Ζούμε μια πρωτόγνωρη περίοδο, με τη χώρα και την κοινωνία να βρίσκεται μέσα σε μια βαθιά και παρατεταμένη γενική κρίση, που μπορεί όμως να μετεξελιχθεί σε μεγάλη ευκαιρία, που μόνο μέσα από τέτοια κρίση μπορεί να προκληθεί.
        Αν παρακολουθήσουμε την εξέλιξη της μεταπολιτευτικής  Ελλάδας και προσπαθήσουμε να ερμηνεύσουμε την πρόοδο και την ευημερία που έχουμε ζήσει, θα δούμε ότι, κατά χρονικά διαστήματα, υπήρχε ένα εθνικό όραμα, που ενεργοποιούσε και κινητοποιούσε τις δυνάμεις της χώρας.
        Σαν τέτοια επιγραμματικά μπορούμε να αναφέρουμε, το όραμα της ένταξης της χώρας στην Ε.Ο.Κ., του εκσυγχρονισμού της χώρας, την ανάληψη και διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων, την επανίδρυση του κράτους κ.λ.π..
       Την περίοδο αυτή είχαμε τη μεγαλύτερη αύξηση του βιοτικού επιπέδου την Ελλήνων, με ρυθμούς πολύ μεγαλύτερους από την υπόλοιπη Ευρώπη.
       Σήμερα μέσα από την βαθιά κρίση που βιώνουμε έχουμε την ευκαιρία να στοχεύσουμε σε ένα νέο όραμα. Ένα όραμα που να είναι πανεθνικό που θα κινητοποιήσει όλες τις δυνάμεις της χώρας (ακαδημιακές, επιστημονικές, παραγωγικές, καλλιτεχνικές, θρησκευτικές κ.λ.π.) και κυρίως να ενεργοποιήσει τη νέα γενιά και να φέρει και πάλι την ελπίδα στο λαό μας, που τελευταία έχει χαθεί.
       Αξιοποιώντας το πνεύμα του Σωκράτη, του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη, του Ιπποκράτη και του Πυθαγόρα, του Ευρυπίδη και του Αριστοφάνη, του Θουκυδίδη και του Αλέξανδρου, να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις προσέλκυσης επισκεπτών στη χώρα από όπου ξεκίνησαν η Δημοκρατία, τα γράμματα, οι τέχνες και οι επιστήμες.
       Να μη νοείται, δηλαδή φοιτητής Ιατρικής, σ’ όλο τον κόσμο,  που να μην έχει επισκεφτεί τη χώρα και το χώρο του Ιπποκράτη για να διδαχθεί τις αρχές του, σκηνοθέτης ή ηθοποιός που να μην έχει επισκεφθεί τους χώρους όπου παίχτηκαν τα έργα του Ευρυπίδη και Αριστοφάνη, αρχιτέκτονας που να μην έχει επισκεφτεί την Ακρόπολη και άλλα μνημεία, σπουδαστής στρατιωτικών σχολών που να μην έχει εντρυφήσει στο πνεύμα και στη στρατηγική του Θουκυδίδη και του Αλεξάνδρου στον τόπο όπου έζησαν, αθλητής που να μην έχει επισκεφτεί την Ολυμπία κ.λ.π.. Να δημιουργήσουμε αριστεία για κάθε τομέα ξεχωριστά, παγκοσμίως αναγνωρισμένα.
       Παράλληλα με την ενίσχυση και των άλλων πλεονεκτημάτων και δραστηριοτήτων της χώρας μας (τουρισμός, ναυτηλία, αγροτική παραγωγή, εκπαιδευτικά ιδρύματα κ.λ.π.), μπορούμε να ξαναφέρουμε την Ελλάδα στο επίκεντρο του διεθνούς θετικού ενδιαφέροντος. Να την καταστήσουμε Διεθνές Εκπαιδευτικό, Πνευματικό και Δημιουργικό Κέντρο.
      Αυτό μπορεί να αποτελέσει το νέο όραμα της Ελλάδας του 2021, για τα διακόσια χρόνια από το όραμα της απελευθέρωσης, που οδήγησε στην Επανάσταση και τελικά στη δημιουργία του Ελληνικού κράτους.
      Αυτό λείπει σήμερα. Η νέα πνευματική και δημιουργική επανάσταση. Αυτό μπορούμε και έχουμε υποχρέωση και καθήκον να το προσφέρουμε στην πατρίδα και το λαό μας.
     Εύχομαι το μήνυμα της Ανάστασης του Χριστού, που πλημμυρίζει αυτές τις μέρες τις ψυχές όλων μας, να φέρει σύντομα και την Ανάσταση της Πατρίδας μας, μέσα από μία πνευματική αναγέννηση, μέσα από ένα νέο όραμα.

      Αναστασιάδης Σάββας

Βουλευτής Ν.Δ. Β΄Θεσσαλονίκης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top