Σε ποιές ενέργειες προτίθενται να προβούν τα συναρμόδια Υπουργεία έτσι ώστε να μειωθεί ο τεράστιος χρόνος αναμονής έκδοσης συνταξιοδοτικών αποφάσεων από τα ασφαλιστικά ταμεία, ρωτά ο κ. Θεόδωρος Καράογλου τους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Αλληλεγγύης.
Αυτήν τη στιγμή, όπως αναφέρει στην ερώτησή του ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, εκκρεμούν περισσότερες από 250.000 αποφάσεις για έκδοση κύριων συντάξεων, επικουρικών και εφάπαξ, με τις μεγαλύτερες καθυστερήσεις να παρατηρούνται στις επικουρικές, εξαιτίας τόσο  της πολυπλοκότητας της νομοθεσίας που εφαρμόζει το ΕΤΕΑ, όσο και της έλλειψης ρευστότητας που είναι αποτέλεσμα της άτυπης στάσης πληρωμών στην οποία έχει προχωρήσει η Κυβέρνηση.
Χαρακτηριστικό των μεγάλων καθυστερήσεων είναι το γεγονός ότι στις επικουρικές συντάξεις εκκρεμεί η έκδοση 120.000 αποφάσεων, κάτι που συνεπάγεται πως με τους ρυθμούς που εξετάζονται οι φάκελοι των ασφαλισμένων η σύνταξη θα ξεκινήσει να τους καταβάλλεται εντός της επόμενης... πενταετίας, δηλαδή μέχρι το 2020, καθώς η ρευστότητα του Ταμείου επαρκεί για να καλύψει την πλήρωμη μόνο 22.000 νέων δικαιούχων κάθε χρόνο.  

Στο δε ΙΚΑ, το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας, η λίστα αναμονής αφορά περίπου 80.000 δικαιούχους κύριας σύνταξης, με το μέσο χρόνο αναμονής για έκδοση  σύνταξης να είναι από 17 έως 24 μήνες.  

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top