Η σύγχρονη ορθοδοντική θεραπεία αποσκοπεί όχι μόνο στην επίτευξη αρμονικής σύγκλισης των δοντιών αλλά και σε ένα συμμετρικό πρόσωπο με όμορφο χαμόγελο. Συνεπώς, η αισθητική του προσώπου καθώς και η αντίληψη του/της κάθε ασθενούς για τον εαυτό του /της είναι καθοριστικοί παράγοντες για την επιλογή του σχεδίου θεραπείας, το οποίο σε κάθε περίπτωση είναι εξατομικευμένο και προσαρμοσμένο στις ανάγκες του /της ασθενούς.Ακολουθούν χρήσιμες συμβουλές  από τον  Ειδικό Ορθοδοντικό Αδάμ Δ. ΧαραλαμπίδηDDS, MSc in Orthodontics.* 





1. Τι είναι η Ορθοδοντική και ποιος την ασκεί;

Η Ορθοδοντική είναι η ειδικότητα της οδοντιατρικής, η οποία ασχολείται με τη διάγνωση, πρόληψη και θεραπεία των Ορθογναθικών (θέση των γνάθων μεταξύ τους) και Ορθοδοντικών (διευθέτηση των δοντιών στα οδοντικά τόξα) ανωμαλιών. Οι ανωμαλίες αυτές είναι δυνατό να επιβαρύνουν τη στοματική υγεία, σύγκληση των δοντιών, λειτουργία του στόματος και αισθητική του προσώπου.

Η Ορθοδοντική είναι μία από τις αναγνωρισμένες ειδικότητες της οδοντιατρικής, εφάμιλλη των ιατρικών ειδικοτήτων. Ο Ορθοδοντικός είναι οδοντίατρος, ο οποίος μετά τη λήψη του πτυχίου οδοντιατρικής έχει εκπαιδευτεί σε αναγνωρισμένα τριετή μεταπτυχιακά προγράμματα πανεπιστημίων του εσωτερικού ή του εξωτερικού. Ο τίτλος του ειδικού ορθοδοντικού χορηγείται από το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μετά από εξετάσεις.

Όπως σε κάθε τομέα της ιατρικής, έτσι και σε αυτή την περίπτωση συνιστάται η θεραπεία να επιτελείται από τον ειδικό, τον ορθοδοντικό. Ο γενικός οδοντίατρος θα πρέπει να είναι σε θέση να διαγνώσει ένα ορθοδοντικό πρόβλημα, ωστόσο η ορθοδοντική θεραπεία καλό είναι να επιτελείται από κάποιον που έχει τις ειδικές γνώσεις.


2. Ποια είναι τα αίτια των ορθοδοντικών προβλημάτων;

Τα ορθοδοντικά προβλήματα είναι δυνατόν να οφείλονται σε κληρονομικά, περιβαλλοντικά αίτια ή συνδυασμό των παραπάνω.

Ως κληρονομικό αίτιο μπορεί να θεωρηθεί η διασταυρούμενη κληρονομικότητα. Σε αυτήν την περίπτωση ένα παιδί μπορεί να κληρονομήσει μεγάλα δόντια από τον πατέρα και μικρές γνάθους από τη μητέρα με αποτέλεσμα τα δόντια να μη χωράνε στις γνάθους και να εμφανίζουν συνωστισμό (στραβά δόντια).

Ως περιβαλλοντικά αίτια μπορούν να θεωρηθούν διάφορες μη φυσιολογικές συνήθειες όπως η εκμύζυση του δακτύλου, η παρατεταμένη χρήση πιπίλας, η δήξη του κάτω χείλους ή της γλώσσας, το δάγκωμα των νυχιών ή ξένων αντικειμένων (π.χ. μολύβια) η στοματική αναπνοή κ.α. Ωστόσο το συχνότερο περιβαλλοντικό αίτιο είναι η εκτεταμένη καταστροφή από τερηδόνα και η πρόωρη απώλεια των νεογιλών (παιδικών) δοντιών. Κάθε νεογιλό δόντι διατηρεί το χώρο για την ανατολή του διαδοχικού μόνιμου δοντιού. Εάν, λόγω της μετακίνησης των παρακείμενων δοντιών, χαθεί αυτός ο χώρος, δεν υπάρχει επαρκής χώρος για την ανατολή των μόνιμων δοντιών, με συνέπεια τον συνωστισμό (στραβά δόντια). Οι ανωμαλίες που δημιουργούνται από τα παραπάνω αίτια συνήθως αποκαθίστανται μόνες τους χωρίς καμία ορθοδοντική θεραπεία, εφόσον τα αίτια αυτά διαγνωσθούν και αντιμετωπιστούν εγκαίρως.


