Θεόδωρος Κουτρούκης: Όποιο δρόμο και εάν ακολουθήσει η κυβέρνηση θα υπάρξουν συνέπειες



   Το διαπραγματευτικό θρίλερ των τελευταίων ημερών συνεχίζεται,  και μετά το χθεσινό άκαρπο Eurogroup βρισκόμαστε σε αναμονή για την Κυριακή, καθώς τότε θα  είναι πιθανότατα το τελικό χρονικό ορόσημο για τη συμφωνία ή οριστική ρήξη της Αθήνας με τους εταίρους. Ο Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου Θεόδωρος Κουτρούκης μίλησε στον Prisma 95,1 και στο απογευματινό μαγκαζίνο με τον Παναγιώτη Κουνιάκη κάνοντας τη δική του αποτίμηση για τις εξελίξεις.
    Ο κ. Κουτρούκης έκανε λόγο για τις εναλλακτικές της κυβέρνησης και σημείωσε ότι « όποιο μονοπάτι και εάν ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ θα υπάρξουν συνέπειες. Κάνεις , όμως δεν μπορεί να είναι να είναι βέβαιος τι θα σημαίνει το λεγόμενο Grexit, καθώς δεν έχει ξανασυμβεί παρελθόν. Επομένως δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ποιες θα είναι οι καθημερινές συνήθειες του λαού. Στο τέλος ότι θα κρίνουμε τις συνέπειες αυτής της συμφωνίας.»
    Ταυτόχρονα δεν παρέλειψε να κάνει λόγο για επικοινωνιακά παιχνίδια λέγοντας ότι «Δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι όλο αυτό το ξετύλιγμα των φάσεων της διαπραγμάτευσης και η αντιπαράθεση των δυο πλευρών είναι ένα επικοινωνιακό παιχνίδι ή  πραγματική αλήθεια,  όπως παρουσιάζεται και στα ΜΜΕ..Δεν είμαι σίγουρος δηλαδή, ότι η διαπραγμάτευση έχει καταλήξει σε κάποιους όρους και τώρα βρισκόμαστε στην περίοδο που αυτό πρέπει να προετοιμαστεί για να γίνει περισσότερο  εύπεπτο από τη κοινή γνώμη.»
   Η ουσία  όμως, όπως υπογράμμισε ο καθηγητής,  είναι ότι « εάν αποχωρήσει από τις διαπραγματεύσεις  η κυβέρνηση κηρύσσοντας  το χρέος παράνομο θα αποτελέσει  μια κίνηση υψηλού πολίτικου ρίσκου και δεν γνωρίζω αν βραχυπρόθεσμα η οικονομική και κοινωνική αναταραχή που θα δημιουργηθεί θα επιτρέψει στο ΣΥΡΙΖΑ να παραμείνει στην εξουσία.
    Από την άλλη μεριά οι πιστωτές γνωρίζουν ότι με την επιβολή περισσότερων  υφεσιακών μέτρων θα βυθίσουν την οικονομία και θα πάρουν τα χρήματα τους πιο δύσκολα , ωστόσο φοβούνται ότι  εάν χαλαρώσουν η αποπληρωμή δάνειων ενδεχομένως  να μη γίνει.»

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top