Δελτίο τύπου
Την Κυριακή 20-12-2015  το τοπικό συμβούλιο Δρυμού, διεξήγαγε «λαϊκή ψηφοφορία» με το ερώτημα: «ΝΑΙ στα δύο έργα» ή «ΟΧΙ» εννοώντας, αν αποδέχονται οι κάτοικοι του Δρυμού να γίνουν δύο ανταποδοτικά έργα στην περιοχή τους από την επέκταση της εκμετάλλευσης  του λατομείου του Δρυμού. Σε σύνολο 3.659 ψηφοφόρων (δημοτικές εκλογές 2014) έλαβαν μέρος μόλις 602 ψηφοφόροι δηλαδή συμμετοχή 16,45% και επ’ αυτών  έλαβαν:   ΕΓΚΥΡΑ: 592 -   ΑΚΥΡΑ: 6  -  ΛΕΥΚΑ: 4 -   ΝΑΙ: 480 -  ΟΧΙ: 102
Με βάση αυτό το αποτέλεσμα, το γραφείο Δημάρχου εκδίδει με διθυραμβικό τόνο ανακοίνωση στην οποία αναφέρει με στόμφο: «Ακολουθούμε πιστά τις εντολές της γνήσιας λαϊκής έκφρασης της τοπικής κοινωνίας. Η κοινωνία του Δρυμού με τη μαζική συμμετοχή της στη διαδικασία της λαϊκής ψηφοφορίας, που πραγματοποιήθηκε χθες, Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015, εξέφρασε με τον πιο πανηγυρικό τρόπο τη βούληση να προχωρήσει η εκμίσθωση των 85.448 μέτρων στην ΤΙΤΑΝ Α.Ε προκειμένου η εταιρεία να αντλήσει από το συγκεκριμένο χώρο (Ντεβέ Καράν), όπου βρίσκεται το λατομείο μεγαλύτερες ποσότητες πρώτης ύλης (αδρανή υλικά) για την παραγωγή τσιμέντου……».
Πέρα όμως από την προφανή διαστρέβλωση της πραγματικότητας περί της «γνήσιας λαϊκής έκφρασης» και τον εμπαιγμό των κατοίκων του Δρυμού, προηγήθηκαν τα εξής τραγελαφικά:
Επί μέρες το μόνο θέμα που συζητιούνταν στο τοπικό συμβούλιο ήταν, εάν θα έπρεπε να γίνει δεκτή η πρόταση του ΤΙΤΑΝΑ για το ύψος των ανταποδοτικών τελών που «εν είδει τελεσιγράφου» κοινοποίησε στο Δήμο Ωραιοκάστρου δηλαδή 400 χιλιάδες Ευρώ σε μετρητά και 100.000 Ευρώ σε μπετόν για 30 χρόνια, δηλαδή 16.666 Ευρώ ετησίως, για όλη την επιβάρυνση που θα υφίσταται η περιοχή περιβαλλοντικά, κ.λ.π. Επειδή όμως η πρόταση αυτή παρουσιάζονταν τραγικά φτωχή και απορριπτέα για μια παραχώρηση 30 ετών, ο κ. Δήμαρχος την προικοδότησε με άλλες 300.000 Ευρώ για να την κάνει ελκυστική στους δημότες και το θέμα να κλείσει άρον - άρον. Όλοι λοιπόν είχαν μείνει με την εντύπωση ότι αυτό θα ήταν και το ερώτημα της λαϊκής ψηφοφορίας.
Ως δια μαγείας όμως το ερώτημα αυτό μετατράπηκε τελικά στο αν επιθυμούν οι κάτοικοι να γίνουν τα δύο έργα ή όχι με τα ανταποδοτικά του ΤΙΤΑΝΑ και την γαλαντόμα προσφορά του κ. Δημάρχου.  Εάν αυτό δεν λέγεται παραπλάνηση τότε πως λέγεται;
Και σαν να μην έφταναν αυτά, ο Δήμος ανακοινώνει ότι  οι δημότες εξέφρασαν «με τον πιο πανηγυρικό τρόπο τη βούληση να προχωρήσει η εκμίσθωση των 85.448 μέτρων στον ΤΙΤΑΝ Α.Ε» Έτσι με τον πιο προκλητικό και περιπαικτικό τρόπο η διοίκηση αποφασίζει, [πριν καν έρθει στο Δημοτικό Συμβούλιο η πρόταση για την αποδοχή ή όχι των ανταποδοτικών] ότι οι δημότες του Δρυμού, δέχθηκαν την παραχώρηση των 85,5 στρεμμάτων στον ΤΙΤΑΝΑ και πως η διοίκηση σέβεται την απόφαση τους αυτή.
Βέβαια για επαναδιαπραγμάτευση ή για την ταμπακιέρα (σύμβαση μίσθωσης, κ.λ.π.)  ούτε λόγος. Συνεπώς άλλα συζητούσαν στο τοπικό συμβούλιο του Δρυμού, για άλλα ψήφισαν οι κάτοικοι και για άλλα εκδόθηκε η ανακοίνωση του Δήμου.
Τελικά, όπως είπε και ο Γάλλος ποιητής Paul Valery, (1871-1945)  «Η πολιτική είναι η τέχνη να εμποδίζεις τους ανθρώπους να ανακατεύονται σε όσα τους αφορούν» και την ικανότητα αυτή της διοίκησης δεν πρέπει κανείς να την αμφισβητεί.
                                        Δ.Κ.Π.Ω. ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ-ΑΝΑΤΡΟΠΗ


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top