3. Γιατί είναι απαραίτητη η ορθοδοντική θεραπεία;

Η ορθοδοντική θεραπεία θεωρείται απαραίτητη στις παρακάτω περιπτώσεις.
  • Ορθοδοντικές ανωμαλίες: τα συνωστισμένα δόντια (στραβά) είναι πολύ δύσκολο να καθαριστούν σωστά με συνέπεια την επέκταση της τερηδόνας, την φλεγμονή των ούλων (ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα) και μακροπρόθεσμα την απώλεια των δοντιών. Επιπλέον, δόντια που προεξέχουν πολύ προς τα εμπρός διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο κατάγματος ή ολοκληρωτικής απώλειας μετά από ατύχημα.
  • Ορθογναθικές ή Σκελετικές ανωμαλίες: Γνάθοι που δεν συγκλίνουν σωστά μεταξύ τους μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στις λειτουργίες του στοματογναθικού συστήματος (ομιλία, μάσηση, αναπνοή), την κροταφογναθική διάρθρωση (κόπωση, πόνος, τρίξιμο) και τα δόντια (αποτριβές, μετακινήσεις). Όλα τα παραπάνω επιβαρύνουν την αισθητική του στόματος και του προσώπου με συνέπεια πιθανή μείωση της αυτοεκτίμησης του ατόμου καθώς και γενικότερα ψυχολογικά προβλήματα λόγω της κακής αισθητικής.
  • Λειτουργικές διαταραχές: Γνάθοι που παρουσιάζουν πρόβλημα κατά το κλείσιμο τους μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στην μάσηση, αναπνοή, ομιλία, κατάποση καθώς και σφίξιμο των μυών, τρίξιμο των δοντιών, έντονο ροχαλητό, αποφρακτική άπνοια του ύπνου κ.α.


4. Ποιοι είναι οι στόχοι της ορθοδοντικής θεραπείας;

  • Αρμονική διευθέτηση των δοντιών ώστε ο ασθενής να μπορεί να επιτελεί αποτελεσματικά την καθημερινή στοματική του υγιεινή. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα λιγότερα μελλοντικά προβλήματα σε δόντια και ούλα και μεγαλύτερο χρόνο διατηρήσης των δοντιών στο στόμα.
  • Αρμονική διευθέτηση των δοντιών και των γνάθων ώστε ο ασθενής να μπορεί να επιτελεί απρόσκοπτα όλες τις βασικές λειτουργίες (αναπνοή, μάσηση, κατάποση, ομιλία).
  • Περιορισμός πιθανότητας εμφάνισης προβλημάτων στην κροταφογναθική διάρθρωση.
  • Διευκόλυνση του γενικού οδοντιάτρου κατά την επιτέλεση μελλοντικών οδοντιατρικών εργασιών (σφραγίσματα, γέφυρες, οδοντοστοιχίες, θεραπείες των ούλων και του περιοδοντίου).
  • Όμορφο χαμόγελο και ευχάριστο πρόσωπο.
  • Ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και αυτοεκτίμησης του ατόμου.

ΣΥΝΕΠΩΣ,  η ορθοδοντική θεραπεία, προλαμβάνοντας πολλά προβλήματα, μπορεί να αποδειχθεί πιο ήπια μορφή θεραπείας σε σχέση με άλλες οδοντιατρικές πράξεις που θα απαιτούνταν αργότερα.


5. Σε ποια ηλικία πρέπει να γίνει η πρώτη επίσκεψη στον ειδικό ορθοδοντικό;

Σε κάθε ειδικότητα της ιατρικής και της οδοντιατρικής η πρόληψη είναι προτιμότερη της θεραπείας. Έτσι, συνίσταται η πρώτη επίσκεψη στον ορθοδοντικό να γίνεται στην ηλικία των 6-7 ετών ώστε ο ειδικός ορθοδοντικός να διαγνώσει τυχόν προβλήματα την βαρύτητά τους καθώς και τον κατάλληλο χρόνο έναρξης της θεραπείας.


6. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της έγκαιρης έναρξης της ορθοδοντικής θεραπείας;

  • Αυξάνεται η πιθανότητα αποφυγής εξαγωγής μόνιμων δοντιών.
  • Μόνο κατά τη διάρκεια της σκελετικής ωρίμανσης, συνήθως πριν την εφηβεία, μπορεί ο ορθοδοντικός να ελέγξει και να επηρεάσει τη σκελετική αύξηση, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τυχόν ορθογναθικές ή σκελετικές ανωμαλίες.
  • Καλύτερη ανταπόκριση των ιστών στη θεραπεία.
  • Μειώνεται η χρονική διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας.
  • Οι μικροί ασθενείς προσαρμόζονται ευκολότερα στους ορθοδοντικούς μηχανισμούς και γενικότερα στην ορθοδοντική θεραπεία με αποτέλεσμα καλύτερη συνεργασία.


