγάλο Βραβείο Κριτικής Επιτροπής στο Φεστιβάλ των Καννών, βραβείο της FIPRESCI (1995). Επίσης, οι κριτικοί του περιοδικού Time το ψήφισαν στις 100 καλύτερες ταινίες του παγκόσμιου κινηματογράφου.
*Μια Αιωνιότητα και μια Μέρα κέρδισε τον Χρυσό Φοίνικα στο Φεστιβάλ των Καννών (1998).
*Τριλογία - Το Λιβάδι που Δακρύζει κέρδισε βραβείο της FIPRESCI (2004).
* Xρυσό μετάλλιο του ιδρύματος Circulo de Bellas Artes (Mαδρίτη, 2008) για το σύνολο του έργου του.
Ο Θεόδωρος Αγγελόπουλος είναι αναγνωρισμένος ως παγκόσμιος σκηνοθέτης ο οποίος τίμησε την Ελλάδα και τον πολιτισμό της. Το μέγεθος της απώλειας από το χαμό του για την τέχνη του κινηματογράφου και τον πολιτισμό, για τους Έλληνες και για όλους τους λαούς, όπως συμβαίνει με την τέχνη που έχει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο,  είναι νωρίς για να αποτιμηθεί οριστικά. Ωστόσο, όπως έγραψε ο  κινηματογραφικός κριτικός Δημήτρης Δανίκας «…Αυτή ήταν η διακριτή κολοσσιαία διαφορά του Θόδωρου από εκατοντάδες καλούς τεχνίτες του συρμού. Η προσωπική του οπτική. Αυτή και η μαγκιά του. Ακλόνητος, συνεπέστατος, στον δικό του κόσμο αφοσιωμένος. Αυτό το μεγάλο δίδαγμα για όλους εμάς. Να ανακαλύψουμε την προσωπικότητά μας σημαίνει να δραπετεύσουμε από την ομοιομορφία, την μετριότητα και τον ασήμαντο μικρόκοσμό μας».
Για όλους τους παραπάνω λόγους κι επειδή το όνομά του σκηνοθέτη έθεσε την ελληνική υπογραφή στο στερέωμα του διεθνούς κινηματογράφου, προτείνω να τιμηθεί αναλόγως ο μεγάλος εκλιπών και να ονομαστεί ένας δρόμος στο Δήμο Ωραιοκάστρου «Οδός Θεόδωρου Αγγελόπουλου».


Θεόδωρος Κουτρούκης
Οικονομολόγος, M.Sc, M.A., Ph.D., PostDoc
Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top