ΣΥΓΚΡΙΤΙΚΑ ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΤΗΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΓΗ ΜΑΣ !
Η λαμπερή Αφροδίτη θα μας συντροφεύει για λίγη ώρα μετά το ηλιοβασίλεμα από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούλιο του 2015 ! !

Ο Μήνας Ιανουάριος του 2015 ξεκινά με τρεις πλανήτες αριστερά του Ήλιου, τον Άρη, την Αφροδίτη και τον Ερμή, στη Δύση μετά το ηλιοβασίλεμα !
Ο Άρης, ενώ απομακρύνεται σιγά-σιγά και θα φεύγει πίσω από τον Ήλιο, η Αφροδίτη με τον Ερμή έρχονται προς τα εμάς.
Έτσι τον Άρη θα το βλέπουμε ακόμα και τον μήνα αυτό και μετά δεν θα μας είναι πλέον ορατός διότι θα μας τον κρύψει ο Ήλιος....
Την Αφροδίτη θα την βλέπουμε κάθε βράδυ μετά το ηλιοβασίλεμα για 7 ολόκληρους μήνες, καθώς και τον Ερμή τις πρώτες 20 μέρες του μήνα.. !
Ο Δίας στον αστερισμό του Λέωντα θα κινείται ανάδρομα κατά τον μήνα Ιανουάριο και μέχρι τα μέσα Απριλίου που θα μπει στον αστερισμό του Καρκίνου...
Ο Κρόνος κινείται από τον Ζυγό προς τον Σκορπιό, που θα μπει σ`αυτόν μετά τις 20 Ιανουαρίου...
Οι πλανήτες Ουρανός και Ποσειδώνας θα βρίσκονται, για το 2015, στους αστερισμούς Ιχθείων και Υδροχόου αντίστοιχα.....

Το μεγάλο αστρονομικό ενδιαφέρον αυτόν τον μήνα, είναι η Αφροδίτη με τον Ερμή που θα φαίνονται στη Δύση κάθε βράδυ, πολύ κοντά ο ένας με τον άλλον, ιδιαίτερα από τις 6 Ιανουαρίου μέχρι και τις 15 ! !
Επίσης ο Δίας με τους δορυφόρους του, οι οποίοι θα αλλάζουν θέση κάθε βράδυ, είναι και αυτοί μία από τις ενδιαφέρουσες αστρονομικές μας παρατηρήσεις, που με ένα απλό τηλεσκόπιο ή και με απλά κιάλια μπορούμε να τους δούμε....

Στις 2 Ιανουαρίου έχουμε συνάντηση της Σελήνης με τον Λαμπαδιά ( Aldebaran ) τού Ταύρου. Η Σελήνη μόνον τρεις μοίρες κοντά του ! Το ίδιο βράδυ 2 από τους δορυφόρους του Δία θα βρίσκονται μπροστά του, από τα μεσάνυχτα μέχρι τις 2 την επομένη και θα φαίνονται δύο κουκκίδες επάνω του !

3 Ιανουαρίου έχουμε τα πεφταστέρια του Βοώτη ή Quadrantiden πού πήραν το όνομα από το αστρονομικό όργανο του τοίχου Quadrans, τού Γάλλου αστρονόμου Lalande το 1795, που αργότερα δεν κρατήθηκε από την Αστρονομική Ένωση... Οι Βοωτίδες αυτόν τον χρόνο θα είναι δύσκολο να τις δούμε λόγω τις Πανσέληνου στις 5 Ιανουαρίου που θα μας εμποδίζει η λάμψη της...

Στις 4 Ιανουαρίου η Γη θα βρίσκεται στο περιήλιο σε απόσταση από τον Ήλιο 0,983..ΑΕ δηλαδή 0.017 ΑΕ πιό κοντά του... ( Ένα ΑΕ είναι η μέτρηση Γης Ηλίου = 150.000.000 χλμ.)

Στις 8 Ιανουαρίου τα μεσάνυχτα οι δορυφόροι του Δία θα ''παιχνιδίζουν'' οι τρεις στα αριστερά του σχηματίζοντας σχεδιασμούς στις αλλαγές των θέσεων τους.. Το ίδιο βράδυ η Σελήνη θα πλησιάζει τον Δία στις 6 μοίρες...

11 Ιανουαρίου ο Ερμής με την Αφροδίτη θα είναι σχεδόν κολλημένοι μεταξύ τους ! ! Τις ημέρες 5-15 Ιανουαρίου Ερμής και Αφροδίτη αλλάζουν καθημερινά θέση μεταξύ τους..Ένα ενδιαφέρον αστρονομικό φαινόμενο που δεν θα πρέπει να χάσουμε αν ο καιρός το επιτρέψει....

14 Ιανουαρίου ο Ερμής θα βρίσκεται στην πιό μακρινή του απόσταση από τον Ήλιο, είναι μιά ευκαιρία να δούμε πολύ άνετα τον Ερμή ακόμη κι αν πέσει η νύχτα !

16 Ιανουαρίου η Σελήνη συναντά πολύ κοντά τον Κρόνο !

17 - 19 Ιανουαρίου οι δορυφόροι του Δία αλλάζουν συνεχώς θέσεις... Το ίδιο βράδυ η Σελήνη θα βρίσκεται πολύ κοντά στον Ποσειδώνα, λιγότερο από μισή μοίρα ! !

21 Ιανουαρίου ο Ερμής πολύ κοντά στην Σελήνη η οποία θα είναι μόλις μιάμιση ημέρας, δηλαδή μία λεπτή γραμμή ! ! Στα αριστερά θα λαμποκοπά η Αφροδίτη !

22 Ιανουαρίου Αφροδίτη και Σελήνη μαζί !

23 Ιανουαρίου Άρης και Σελήνη μαζί !

25 Ιανουαρίου Σελήνη και πλανήτης Ουρανός πολύ κοντά μαζί ! Στην Ασία θα δουν την Σελήνη να καλύπτει τον Ουρανό !

28 Ιανουαρίου η Σελήνη κοντά στην Πούλια ( Πλειάδες) του Ταύρου. ! Κοντά της και ο Λαμπαδιάς τον οποίο την επομένη στις 29 Ιανουαρίου θα τον καλύψει, κάτι που θα δούνε μόνο στον Καναδά και Ατλαντικό Ωκεανό, όχι στην Ευρώπη.

30 Ιανουαρίου ο Ερμής έρχεται μπροστά στον Ήλιο και δεν θα τον βλέπουμε πλέον στην Δύση, παρά, τον άλλον μήνα στην Ανατολή.

Οι φάσεις της Σελήνης τον Ιανουάριο του 2015
Πανσέληνος στις 5 Ιανουαρίου
Τελευταίο τέταρτο στις 13 Ιανουαρίου
Μια Νέα Σελήνη στις 20 Ιανουαρίου
Και ένα Πρώτο τέταρτό της στις 27 Ιανουαρίου

Να είστε καλά και να βλέπετε πάντα τον έναστρο ουρανό
για να αποκτήστε Γνώση
Καλή Χρονιά το 2015

npazaitis@hotmail.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top