ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΜΕ ΑΡΗ ΚΑΙ ΔΙΑΣ ΑΠΟ ΠΑΝΩ, ΤΟ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ ΜΑΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΤΟ ΠΡΩΙ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ !
Αυτόν τον μήνα, στα αστρονομικά μας ενδιαφέροντα, θα έχουμε και πάλι την Αφροδίτη με τον Δία και τον Άρη τα πρωινά, αρκετή ώρα πρίν από την Ανατολή του Ήλιου.
Ο ΕΡΜΗΣ, φεύγει πίσω από τον ήλιο και δεν θα τον βλέπουμε πλέον τον μήνα Νοέμβριο.
Η ΑΦΡΟΔΙΤΗ, κάθε πρωί, θα ανατέλλει 4 ώρες πρίν από τον ήλιο, ήδη δηλαδή από τις 4 τα ξημερώματα θα λάμπει στην Ανατολή.
Ο ΆΡΗΣ, κοντά στη Αφροδίτη θα φαίνεται πολύ αμυδρά λόγω του μεγέθους του και της μακρινής του απόστασης..
Ο ΔΙΑΣ, λίγο πιο ψηλά και προς τον Νότο θα είναι ορατός κάθε βράδυ μετά από τα μεσάνυχτα..
Ο ΚΡΟΝΟΣ, που τον βλέπαμε μετά το ηλιοβασίλεμα μεταξύ Σκορπιού και Ζυγού, τώρα δεν θα φαίνεται πλέον διότι μπαίνει ο Ήλιος μπροστά του και στις 30 Νοεμβρίου θα είναι ακριβώς από πίσω του....
Στην 1η Νοεμβρίου πριν τα μεσάνυχτα, έχουμε την Σελήνη μέσα στον αστερισμό των Διδύμων..
Στις 3 Νοεμβρίου το πρωί, η Σελήνη στην πορεία της, πλησιάζει τον 'Αρη σε απόσταση 0,42 μοίρες. Η συνάντηση αυτή θα διαρκέσει αρκετές μέρες και στην συνέχεια η Αφροδίτη θα τον ξεπεράσει..
Στις 5 Νοεμβρίου η Σελήνη κοντά στον Βασιλίσκο του Λέωντα...
Το τριήμερο 6, 7, και 8 Νοεμβρίου τα πρωινά πριν την Ανατολή, η Σελήνη θα περνά από Δια, Άρη και Αφροδίτη πολύ κοντά αντίστοιχα της τρεις μέρες....
Στις 9 Νοεμβρίου, η Σελήνη στην Παρθένο 4 μοίρες κοντά στον Στάχυ...
Μέχρι το τέλος του Νοέμβρη θα παρακολουθούμε κάθε πρωί την Αφροδίτη και πιο νωρίς τον Δια, οι άλλοι πλανήτες κρύφτηκαν πίσω από τον ήλιο και θα τους δούμε το άλλον μήνα....
ΟΙ ΦΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΣΕΛΗΝΗΣ ΤΟΝ ΜΗΝΑ ΝΟΕΜΒΡΙΟ 2015
3 Νοεμβρίου Τελευταίο τέταρτο της Σελήνης
11 Νοεμβρίου έχουμε μια Νέα Σελήνη στις 14:24
19 Νοεμβρίου Πρώτο τέταρτο
Και 25 με 26 Νοεμβρίου ώρα 00:44 η Πανσέληνος !
Να έχετε έναν έναστρο ουρανό, αν και Φθινόπωρο !
Νίκος Παζα'ί'της
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ΟΙ ΟΜΟΔΡΟΜΟΙ ΠΛΑΝΗΤΕΣ ΤΟΥ ΉΛΙΟΥ
Οι αρχαίοι μας από τότε είχαν καταλάβει πως οι πλανήτες, Αφροδίτη και Ερμής κινούνται μαζί με τον ήλιο, γιαυτό τους χαρακτήρισαν ώς Ομόδρομους ! ( Πλάτων Πολιτεία...)
Αυτήν την εποχή, βλέπαμε το πρωί πρίν από την Ανατολή, την Αφροδίτη με τον Δία και θα συνεχίσουμε ακόμη να τους βλέπουμε στην Ανατολή μέχρι και τον Μάρτιο.
Το χαρακτηριστικό σ`αυτό το αστρονομικό φαινόμενο, είναι πως η Αφροδίτη, στις αρχές που εμφανίστηκε στην Ανατολή, πριν από τρείς μήνες, ανέβαινε συνεχώς και πιο ψηλά στον ορίζοντα. Τότε, εμφανίστηκε και ο Δίας, στην Ανατολή, ο οποίος δεν κινούνταν τόσο γρήγορα μέρα με την μέρα όπως η Αφροδίτη. Αποτέλεσμα, η Αφροδίτη να τον περάσει και όταν έφτασε σε ένα ύψος, άρχισε να επιστρέφει προς τον ορίζοντα της Ανατολής για να ξανασυναντήσει πάλι τον Δία, τον οποίο προσπέρασε αντιθέτως τώρα, ενώ ο Δίας συνεχίζει την πορεία του να απομακρύνεται από τον ορίζοντα της Ανατολή. Από αυτό το γεγονός, που συμβαίνει σχεδόν κάθε χρόνο, μιά φορά στην Ανατολή και μια φορά στην Δύση, έδωσε την ιδέα στους αρχαίους μας πως η Αφροδίτη και ο Ερμής, δεν απομακρύνονται ποτέ από τον Ορίζοντα της Ανατολής και της Δύσης, η μέν Αφροδίτη περισσότερο από 45 μοίρες ο δέ Ερμής από 20 μοίρες, που αυτό σημαίνει πως κινούνται μαζί με τον ήλιο, άρα Ομόδρομοι του ήλιου.
Μετά τον Απρίλιο η Αφροδίτη θα φύγει πίσω από τον Ήλιο, ενώ ο Δίας θα συνεχίσει να απομακρύνεται από την Ανατολή, καθώς η Γη κινείται πιό γρήγορα από αυτόν, δεν θα προλάβει όμως να φτάσει στην Δύση για να ξανασυναντήσει την Αφροδίτη η οποία θα έχει περάσει από την αριστερή μεριά του Ήλιου και θα την βλέπουμε στην Δύση, διότι ο Δίας κινείται μόνο 30 μοίρες τον χρόνο πάνω στη εκλειπτική, ενώ η Αφροδίτη κάνει 8 μήνες στην Ανατολή και 8 στην Δύση, θα πρέπει να συμπέσει η συνάντηση για να τους δούμε, και αυτή η συνάντηση γίνεται περίπου κάθε 4-5 χρόνια, πότε στην Δύση και πότε στην Ανατολή.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου