Η πλευρά Γαβότση...
Τρίτη 16.02.2016
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Αποδοχή των θέσεων Γαβότση για το προσφυγικό
από το ρ.σ. «Στο Κόκκινο» - Εν αναμονή της παραίτησης Παπακωνσταντίνου;

Στη σημερινή συνέντευξη που παραχώρησε σε δημοσιογράφο του ρ.σ «Στο Κόκκινο» ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης αναλύοντάς του την ορθότητα των απόψεών του ο ραδιοφωνικός σταθμός σε νέο του δημοσίευμα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: «Μετά τις διευκρινίσεις του κ. Γαβότση, είναι σαφές ότι εμείς δεν έχουμε λόγο να αμφισβητήσουμε ότι είχε εξαρχής αντιδράσει στην δημιουργία Κέντρου Μετεγκατάστασης προσφύγων στα Διαβατά, άλλωστε δεν ήταν αυτή και η ουσία του ρεπορτάζ μας, και φυσικά πως ξεχωρίζουμε τις απόψεις των δύο Δημάρχων. Είναι βέβαια επίσης σαφές από τα λεγόμενα του κ. Γαβότση πως οι διαβουλεύσεις με το υπουργείο και η ύπαρξη πρότασης για το πρώην στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου ήταν εν γνώσει του ήδη από τον Σεπτέμβρη του 2015». Εξάλλου, η αντίδραση του δημάρχου ήταν εκφρασμένη ήδη από τότε, όπως φαίνεται και από τις δηλώσεις του ίδιου παρακάτω.

Στο επίμαχο δημοσίευμα της 10ης Φεβρουαρίου στην ιστοσελίδα του ραδιοφωνικού σταθμού ο δήμαρχος φερόταν να ήταν σύμφωνος για τη δημιουργία κέντρου μετεγκατάστασης προσφύγων στο στρατόπεδο «1090». Συγκεκριμένα, σε ρεπορτάζ δημοσιογράφου από τη Θεσσαλονίκη αναφερόταν μεταξύ άλλων ότι «ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου και ο δήμαρχος Δέλτα από την πρώτη στιγμή υποδαυλίζουν τις ξενοφοβικές αντιδράσεις σε συνεργασία με την ακροδεξιά. Η κυβέρνηση παραμένει ανοιχτή στον διάλογο με τα χρονικά όμως περιθώρια να στενεύουν και η ευθύνη βαραίνει αποκλειστικά τους δύο δημάρχους καθώς παρότι αρχικά οι ίδιοι είχαν αποδεχθεί και βεβαιώσει την καταλληλότητα του στρατοπέδου Αναγνωστοπούλου, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από οπτικοακουστικό υλικό στα αρμόδια υπουργεία, μόλις ο χώρος επιλέχθηκε και ξεκίνησαν οι αντιδράσεις φοβούμενοι μη χάσουν την εκλογική τους πελατεία αντί να υπερασπιστούν την επιλογή τους αλλά και να μετριάσουν τις αντιδράσεις έθεσαν εαυτούς επικεφαλής του “ανένδοτου”».

«Είναι σαφές ότι ουδέποτε ήμουν σύμφωνος με τη δημιουργία χώρου φιλοξενίας προσφύγων στο εν λόγω στρατόπεδο. Ορισμένοι ωστόσο βιάστηκαν να χρησιμοποιήσουν το δημοσίευμα του ραδιοφωνικού σταθμού και να κάνουν φθηνή πολιτική. Προκαλώ λοιπόν τον επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης ο οποίος στην πρόσφατη ενημερωτική συνάντησή μου με δημότες του δήμου υιοθέτησε το δημοσίευμα. Τότε τον είχα προκαλέσει να αποδείξει αυτά που υποστήριξε, και αν ίσχυαν θα δήλωνα την παραίτησή μου. Ειδάλλως του είχα τονίσει ότι θα πρέπει να παραιτηθεί ο ίδιος», δήλωσε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, ο οποίος καλεί τον κ. Παπακωνσταντίνου να δηλώσει την παραίτησή του μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα. «Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αποδειχθεί ότι είναι ένας τυπικός λασπολόγος», κατέληξε ο κ. Γαβότσης.

