ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Τις τελευταίες μέρες τα περιβαλλοντικά προβλήματα της Ευρύτερης Περιοχής Λαγκαδά,βρίσκονται σε έξαρση απασχολώντας και πάλι την επικαιρότητα. Λίμνη Κορώνεια, Δικαστήρια για το ΧΥΤΑ Μαυροράχης, μόλυνση υδροφόρου ορίζοντα,ΧΑΔΑ και λατομική περιοχή Δρυμού.
Σύμφωνα με πληροφορίες η Τσιμεντοβιομηχανία που εκμεταλεύεται τις 9 λατομικές περιοχές από τις 10 στο «Ντεβέ Κράνι», ζήτησε και ενδέχεται να της παραχωρηθεί επί πλέον έκταση για εξόρυξη. Εάν συμβεί αυτό, θα είναι μια αρνητική εξέλιξη για το ήδη βεβαρημένο περιβάλλον της περιοχής,αλλά και για τους κατοίκους κυρίως του Δρυμού. Η συγκεκριμένη Βιομηχανία εδώ και χρόνια εκμεταλεύεται την περιοχή αντί πινακίου φακής, πετυχαίνοντας από διαχρονικούς διοικούντες, το μικρότερο μίσθωμα σε επίπεδο Κεντρικής Μακεδονίας,προσφέροντας ελάχιστες θέσεις εργασίας σε τοπικούς κατοίκους, που δεν αντισταθμίζει με τίποτα τη ζημιά που προκαλεί !! Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε επέκταση,που δεν σέβεται το περιβάλλον και τους κατοίκους και τίθενται αυτόματα συνυπεύθυνοι οι υπογράφοντες και ψηφίζοντες τέτοιες μεθοδεύσεις εν αγνοία των πολιτών,όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα!! Από την εγκατάσταση και τη διεύρυνση των λατομικών περιοχών προκαλούνται τα εξής προβλήματα:
1.Η συγκεκριμένη Τσιμεντοβιομηχανία ουδέποτε εφήρμοσε πλήρως τους περιβαλλοντικούς όρους της Μ.Π.Ε. παραβιάζοντας τους Νόμους περιβάλλοντος περί λατομικών περιοχών, τις οδηγίες της Ε.Ε. και την αισθητική της περιοχής π.χ. δενδροφυτεύσεις, πρανή 6 μέτρα, ενώ γίνονται πάνω από 12μ.κλπ.
2.Οι Μ.Π.Ε. γίνονται κατά παραγγελία όλων αυτών των δραστηριοτήτων στην περιοχή, έναντι αδράς αμοιβής και δεν παρέχουν πλέον καμία εγγύηση και εμπιστοσύνη όπως απεδείχθη.
3.Η περιοχή είναι κοντά στα όρια της Γ! ζώνης της συνθήκης RAMSAR και NATURA 2000,χωρίς καμία υποστήριξη και μέριμνα από τις θεσμικές Υπηρεσίες.
4.Η λατομική περιοχή γειτνιάζει άμεσα με το ρήγμα της Ασσήρου με ότι σημαίνει αυτό σε περίπτωση σεισμού.
5.Από τις εκρήξεις που γίνονται για εξόρυξη,πολλά σπίτια στο Δρυμό έχουν γεμίσει ρωγμές.
6.Το πέτρωμα της περιοχής των λατομείων, εμπεριέχει μεγάλη περιεκτικότητα ασβεστίου, οπότε η ασβεστολιθική σκόνη που αναδύεται κυρίως το Μήνα Μάιο που τα σπαρτά βρίσκονται στο άνθος, (σύμφωνα με γεωπόνους) επικάθεται σε αυτά και περίπου 2000 στρέμματα εμφανίζουν απόδοση μείον έως και 50%.
Τέλος πρέπει να γίνει γνωστό στους κατοίκους του διευρυμένου Δήμου Ωραιοκάστρου, ότι ο Δήμος μας είναι και γειτνιάζει άμεσα με περιβαλλοντικές βόμβες και περιβαλλοντικά εγκλήματα. Ουδέποτε οι αρχές έδωσαν πλήρη στοιχεία, για λατομεία, τις μάνδρες αποβλήτων, την υψικάμινο της τσιμεντοβιομηχανίας που είναι σε ισχύ η άδεια καύσης σύμμεικτων σκουπιδιών κλπ. και τους καλούμε σε εγρήγορση γιατί φθάσαμε πλέον στο μη περαιτέρω !!!


ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΡΑΔΕΙΣΗΣ
Πρόεδρος Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος

Ευρύτερης Περιοχής Λαγκαδά

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top