Therapy-dogs5

Του Λευτέρη Χ. Θεοδωρακόπουλου

Στη Θεσσαλονίκη γίνεται κάτι σπουδαίο! Πέντε υπέροχοι άνθρωποι χωρίς κανένα προσωπικό όφελος προσπαθούν να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής ατόμων με αναπηρία. Με ποιον τρόπο; Υιοθέτησαν αδέσποτα σκυλιά και τα εκπαίδευσαν για να θεραπεύουν παιδιά με αναπηρίες. Δεν προσφέρουν μόνο αγάπη με τις πράξεις τους αλλά προσδίδουν νόημα σε ζωές… Ο λόγος για την ομάδα εθελοντών από την Θεσσαλονίκη “Therapy dogs”
Εμπνεύστρια του θεραπευτικού προγράμματος TherapyDogs είναι η κυρία Τέρψη Πασχάλη, μια «περήφανη μαμά», όπως μας συστήνεται… Η κυρία Πασχάλη μιλά στη Νatura nrg για το πρόγραμμα και για τα παιδιά που το παρακολουθούν.. «Παιδιά με απώλεια όρασης άγγιξαν για πρώτη φορά σκύλο στα δέκα τους. Παιδιά με βαριά σπαστική τετραπληγία έδωσαν λιχουδιές στο σκύλο ή τα «πήγαν βόλτα» προσπαθώντας για λίγα βήματα, ή ακόμη και με το αναπηρικό καροτσάκι τους. Παιδιά με αυτισμό συνεργάζονται και δίνουν εντολές με δυνατή φωνή. Φοβικά, αυτιστικά παιδιά που αντιμετώπιζαν το σκύλο με τρόμο, τώρα τον χαϊδεύουν», όμως μας λέει…
Therapy dogs, τι ακριβώς σηματοδοτεί το όνομά σας και ποιες είναι οι δράσεις σας;
«Είμαστε μια ομάδα  πέντε εθελοντών που απαρτίζεται από  την Θετική Εκπαιδεύτρια Σκύλων Στογιάννη  Μαρία (www.4dogs.gr),  την ψυχολόγο & θετική εκπαιδεύτρια σκύλων  Σ.  Γεωργίου, την ειδική παιδαγωγό Τατσίδου  Γεωργία, τον κτηνίατρο  Σταματίου Ιωάννη (www.stamatiouvet.gr) και την συντονίστρια Πασχάλη Τέρψη (www.therapydogs.gr). Το όνομα μας φανερώνει και την δράση μας, θεραπευτική επαφή με σκύλους ή αλλιώς θεραπεία με την βοήθεια των ζώων (animal assisted therapy)». Είναι μία εθελοντική δράση, επιστημονικά τεκμηριωμένη από την ιατρική κοινότητα παγκοσμίως, η οποία ήρθε τώρα και στην Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη. Η θεραπευτική επαφή με ειδικά  εκπαιδευμένους  σκύλους συμβάλλει στην βελτίωση της ποιότητας ζωής ανθρώπων με αναπηρίες, με ψυχικά νοσήματα, ναρκομανείς, έγκλειστους σε ιδρύματα και φυλακές, ηλικιωμένους σε γηροκομεία και γενικότερα σε ευπαθείς ομάδες. Η ομάδα μας έχει επικεντρωθεί  και απευθύνεται σε παιδιά διαφόρων ηλικιών και με διάφορες ή και πολλαπλές αναπηρίες.
Μπορείτε να μας περιγράψετε πως είναι η επαφή των ανθρώπων με αναπηρία με τα σκυλιά του therapydogs;
TherapyDogs4 
Τα ανάπηρα παιδιά και οι σκύλοι λειτουργούν με βάση το πρωτογενές ένστικτο, έτσι η επαφή αυτών των δύο είναι κάτι απόλυτα φυσιολογικό. Ένας  σκύλος δεν πρόκειται ποτέ να  μας κρίνει για το  παράξενο περπάτημά μας, για την αδυναμία του λόγου μας ή ακόμη και για μια δυσμορφία που μπορεί να έχουμε. Οι ειδικά εκπαιδευμένοι σκύλοι της ομάδας μας (Φοίβος, Σπίθας, Ρούμπα και Ice) πλησιάζουν τα παιδιά και περιμένουν μόνο το χάδι και την αγάπη τους. Από την άλλη πλευρά τα παιδιά χαλαρώνουν κοντά στα σκυλάκια, χαίρονται με την  παρουσία τους και εκτός της διασκέδασης, τους  δίνεται η ευκαιρία, για το χρονικό διάστημα που διαρκεί η συνεδρία, να αναλάβουν την ευθύνη και τη φροντίδα των σκύλων-θεραπευτών. Με αυτό τον τρόπο αυξάνεται η αυτοπεποίθησή τους και νιώθουν περήφανα για τις ικανότητές τους.
Ποια είναι τα αποτελέσματα της θεραπείας μέσω σκύλων, μπορείτε να μας δώσετε και παραδείγματα;  «Τα αποτελέσματα αυτής της θεραπευτικής επαφής είναι καταπληκτικά! Τα ανάπηρα παιδιά, από τη γέννησή τους, υποβάλλονται σε διάφορες θεραπείες για τη βελτίωση της ζωής τους. Άλλες είναι επίπονες και άλλες όχι τόσο, αλλά δεν υπάρχει ποτέ το δικαίωμα της επιλογής. Στις δικές μας συνεδρίες τα παιδιά επιλέγουν αν θέλουν να συμμετέχουν και για πόσο. Με τη χαρά της επαφής με τους σκύλους θεραπείας αναλαμβάνουν το ρόλο του κηδεμόνα του σκύλου τον φροντίζουν, τον χαϊδεύουν, τον χτενίζουν, τον πηγαίνουν βόλτα, παίζουν μαζί του. Όλα  αυτά ίσως ακούγονται απλά, όταν όμως σκεφτούμε πως όλα τα παραπάνω τα καταφέρνουν παιδιά με προβλήματα νοητικά, αυτισμού, όρασης  και κίνησης, θα καταλάβουμε την μεγάλη αξία τους. Παιδιά με απώλεια όρασης άγγιξαν για πρώτη φορά σκύλο στα δέκα τους χρόνια. Παιδιά με βαριά σπαστική τετραπληγία  έδωσαν λιχουδιές στο σκύλο ή τον «πήγαν βόλτα» προσπαθώντας για λίγα βήματα, ή ακόμη και με το αναπηρικό καροτσάκι τους. Παιδιά με αυτισμό συνεργάζονται και δίνουν εντολές με δυνατή φωνή. Φοβικά, αυτιστικά παιδιά που αντιμετώπιζαν το σκύλο με τρόμο, τώρα τον χαϊδεύουν»!
Τα σκυλιά που εκπαιδεύσατε ήταν αδέσποτα; Πώς ήταν η προσέγγιση και πόσο δύσκολη ήταν η εκπαίδευσή τους;  
3.photo«Στην προσπάθειά μας να καταλάβει ο κόσμος πως και τα πρώην αδέσποτα – ημίαιμα σκυλάκια, με την κατάλληλη εκπαίδευση, είναι εξαιρετικοί σκύλοι θεραπείας, προτιμούμε  τα  ημίαιμα.
Η εκπαίδευση τους δεν διαφέρει σε τίποτα απολύτως από την εκπαίδευση των καθαρόαιμων φυλών. Ούτως ή άλλως οι σκύλοι θεραπευτικής επαφής πρέπει οπωσδήποτε να τηρούν συγκεκριμένες προδιαγραφές και κριτήρια.
Ο σκύλος θεραπευτικής επαφής πρέπει να ζει με τον κηδεμόνα του, οπότε ο κηδεμόνας-εθελοντής είναι αυτός  που θα θελήσει να μας προσεγγίσει».

