Η άσχημη πορεία των θεμάτων του Δήμου μας,και λόγω οικονομικής και ανθρωπιστικής κρίσης(δρόμοι γρανάζια στο Δρυμό,Περιβαλλοντική υποβάθμιση στο σύνολο του Δήμου,γεφύρια της «Άρτας»,λατομεία σε αδιαφανή ασυδοσία,κλπ,κλπ) δεν δικαιολογεί σε καμμία περίπτωση την περιέλευσή μας σε κατάσταση πλήρους αδράνειας και υποτέλειας.Τις τελευταίες μέρες πήραν φωτιά τα ηλεκτρονικά μέσα και οι πολίτες του Δήμου Ωραιοκάστρου,για την επαπειλούμενη εγκατάσταση ανεμογεννητριών στον ορεινό όγκο. Επίσης γράφτηκε ,ότι οι ενδιαφερόμενες εταιρίες ,απέσπασαν προσωρινές άδειες εγκατάστασης,από το Δασαρχείο και τις Υπηρεσίες της Περιφέρειας,σε ορισμένα σημεία του ορεινού όγκου.Καθώς επίσης η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου,δεν απέκλεισε ευθύς εξ’αρχής το αίτημα εγκατάστασης των αιτούντων,παρά μόνο ότι δεν υφίσταται χρήση γης,και δεν διευκρινίζει εάν πρόκειται για δασική έκταση που ανήκει στη γεωγραφική Περιφέρεια του Δήμου.Πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι :
1.Ο ορεινός όγκος του Ωραιοκάστρου,Καλλιθέας και Μυγδονίας θεωρείται ΕΝΙΑΙΑ ΔΑΣΙΚΗ ΕΚΤΑΣΗ,και δεν μπορεί να κομματιάζει, αδειοδοτεί κλπ,ούτε το Δασαρχείο,ούτε ο Δήμος αλλα και οποιαδήποτε Υπηρεσία της Περιφέρειας,δεδομένου ότι η δασική έκταση και ο ορεινός όγκος,εξ αντικειμένου αποτελούν με βάση το Ν. 3852/10 το υπό ανάπτυξη κέντρο του Δήμου.
2.Με την επέκταση της Διεθνούς Σύμβασης RAMSAR ,εκτός από το οικοσύστημα Κορώνειας-Βόλβης,υπάγεται στις ρυθμίσεις και η ορεινή περιβάλλουσα ζώνη,καθώς και στο NATURA 2000.
3.Όπου τοποθετήθηκαν ανεμογεννήτριες,πέρα από την καταστροφή μέρους της δασικής έκτασης,καταστράφηκε η πανίδα με απρόβλεπτες συνέπειες στο οικοσύστημα.
Οι Δημοτικές Αρχές πρέπει να αναλάβουν άμεσα τις ευθύνες τους,για οποιαδήποτε εξέλιξη,ενημερώνοντας τους πολίτες και βέβαια όχι απλά να καταγγείλουν αλλά να μυνήσουν όσους έβαλαν την υπογραφή τους σε άδειες προέγκρισης,ασελγώντας στο μοναδικό πνεύμονα του Δήμου. Καμμία τεχνολογία δεν μπορεί να εφαρμοσθεί έξω από το μέτρο ,την ηθική και την κοινωνική διάσταση. Η διαφάνεια και η παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας του έργου των Υπηρεσιών,πρέπει να είναι στόχος του Δήμου και εργαλείο κοινωνικής λογοδοσίας. Πρέπει στις δύσκολες ώρες που περνάμε να καταλάβουμε όλοι,κυρίως οι Αρχές ότι, Ο ΔΗΜΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΚΟΙΝΟ ΚΤΗΜΑ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΟΥ,καθώς η συνεργασία και η αλληλουποστήριξη,αποτελούν το κλειδί για ένα καλύτερο μέλλον,την ανάπτυξη και ευημερία του τόπου.

ΧΡΗΣΤΟΣ  ΧΑΤΖΗΠΑΡΑΔΕΙΣΗΣ
                                       Πρόεδρος Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος

                                       Ευρύτερης Περιοχής  Λαγκαδά

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top