Το θέμα της αφαίρεσης του κεφαλαίου της γενοκτονίας του Ποντιακού ελληνισμού από την εξεταστέα ύλη των πανελλαδικών εξετάσεων της Γ΄Λυκείου επανέφερε στο Κοινοβούλιο ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, κ. Θεόδωρος Καράογλου, με ερώτηση που κατέθεσε εκ νέου  στον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
Η νέα παρέμβαση κρίθηκε επιβεβλημένη για δυο λόγους. Πρώτον διότι η προγενέστερη ερώτησή του με αρ. πρωτ. 4148/23-07-2015, η οποία κατατέθηκε στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου, δεν απαντήθηκε ποτέ και δεύτερον διότι είναι πλέον σαφές ότι οι πρόσφατες «προσωπικές» απόψεις που εξέφρασε ο Υπουργός-αρνητής της Ποντιακής γενοκτονίας αντανακλούν πιθανές σκέψεις οριστικής εξαίρεσης ενός από τα μελανότερα κεφάλαια του ελληνισμού όχι απλώς από την εξεταστέα ύλη, αλλά και από τη διδακτέα. 
Στην ερώτησή του ο κ. Καράογλου ζητά να ενημερωθεί με ποια εκπαιδευτικά και ιστορικά κριτήρια τέθηκε εκτός εξεταστέας ύλης το κεφάλαιο: «Ο παρευξείνιος ελληνισμός κατά το 19ο και 20ο αιώνα» και αν το αρμόδιο Υπουργείο μελετά το ενδεχόμενο επανεξέτασης της παραπάνω απόφασης.


Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της ερώτησης.


ΕΡΩΤΗΣΗ

«Υποβάθμιση της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού από το Υπουργείο Παιδείας»

Σε προγενέστερη ερώτησή μου με αρ. πρωτ. 4148/23-07-2015 στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, γινόταν λόγος για την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να εξαιρέσει από την εξεταστέα ύλη των πανελλαδικών εξετάσεων της Γ' τάξης Λυκείου για το σχολικό έτος 2015-16 το κεφαλαίο «Ο παρευξείνιος ελληνισμός κατά το 19ο και 20ο αιώνα», χωρίς να δίδεται απάντηση από το αρμόδιο Υπουργείο. Η απόφαση αυτή μόνο ως κίνηση υποβάθμισης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού μπορεί να θεωρεί. Πρόκειται για ένα κεφάλαιο συνοπτικό, μόλις 9 σελίδων, το οποίο όμως, αναφέρεται σε ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο της ιστορίας μας και των Ελλήνων του Πόντου.
Η απόφαση αυτή μάλιστα, έρχεται σε αντίθεση και με τη θέση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, του καθ΄ ύλην αρμόδιου φορέα, όπως προκύπτει από το σχετικό απόσπασμα των πρακτικών 31, της 26ης Μαΐου 2015. Στη θέση του κεφαλαίου αυτού έχουν επιλεγεί «Η ελληνική οικονομία μετά την επανάσταση» και «Η οικονομία κατά το 19ο αιώνα», δύο κεφάλαια που αποτυπώνουν οικονομικές πτυχές της ιστορίας μας.
Η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού, αποτελεί ένα από τα πιο μελανά κεφάλαια της ιστορίας μας. Αποτελεί, όμως, και ένα από τα πιο μελανά κεφάλαια της παγκόσμιας ιστορίας που σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποσιωπάται και να αποκρύπτεται.
Η εξαίρεση του κεφαλαίου για την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου από την εξεταστέα ύλη, αποτελεί την πρώτη κίνηση σε μία προσπάθεια υποβάθμισης των ιστορικών γεγονότων ως μη σημαντικών, ενώ στη συνέχεια μπορεί να ακολουθήσει η οριστική εξαίρεση όχι απλώς από την εξεταστέα ύλη, αλλά από τη διδακτέα ύλη και από τα βιβλία ιστορίας του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος. Άλλωστε οι πρόσφατες απόψεις του Υπουργού Παιδείας περί μη Γενοκτονίας, αυτό καταδεικνύουν.


Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Ποια είναι τα εκπαιδευτικά, ιστορικά κριτήρια με βάση τα οποία κρίθηκαν ως πιο σημαντικά για την εξεταστέα ύλη τα κεφάλαια οικονομίας από τη Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού;

- Προβλέπεται το αρμόδιο Υπουργείο να επανεξετάσει την απόφαση αυτή και να επαναφέρει στην εξεταστέα ύλη των Πανελληνίων Εξετάσεων της Γ' Λυκείου το κεφάλαιο «Ο παρευξείνιος ελληνισμός κατά το 19ο και 20ο αιώνα»;

    -Ο-
  ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ




ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top