του Γρηγόρη Εδιρνέλη*    
Αν θέλουμε να έχουμε πολιτικό πολιτισμό, θα πρέπει η διαφορετική άποψη να γίνεται σεβαστή με επιχειρήματα και όχι με ειρωνείες, ύβρεις, προπηλακισμούς και αφορισμούς.
Συνηθίσαμε όλοι μας, τα τελευταία χρόνια και δεν μιλάμε πολιτικά. Μονάχα βγάζουμε άναρθρες κραυγές, πετάμε συνθήματα και χαρακτηρισμούς. Διχάζουμε και υποτιμούμε τους εαυτούς μας με όρους ευτελείς και απαράδεκτους.
 Αν δεν είμαι μαζί σου, είμαι αντίπαλος σου. Αν δεν πλησιάζεις τα δικά μου θέλω, τις τακτικές, τη στρατηγική και τις όποιες επιδιώξεις μου, είσαι αποδιοπομπαίος. Κάπως έτσι η πλειονότητα των συναδέλφων δημοτικών συμβούλων στο Δήμο μας, βάζει (άτυπα και σιωπηρά) σε όλους ταμπέλες, όπως μικρός πολιτικά, συμφεροντολόγος, δημοσιοσχετίστας, πολιτικάντης, άχρηστος, υποκινούμενος, και όποιο άλλο παρεμφερές επίθετο μπορεί να οραματιστεί η φαντασία του καθενός .
Αυτό το εκρηκτικά άσχημο κλίμα υφέρπει και τείνει να επικρατήσει τον τελευταίο καιρό στο δημοτικό συμβούλιο Ωραιοκάστρου, το οποίο προχθες ανεφλέγη λόγω των σοβαρών σημαντικών, και ιδιαίτερων θεμάτων που το ταλανίζουν τους τελευταίους μήνες. Τα προβλήματα αυτά επιγραμματικά είναι: α) τα λατομεία Νεοχωρούδας και Παλαιοκάστρου για χρήση ως αποθεσιοθάλαμοι προϊόντων εκσκαφών [μπάζων] της ΑΚΤΩΡ ΑΕ, από τις εργασίες διάνοιξης σηράγγων του μετρό και συνακόλουθα η ανάπλασή τους ή η φυσική αποκατάσταση του περιβάλλοντός τους, β) τα ανταποδοτικά οφέλη και η επέκταση του λατομείου Δρυμού και η επικείμενη λαϊκή ψηφοφορία των Δρυμαίων γι αυτό, γ) η επιβολή δημοτικού τέλους ή αλλιώς  χαρατσιού στους λογαριασμούς της ΔΕΗ για την ανέγερση σχολείων, δ) η προβληματική λειτουργία του ΧΥΤΑ Μαυροράχης με αποτέλεσμα την επιβάρυνση του περιβάλλοντος ε) το ακατάλληλο νερό στη Μυγδονία, στ) η αποχέτευση στη Μυγδονία και Καλλιθέα, ζ) η ανεπαρκής συγκοινωνία, αλλά και πλήθος άλλων σοβαρών προβλημάτων που επιζητούν τη λύση τους, αποτελούν εκρηκτικό κοκτέιλ σε κάθε σχεδόν συνεδρίαση.
Οι διαφωνίες πολλές και ποικίλες και πολλοί εναντίον πολλών. Το μάθημα δημοκρατίας, δηλαδή, πρώτα ακούμε χωρίς φωνές και φανατισμό, ακολούθως κάνουμε επεξεργασία θέσεων και απόψεων και στη συνέχεια τοποθετούμαστε δημιουργικά, έχει πάει περίπατο προ πολλού. Διακοπές επί διακοπών σε όλους και για όλα. Η μονολιθικότητα και το αλάθητο της διοίκησης σχεδόν αμετακίνητα. Δυστυχώς με τις τακτικές και προκαταλήψεις αυτές να επικρατούν στην πλειοψηφία των συμβούλων, η καχυποψία, η υστεροβουλία και η άκρατη επιθετικότητα, συνοδευόμενη από ειρωνείες και περιπαιγμούς είναι στην ημερήσια διάταξη. Η παντογνωσία επί παντός επιστητού κυριαρχεί.
Βέβαια, δεν είναι απαραίτητο να συμφωνούν όλοι με όλους και όλα και ο γράφων συχνότατα δεν συμφωνεί, γιατί ο καθένας μας αντιλαμβάνεται τα πράγματα με τον δικό του τρόπο, τις δικές του εμπειρίες και την πολιτική του οπτική. Όμως εδώ ακριβώς στην πράξη, η ευγένεια, οι χαμηλοί τόνοι και η απαιτούμενη δημιουργική συνεισφορά όλων, είναι τα σημεία που θα έπρεπε να κυριαρχούν αντί της αλαζονείας (ένθεν και ένθεν) αλλά κυρίως από τη διοίκηση.
Για το καλό των τοπικών κοινωνιών οφείλουμε και μπορούμε να συνυπάρχουμε, σεβόμενοι τις ιδέες και θέσεις  ακόμα και του παραταξιακού αντιπάλου μας.
Η αντιπαράθεση με προσωπικές βολές, υπαινιγμούς και προσβολές ακόμα και αναφορικά με την επαγγελματική επάρκεια και ικανότητα των εμπλεκομένων, δεν συνεισφέρει στην ομαλή και δημοκρατική λειτουργία του συμβουλίου, αντίθετα την υπονομεύει και την ναρκοθετεί. Δυστυχώς, η λέξη «Δημοκρατία» έχει βιασθεί με ποικίλους τρόπους, έχει παρερμηνευθεί, και συνήθως την εννοούμε  σύμφωνα με το πόσο μακριά φτάνει η σκέψη μας. Η σκέψη μας όμως σταματά εκεί που τελειώνουν τα μικροσυμφέροντά μας. Από την θεσμική θέση που κληθήκαμε να υπηρετήσουμε το Δήμο, πρέπει να δείξουμε με την πολιτική μας στάση ότι βρισκόμαστε έξω από αυτά.
Η κλήση της αστυνομίας στη τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου έφερε για μια ακόμη φορά το Δήμο Ωραιοκάστρου στο προσκήνιο της δημοσιότητας αλλά για όχι κολακευτικούς λόγους.  Όταν ώριμοι άνθρωποι, που λένε ότι ασχολούνται αφιλοκερδώς με τα κοινά, αδυνατούν να επικοινωνήσουν και να επιλύσουν με δημοκρατικό τρόπο τις διαφορές τους και απαιτούν την επέμβαση της άμεσης δράσης, τότε η κατάσταση είναι νοσηρή.
Ο ρόλος των οργάνων της τάξης που κλήθηκαν την 14-12-2015 να λειτουργήσουν κατασταλτικά και να απομακρύνουν πολίτη, που με την ιδιότητα του blogger παρευρισκόταν στη διαδικασία, από την αίθουσα των συνεδριάσεων δεν περιποιεί τιμή σε κανένα εμπλεκόμενο, πόσο μάλλον σε κάποιους που πιστεύουν ότι το δημοτικό συμβούλιο δεν μπορεί να επιλύει εκ των έσω τις διαφορές του και χρήζει της παρουσίας της αστυνομίας ίσως και ως οργάνου επιβολής της τάξης στις συνεδριάσεις του.   
Ο διάλογος από την άλλη, είναι η βασική προϋπόθεση της δημοκρατίας. Η αρχή της Δημοκρατίας στηρίζεται στην πειθώ, στο σεβασμό και στο επιχείρημα, στοιχεία δηλαδή που καλλιεργούνται μέσω του διαλόγου. Επιπροσθέτως, με το διάλογο αποκτούν όλοι (ισχυροί και αδύναμοι) τη δυνατότητα να εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους ενώ ακούγεται ισότιμα η φωνή όλων. Συνεπώς με το διάλογο και όχι με κραυγές και ύβρεις, εκφράζονται όλες οι πολιτικές – παραταξιακές τάσεις και με τον πλουραλισμό, εδραιώνεται η δημοκρατία. Άλλωστε όπως λέει ο Άγγλος συγγραφέας & κριτικός Chesterton «Συνήθως οι άνθρωποι καβγαδίζουν επειδή δεν έχουν την ικανότητα να επιχειρηματολογούν».
Η Δημοκρατία όμως απαιτεί, ο καθένας μας να σέβεται πρώτα τον εαυτό του, μετά τους άλλους, στη συνέχεια τον χώρο στον οποίο παρευρίσκεται και υπηρετεί και ακολούθως τον ρόλο που έχει επιλέξει να διαδραματίσει σαν δημόσιο υποκείμενο δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.
Ελπίζω πως το θλιβερό χθεσινό επεισόδιο θα είναι το τελευταίο και να αποτελέσει συνάμα απαρχή για να επανέλθουν άπαντες στα συγκαλά τους ούτως ώστε να μην ανοίξουν οι ασκοί του Αιόλου και γίνουμε περίγελως των συνδημοτών μας και όλου του πανελλήνιου.
Ο Γρηγόρης Εδιρνέλης είναι δημοτικός σύμβουλος και επικεφαλής της ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top