Αθήνα, 14 Δεκεμβρίου  2015

                                            ΕΡΩΤΗΣΗ  Α.Π:1912/14.12.2015

  Προς:
- τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευ. Τσακαλώτο
- τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευ. Αποστόλου

Σάββας Αναστασιάδης: « Οι Αγρότες είναι στο στόχαστρο της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ. Λίγες μόνο ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα δεν  πρόλαβαν να δουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς τα ποσά από τις επιδοτήσεις, καθώς κατασχέθηκαν αυτόματα. Η τακτική ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ δημιουργεί μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα, καθώς πλήττει περισσότερο τους αγρότες με χαμηλά εισοδήματα. Τα χρήματα αυτά τα περίμεναν για να καλύψουν βασικές τους ανάγκες».

Τριάντα τέσσερις Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο και Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Ευάγγελο Αποστόλου, ζητούν άμεσα  να ενημερωθούν 1)αν θα σταματήσει ο αυτόματος συμψηφισμός/κατάσχεση των αγροτικών επιδοτήσεων μέσω Τραπεζικού Λογαριασμού πριν υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των δυο μερών και αν θα οριστεί ελάχιστο ασυμψήφιστο/ακατάσχετο όριο κατ’ ελάχιστον 1.500 ευρώ όπως ίσχυε για μισθούς και συντάξεις αναφορικά με οφειλές προς το δημόσιο, και 2) αν θα εξεταστεί η δυνατότητα γρήγορης και ευέλικτης εκ νέου ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων Τραπεζικών οφειλών των αγροτών, με ιδιαίτερα χαμηλά εισοδήματα, προς την πρώην Αγροτική Τράπεζα»


Θέμα: Κατάσχεση  Αγροτικών Επιδοτήσεων από Τραπεζικούς Λογαριασμούς Αγροτών
Από το τέλος Νοέμβρη εξελίσσεται ένα δράμα που πλήττει τον αγροτικό πληθυσμό της χώρας και ιδιαίτερα αυτούς με χαμηλά εισοδήματα.  Ειδικότερα, με τη συρρίκνωση του ακατάσχετου από τα 1500 ευρώ στα 1250 ευρώ από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τη διαδικασία του αυτόματου συμψηφισμού ληξιπρόθεσμων οφειλών των αγροτών προς την πρώην Αγροτική Τράπεζα , χιλιάδες αγρότες είδαν τις τελευταίες ημέρες να εξανεμίζονται από τους τραπεζικούς τους  λογαριασμούς οι επιδοτήσεις που χορηγούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ.
Είναι σαφές πως αυτή η ενέργεια δημιουργεί ένα ουσιαστικό κοινωνικό πρόβλημα για μια κατηγορία πολιτών των οποίων το ετήσιο εισόδημα κινείται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, ενώ τα πολυαναμενόμενα γι’ αυτούς χρήματα των επιδοτήσεων θα κάλυπταν βασικές ανάγκες, όπως έξοδα διατροφής, θέρμανσης ή ακόμη και εξόφληση φαρμακείων από οφειλές σε παλαιά φάρμακα. Δεδομένου ότι βρισκόμαστε λίγες μόνο ημέρες πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων, το συγκεκριμένο μέτρο του αυτόματου συμψηφισμού / κατάσχεσης των αγροτικών επιδοτήσεων αποκτά χαρακτήρα μάστιγας απέναντι σε μια ευάλωτη κοινωνική ομάδα, που τον τελευταίο χρόνο με τα μέτρα που προωθήθηκαν και προωθούνται από την Κυβέρνηση βρίσκεται στο επίκεντρο του κυκλώνα.
Σε κάθε περίπτωση, είναι κρίσιμο να διασφαλιστεί το Κοινωνικό Πρόσωπο του Κράτους και  Τραπεζικού Συστήματος,  ιδιαίτερα απέναντι σε ανθρώπους του μόχθου και χαμηλών εισοδημάτων, που παλεύουν για να διασφαλίσουν βασικές ανάγκεςεπιβίωσης, αλλά και να εξασφαλίσουν τη συνέχεια της αγροτικής τους δραστηριότητας την επόμενη χρονιά, με όρους βιωσιμότητας.   
           Ως εκ τούτου, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
α. Θα σταματήσει ο αυτόματος συμψηφισμός / κατάσχεση των αγροτικών επιδοτήσεων μέσω Τραπεζικού Λογαριασμού πριν υπάρξει συνεννόηση μεταξύ των δυο μερών;
β. Θα οριστεί ελάχιστο ασυμψήφιστο / ακατάσχετο όριο κατ’ελάχιστον 1500 ευρώ όπως ίσχυε για μισθούς και συντάξεις αναφορικά με οφειλές προς το δημόσιο;
γ. Θα εξεταστεί η δυνατότητα γρήγορης και ευέλικτης εκ νέου ρύθμισης των ληξιπρόθεσμων Τραπεζικών οφειλών των αγροτών, με ιδιαίτερα χαμηλά εισοδήματα, προς την πρώην Αγροτική Τράπεζα;
δ. Τι σκοπεύετε να κάνετε για όλα τα παραπάνω;0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top