ΣΤΙΣ 7 ΜΑΐΟΥ Ο ΕΡΜΗΣ ΘΑ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ 21 ΜΟΙΡΕΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΤΟΥ ΉΛΙΟΥ ΚΑΙ 10 ΜΟΙΡΕΣ ΠΕΡΙΠΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΡΙΖΟΝΤΑ ΤΗΣ ΔΥΣΗΣ ! ! ΜΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΝ ΔΟΥΜΕ !

ΜΕ τον Ερμή και την Αφροδίτη στη Δύση, τον Άρη πίσω από τον Ήλιο. τον Δία να λαμποκοπά ψηλά προς την Δύση και τον Κρόνο σε Αντίθεση στις 23 Μαΐου, αρχίζουν οι Αστρονομικές μας παρατηρήσεις τον μήνα Μάη....

*Ο ΕΡΜΗΣ στίς 7 Μαΐου θα βρίσκεται στο πιό απομακρυσμένο σημείο από τον Ήλιο, οπότε μπορούμε να τον δούμε αμέσως μετά το ηλιοβασίλεμα, άν φυσικά ο ορίζοντας της Δύσης είναι καθαρός.... Ο Ερμής δεν απομακρύνεται ποτέ περισσότερο από 20 περίπου μοίρες από τον Ήλιο, γιαυτό στις 7 Μαΐου που θα είναι αριστερά του ήλιου και σε ίση απόσταση μεταξύ τους με την Γη, είναι η ιδανική μέρα για να τον δούμε. Ο Ερμής είναι περισσότερο ορατός σε μέρη μακριά από τον Ισημερινό την Άνοιξη ή το Καλοκαίρι που η γωνία της εκλειπτικής προς τον Ορίζοντα είναι μεγαλύτερη και ο ήλιος Δύει περισσότερο κατακόρυφα προς τον Ορίζοντα. Για να διακρίνετε τον Ερμή θα πρέπει να βρείτε τοποθεσία που να έχει χαμηλό ορίζοντα και να είστε πρίν τη Δύση του Ηλίου διότι το σημείο που θα Δύσει ο Ήλιος είναι το ίδιο σημείο που θα δείτε τον Ερμή μόλις σκοτεινιάσει. Αναζητήστε τον λοιπόν λίγο πιό πάνω από το σημείο της Δύσης του Ηλίου. Τώρα δε που έχουμε πιό ψηλά την Αφροδίτη, αυτό μας βοηθά για να υπολογίσουμε την ευθεία Αφροδίτης με Δύση όπου ενδιάμεσα θα δούμε τον Ερμή !!
*Η ΑΦΡΟΔΙΤΗ το διάστημα του Μαΐου θα βρίσκεται 30 με 33 μοίρες μακρυά από τον Ήλιο και καθώς θα έρχεται μέρα με την μέρα προς το μέρος της Γης θα την βλέπουμε και λαμπρότερη !! Με ένα τηλεσκόπιο μπορούμε να δούμε και τις φάσεις της Αφροδίτης όπως βλέπουμε αυτές της Σελήνης Τώρα τον Μάιο η Αφροδίτη θα είναι σαν μισοφέγγαρο, αλλά επειδή πλησιάζει προς το μέρος της Γης η φωτεινότητά της δεν θα μειώνεται, έτσι θα την βλέπουμε πάντα λαμπερή !!!
*Ο ΆΡΗΣ δεν θα φαίνεται πλέον στη Δύση διότι βρίσκεται πίσω από το Ήλιο και δύει σχεδόν μαζί του.
*Ο ΔΙΑΣ με τους 4 μεγάλους δορυφόρους του, ΙΩ, ΕΥΡΩΠΗ, ΚΑΛΛΙΣΤΩ ΚΑΙ ΓΑΝΥΜΗΔΗ, θα είναι κι αυτοί το ενδιαφέρον των παρατηρήσεων μας, καθώς θα αλλάζουν καθημερινά και διαφορετική θέση μεταξύ τους και με τον Δία...
*Ο ΚΡΟΝΟΣ που έχει κι αυτός πολλούς δορυφόρους, θα είναι ορατός μετά τα μεσάνυχτα στον αστερισμό του Σκορπιού χαμηλά στον Νότο. Από τους δορυφόρους του Κρόνου ευκολότερα διακρίνουμε τον μεγαλύτερο που είναι ο ΤΙΤΑΝΑΣ, με ένα τηλεσκόπιο, και οι μικρότεροι ΡΕΑ, ΤΗΘΥ, ΔΙΩΝΗ και ΕΓΚΈΛΑΔΟΣ, γιά να τους δούμε χρειαζόμαστε μεγαλύτερο τηλεσκόπιο, διότι είναι κατά πολύ μικρότεροι του ΤΙΤΑΝΑ...