Η δράση σας εστιάζεται κυρίως σε παιδιά που είναι ΑμεΑ. Πως ξεκίνησε όλη αυτή η σκέψη για δράση δεδομένου ότι είστε όλοι σας εθελοντές;  
Η  Πασχάλη Τέρψη είναι μαμά ενός 26 ανάπηρου γιου και τριών ημίαιμων  πρώην αδέσποτων σκύλων. Βλέποντας τη χαρά της συνύπαρξης  ανάπηρου με σκύλο και τα οφέλη της,  θέλησε να δημιουργήσει μια εθελοντική ομάδα που θα προσφέρει αυτά τα οφέλη σε περισσότερα ανάπηρα παιδιά. Συνοδοιπόρος, συνδημιουργός  και  θεμέλιο της υλοποίησης  αυτού του εθελοντικού προγράμματος είναι η θετική εκπαιδεύτρια σκύλων κ. Μαρία Στογιάννη που από την πρώτη στιγμή πίστεψε σε αυτό.
Tη δυνατότητα να ξεκινήσουμε τη δράση αυτή, μας έδωσαν πρώτοι οι εθελοντές του Σώμα Φίλων Αμεα «Δράση για το κάτι άλλο» εντάσσοντας μας σε ένα από τα προγράμματά τους (www.drasigiatokatiallo.gr)».
Πηγή Νaturanrg 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top