της Χρύσας Κυριακού
Την ώρα που η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με έγγραφό της ζητά από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών την άσκηση ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου για το νερό της ύδρευσης σε Πεντάλοφο και Νεοχωρούδα, η διοίκηση του δήμου Ωραιοκάστρου εμφανίζεται καθησυχαστική.
Ο υπεύθυνος της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Υγιεινής, Σ. Κουρτίδης απέστειλε στην «Κ» τα αποτελέσματα της δειγματοληψίας πόσιμων νερών από το δίκτυο ύδρευσης του Πενταλόφου και της Νεοχωρούδας σύμφωνα με τα οποία τόσο το δείγμα από τον Πεντάλοφο, όσο και αυτό της Νεοχωρούδας δεν εκπληρώνουν τους όρους «περί ποιότητας νερού ανθρώπινης κατανάλωσης». «Στο δείγμα του Πενταλόφου βρέθηκαν....


 4 κολοβακτηριοειδή ανά 100ml νερού ενώ σε αυτό της Νεοχωρούδας βρέθηκαν 1 κολοβακτηριοειδές ανά 100ml νερού και 1 κολοβακτηρίδιο ανά 100ml νερού. Μάλιστα την ημέρα της δειγματοληψίας δεν βρέθηκε υπολειμματικό χλώριο στο δίκτυο (το νερό δηλαδή δεν χλωριώνεται)», αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο. «Μετά τους ελέγχους που πραγματοποίησε η υπηρεσία μας κρίναμε σκόπιμο να αποστείλουμε σχετικό έγγραφο στον εισαγγελέα προκειμένου να ασκήσει ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου για παραβίαση της Υ2/2600/2001 Κοινής Υπουργικής Απόφασης», είπε ο κ. Κουρτίδης. «Η απουσία χλωρίου μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην υγεία των δημοτών», συμπλήρωσε ο κ. Κουρτίδης
Άλλα λένε οι μετρήσεις μας
Μιλώντας στην «Κ» ο υπεύθυνος της ΔΕΥΑΩ (Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Ωραιοκάστρου), Νίκος Παπαχρήστος υποστήριξε ότι η ΔΕΥΑΩ σε συνεργασία με το τμήμα Χημείας του ΑΠΘ παρακολουθεί και ελέγχει συστηματικά τη χλωρίωση των δικτύων ύδρευσης. «Κάνουμε συνεχείς ελέγχους, σχεδόν κάθε δεκαπενθήμερο. Μάλιστα από τα αποτελέσματα πρόσφατων μικροβιολογικών αναλύσεων προκύπτει ότι το νερό και στη Νεοχωρούδα, αλλά και στον Πεντάλοφο πληρεί τις σχετικές προδιαγραφές της ισχύουσας νομοθεσίας, σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Υγιεινής», είπε ο κ. Παπαχρήστος. «Όσους ελέγχους και όσες μετρήσεις και αν έχουμε κάνει, δεν έχει διαπιστωθεί κάποιο πρόβλημα με τη χλωρίωση του νερού», συμπλήρωσε. Η «Κ» ζήτησε από τον κ. Παπαχρήστο να μας αποστείλει τα έγγραφα των ελέγχων του τμήματος Χημείας του ΑΠΘ, ωστόσο αν και αρχικά δέχθηκε, δεν τα λάβαμε ποτέ.
Ο κ. Παπαχρήστος μας ενημέρωσε ότι την ερχόμενη Δευτέρα θα αποστείλει σχετικό έγγραφο στην Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού Ελέγχου της Περιφέρειας με το οποίο θα της ζητά να προχωρήσουν σε κοινούς ελέγχους και μετρήσεις και στα δύο χωριά.
ΚΑΡΦΙΤΣΑ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top