*Τα αστρονομικά ενδιαφέροντα της νύχτες του Μαΐου που θα ασχοληθούμε είναι :

2 Μαΐου, η Σελήνη θα βρίσκεται μόλις 3 μοίρες Νότια του Στάχυ της Παρθένου !

4 Μαΐου ο Δίας σε γωνία 90 μοιρών με τον ήλιο και την Γη. Αν το συγκρίνουμε αυτό με την Σελήνη, είναι σαν να την βλέπουμε στο τελευταίο της τέταρτο, επειδή όμως ο Δίας είναι σε απόσταση πολύ μακρινή, συνεχίζουμε να τον βλέπουμε σαν ένα ολοστρόγγυλο φωτεινό αστέρι !

5 Μαΐου η Σελήνη μόλις 2 μοίρες βορείως του αστέρα Αντάρη του Σκορπιού !

7 Μαΐου, όπως προαναφέραμε, ο Ερμής θα είναι στο πιό ψηλό σημείο του ορίζοντα της Δύσης και αυτή θα είναι μία ευκαιρία να τον δούμε αμέσως μετά το ηλιοβασίλεμα !

Στις 15 Μαΐου ώρα 14:00 ο πλανήτης ουρανός που βρίσκεται στον αστερισμό των Ιχθείων, θα καλυφθεί από την Σελήνη, κάτι που θα δούνε μόνο στην Νότιο Αμερική !

Στις 21 Μαΐου η Σελήνη θα βρίσκεται 9 μοίρες κοντά με την Αφροδίτη. Η Συνάντηση αυτή θα γίνει στις 22:00 !

Στις 23 Μαΐου ο Κρόνος σε Αντίθεση ! Το βράδυ αυτό αν παρατηρήσουμε με ένα τηλεσκόπιο τον Κρόνο θα δούμε πως ο Δίσκος του καλύπτει το επάνω μέρος του πλανήτη, δηλαδή θα είναι όπως τον βλέπουμε από κάτω. Αυτή η περίπτωση είναι που βλέπουμε τον Κρόνο με έναν τεράστιο Δίσκο να τον περιτριγυρίζει !!

Στις 24 Μαΐου η Σελήνη θα είναι 5 μοίρες Νοτίως του Δία !

25 Μαΐου η Σελήνη θα βρίσκεται μόλος 4 μοίρες κοντά στον Αστέρα Βασιλίσκο του Λέωντα !

Στις 29 Μαΐου, για δεύτερη φορά αυτόν τον μήνα, η Σελήνη θα είναι 3 μοίρες Βορείως του Στάχυ της Παρθένου !

Καί στις 30 Μαΐου ώρα 19:00 ο γρήγορος Ερμής θα είναι μεταξύ Γης και Ήλιου, κάτι που θα συμβεί για δεύτερη φορά αυτόν τον Χρόνο !

*Οι φάσεις της Σελήνης τον Μάιο 2015

Πανσέληνος στις 4 Μαΐου
Τελευταίο Τέταρτο στις 11 Μαΐου
Νέα Σελήνη στις 18 Μαΐου ώρα 06:13
Πρώτο Τέταρτο στις 25 Μαΐου

ΟΡΑΤΕ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟΝ
ΓΝΩΣΗ ΑΠΟΚΤΕΙΤΕ
ΕΡΡΩΣΘΕ ΚΑΙ ΕΥΔΑΙΜΟΝΕΙΤΕ

npazaitis@hotmail.com

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top