Του Δημήτρη Λιοτήρη


Ας δούμε όσο γίνεται πιο εκλαϊκευτικά τις έννοιες που προσπάθησε να ερμηνεύσει:
Η εθνοκάθαρση σχετίζεται με έναν τόπο, τον "δικό μου", απ' όπου προσπαθώ με εγκληματικές μεθόδους να διώξω τους "άλλους", τους ξένους, τους αλλοδαπούς. Τρομοκρατώ έτσι τους επιζώντες, οι οποίοι φεύγουν, συνήθως επιστρέφουν στη "μητέρα πατρίδα" για ασφάλεια, για να μην υποστούν βασανιστήρια, βιασμούς, δολοφονίες. Και "καθαρίζω" τον τόπο μου από τα μιάσματα! Τον ομογενοποιώ. Αυτά συνέβησαν πριν από λίγα χρόνια στην πρώην Γιουγκοσλαβία.
Η γενοκτονία έχει να κάνει με την προσπάθεια -συστηματική ή όχι- να εξαλείψω τον "άλλο". Να τον εξαφανίσω από την ιστορία, από τη γη, από κάθε πραγματικότητα. Μπορεί να είναι σε πολλούς τόπους ταυτόχρονα και να αφορά μετακινηθέντες ανθρώπους (βλ. Εβραίοι), μπορεί όμως να είναι στον ίδιο τόπο (βλ. Ρουάντα).
Συνεπώς έχουν σημασία ο σκοπός και τα μέσα, όχι ο τόπος. Έχει επίσης σημασία και το μέγεθος, ιδίως ως ποσοστό επί του αρχικού συνόλου (πχ εξολοθρεύτηκε σχεδόν το 50% των χριστιανών Ποντίων). Στα μέσα θα πρέπει να συμπεριλάβουμε και όλες τις ενέργειες διαγραφής της μνήμης (καταστροφές των μνημείων, των εκκλησιών, των αρχαίων, των σπιτιών κλπ).
Άρα αυτό που συνέβη στον Πόντο και σε όλη τη Μικρασία δεν ήταν απλώς σφαγές ούτε εθνοκάθαρση. Ήταν ξεκάθαρη γενοκτονία.
Kαλό είναι μετά τη σκόνη που σήκωσε ο κ. Φίλης να διερευνήσουμε γιατί  έκανε αυτή τη δήλωση…
Ο Φίλης μίλησε ως αυτό που είναι.
Ένας αριστερός, σταλινικού προσανατολισμού.
Ένας "εγκέφαλος" ταγμένος στην υπηρεσία ενός σκοπού. Που βλέπει την πραγματικότητα ανάλογα με το πώς εξυπηρετεί αυτόν τον σκοπό. Που δεν αντιλαμβάνεται τίποτε πέρα από τη γραμμή του κόμματος.
Που είναι πρόθυμος να θεωρήσει εκατοντάδες χιλιάδες θανάτων ως... ιστορική αναγκαιότητα, ή και απλώς ως στατιστική, όπως υποστήριζε "χαριτολογώντας" ο Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Τσουκασβίλι.
Κι επειδή το κόμμα έχει αλλεργία με τέτοιους όρους, διότι αλλιώς κινδυνεύει η υστεροφημία του Πατερούλη και της ΕΣΣΔ, της μητέρας όλων των σοσιαλισμών, σου λέει, ας προστατέψω τα νώτα μου - κι είναι και φαρδιά πανάθεμά τα.

Θα τους μάθετε, πιο γρήγορα απ' ό,τι φαντάζεστε, κι εσείς που τους ψηφίσατε...

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top