7. Είναι δυνατή η ορθοδοντική θεραπεία σε ενήλικες;

Η ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να γίνει σε κάθε ηλικία. Ουσιαστικά δεν υπάρχει ηλικιακό όριο. Ωστόσο, πρέπει να τονιστεί ότι η ορθοδοντική θεραπεία σε ενήλικες παρουσιάζει ορισμένους περιορισμούς και δυσκολίες (π.χ. η ανταπόκριση των ιστών στις ορθοδοντικές δυνάμεις είναι πιο αργή σε έναν ενήλικα σε σχέση με έναν νεαρό ασθενή). Διακρίνεται σε πλήρη ορθοδοντική θεραπεία όλου του στοματικού στοματογναθικού συστήματος και σε συμπληρωματική ορθοδοντική θεραπεία, η οποία είναι περιορισμένης διάρκειας και έκτασης με χαρακτήρα υποστηρικτικό άλλων οδοντιατρικών εργασιών (προσθετικών, περιοδοντικών).


8.Τι είδους ορθοδοντικοί μηχανισμοί υπάρχουν;

Οι μηχανισμοί που χρησιμοποιούνται κατά την ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να είναι κινητοί (μασελάκια) όταν ο ασθενής μπορεί να τους βγάλει από το στόμα μόνος του ή ακίνητοι (σιδεράκια) όταν είναι σταθεροί στα δόντια και μόνο ο ορθοδοντικός μπορεί να τους αφαιρέσει.


9. Προκαλούν οι ορθοδοντικές συσκευές τερηδόνα ή άλλες βλάβες;

Δεν προκαλούνται βλάβες στα δόντια ή στα ούλα, εφόσον βέβαια ο ασθενής είναι συνεπής και συνεργάσιμος τόσο ως προς την τήρηση των ραντεβού όσο ως προς τη διατήρηση μια καλής στοματικής υγιεινής.


10. Πόσο διαρκεί μια ορθοδοντική θεραπεία;

Η διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας ποικίλει ανάλογα με την ηλικία του ασθενούς και τη βαρύτητα του προβλήματος. Η ενεργός φάση της θεραπείας μπορεί να διαρκέσει έως 2 χρόνια ή και περισσότερο, ενώ η φάση της συγκράτησης του αποτελέσματος το ίδιο χρονικό διάστημα και περισσότερο. Η συνεργασία του ασθενούς είναι καθοριστικής σημασίας ως προς τη χρονική διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας.


11. Πόσο κοστίζει μια ορθοδοντική θεραπεία;

Το κόστος της ορθοδοντικής θεραπείας ποικίλει ανάλογα με τη διάρκεια της θεραπείας, την βαρύτητα του προβλήματος, τον αριθμό και το είδος των ορθοδοντικών συσκευών που πρόκειται να χρησιμοποιηθούν.



*ΑΔΑΜ Δ. ΧΑΡΑΛΑΜΠΙΔΗΣ
  Ειδικός Ορθοδοντικός
  DDS, MSc in Orthodontics

Ο Αδάμ Δ. Χαραλαμπίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1974. Αποφοίτησε από την Οδοντιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το 2002. Κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας, υπηρέτησε ως γενικός οδοντίατρος στο 412 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ξάνθης. Από το Σεπτέμβριο του 2003 ως και τον Αύγουστο του 2004 εργάστηκε στο ιατρείο του Δρ. Στέλιου Καραμάνη στη Θεσσαλονίκη. Το Σεπτέμβριο του 2004 εντάχθηκε στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Εργαστηρίου Ορθοδοντικής της Οδοντιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Μαρμαρά Κωνσταντινούπολης, απ’ όπου αποφοίτησε τον Οκτώβριο του 2007 με βαθμό άριστα, λαμβάνοντας το Master of Science στην Ορθοδοντική. Με απόφαση του Δ.Ο.Α.Τ.Α.Π. το Σεπτέμβριο του 2008 αναγνωρίστηκε το Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στην Ορθοδοντική, ενώ το Νοέμβριο του 2008 του απονεμήθηκε ο τίτλος της Οδοντιατρικής Ειδικότητας της Ορθοδοντικής.

Τον Ιούνιο του 2008 παρουσίασε στο 84ο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ορθοδοντικής Ομοσπονδίας (ΕΟS) στη Λισσαβώνα Πορτογαλίας την επιστημονική του εργασία με τίτλο: «3D CT Evaluation of Nasal Volume Changes Induced by Rapid Maxillary Expansion”. Επιστημονικά του άρθρα έχουν δημοσιευτεί στο American Journal of Orthodontics and Dentofacial Orthopedics, στο οποίο είναι και μέλος του συντακτικού συμβουλίου αναθεώρησης.

Από τον Νοέμβριο του 2011, ο ορθοδοντικός Αδάμ Δ. Χαραλαμπίδης συνεργάζεται με την οδοντιατρική εταιρεία Smiles στην Ιρλανδία.

Είναι ενεργό μέλος των παρακάτω επιστημονικών εταιρειών:

Το ιατρείο του ειδικού ορθοδοντικού Αδάμ Δ. Χαραλαμπίδη βρίσκεται στο Ωραιόκαστρο, στη Λεωφόρο Δημοκρατίας 16Α.  



1 σχόλια:

 
Top