Αυτοτελές γραφείο επικοινωνίας
και δημοσίων σχέσεων


 Η πλευρά Παπακωνσταντίνου

Είναι αργά για δάκρυα…
 Όσα δελτία τύπου και να δώσει εντολή ο κ. Γαβότσης να βγάλει η ομάδα επικοινωνίας και ωραιοποίησης του προφίλ του, δεν θα μπορέσει να αποσείσει τις μεγάλες για άλλη μία φορά προσωπικές ευθύνες του για την τραγική κατάληξη της εγκατάστασης του καταυλισμού προσφύγων στα όρια του Ωραιόκαστρου. Ποιες ήταν οι ενέργειες του κ. Γαβότση αυτούς τους 5 μήνες από τη στιγμή που ο φίλος και συνάδελφος του δήμαρχος Δέλτα κ. Φωτόπουλος πρότεινε το στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου ως σημείο εγκατάστασης του καταυλισμού; Γιατί θίχτηκε όταν ψέξαμε το φιλοξενούμενο του κ. Φωτόπουλο για αυτή του την ενέργεια καταγγέλλοντας μας μάλιστα δημόσια; Όσον αφορά τα επικοινωνιακά τρικ του να προσβάλει ή να ζητάει την παραίτηση όσων δεν του είναι αρεστοί, τον ενημερώνουμε ότι εμείς θα συνεχίσουμε αταλάντευτοι να τον κρίνουμε εκεί όπου πιστεύουμε ότι δεν κάνει καλά τη δουλειά του. Θα του προτείναμε όμως από εδώ και πέρα να ζητάει την αφαίρεση της άδειας λειτουργίας όλων των ραδιοφωνικών σταθμών, των εφημερίδων, των ηλεκτρονικών blogs και των άλλων μέσων επικοινωνίας που θα τολμούν να κρίνουν τις ενέργειες του, μαζί με την παραίτηση και τον παραδειγματικό εγκλεισμό των δημοσιογράφων τους σε φυλακές υψίστης ασφαλείας. Επίσης γνωρίζοντας το μένος του εναντίον μας να ζητήσει την ίδια ποινή να εκτίουν και όλοι αυτοί, οι οποίοι τολμούν να τον ρωτούν (όπως εμείς) γι αυτά τα δημοσιεύματα. Όλα αυτά αποτελούν ευσεβείς πόθους. Θέλουμε όμως να του υπενθυμίσουμε και την προσωπική του δέσμευση ότι θα παραιτηθεί από Δήμαρχος τον πρώτο χρόνο της θητείας του εάν δεν λύσει το πρόβλημα του νερού με τα τοξικά νιτρικά στη Μυγδονία για το οποίο είναι συνυπεύθυνος, όπου ως γνωστόν δηλητηριάζονται για πολλά χρόνια οι πολίτες.
Στη συγκέντρωση για τους πρόσφυγες δυστυχώς γίναμε όλοι, για ακόμη μία φορά, θεατές της προσπάθειας του κ. Γαβότση να αποποιηθεί της τεράστιας ευθύνης του για την εγκατάσταση του καταυλισμού επαναπροώθησης προσφύγων στο στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου. Γνωρίζοντας την αρνητική εξέλιξη των πραγμάτων και θέλοντας να την προλάβει, οργάνωσε ενημερωτική εκδήλωση των κατοίκων του Ωραιοκάστρου στις 12 το πρωί για τις 7 το απόγευμα, αντί να τη διοργανώσει μετά από ένα εύλογο χρονικό διάστημα, έτσι ώστε να δώσει τη δυνατότητα της ενημέρωσης σε όσους θα ήθελαν να παρευρεθούν. Το αποτέλεσμα ήταν ελάχιστοι Ωραιοκαστρίτες να είναι στην αίθουσα και οι περισσότεροι να είναι κάτοικοι της συντονιστικής επιτροπής των Διαβατών, οι οποίοι παραδόξως είχαν ενημερωθεί!
Στην ομιλία του ο κ. Γαβότσης αναλώθηκε στο τι έκανε την τελευταία εβδομάδα που το πρόβλημα έφτασε στο τέλος του, αλλά δεν είπε κουβέντα για το τι δεν έκανε 5 μήνες τώρα από τη στιγμή που ο συνάδελφος του κ. Φωτόπουλος υπέδειξε το στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου ως τον καταλληλότερο τόπο για την εγκατάσταση του καταυλισμού. Δεν μας είπε, γιατί δεν προέβει στις απαραίτητες κινήσεις όταν έπρεπε και μπορούσε να επηρεάσει τις εξελίξεις; Σαν γιατρός δεν θα έπρεπε να γνωρίζει ότι καλύτερο είναι το «προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν»; Γιατί δεν αντέδρασε δυναμικά όπως έπρεπε στην πρόταση του κ. Φωτόπουλου, αλλά αντίθετα τον προσκαλούσε και εμφανιζόταν μαζί του; Γιατί ενώ είχε μία μεγάλη ευκαιρία έστω και την τελευταία στιγμή να πει την αλήθεια και να προετοιμάσει την κοινωνία γι αυτό που θα αντιμετωπίσει δεν το έκανε; Τι νόημα είχε αυτή η συγκέντρωση παρά μονάχα να διχάσει την κοινωνία και να θολώσει τα νερά για τις δικές του ευθύνες; Αλήθεια ποιος δεν θυμάται το διθυραμβικό δελτίο τύπου στις 08/02 που μας ενημέρωνε ότι «ΕΠΕΤΕΥΧΘΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ ΜΕ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΜΥΝΑΣ ΓΙΑ ΜΕΤΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ 1090!». Γιατί μας είπατε ψέματα τότε κ. Γαβότση; Ή μήπως είπε ψέματα ο κ. Καμμένος; Είναι η ίδια τακτική του αποπροσανατολισμού που συνηθίζετε να ακολουθείτε.
Η παράταξη μας ακολουθώντας πάντα το δρόμο της ευθύνης απέναντι σε μία κοινωνία που μας ανέθρεψε, μας άνδρωσε και με την οποία συμπορευόμαστε, παρέθεσε με θάρρος για άλλη μία φορά τη γλώσσα της αλήθειας. Όπως και το Σεπτέμβριο, όταν ο δήμος μας θα μπορούσε να είναι πρωταγωνιστής των εξελίξεων, μόνοι εμείς καταθέσαμε συγκεκριμένη πρόταση που θα μας γλύτωνε από τη σημερινή κατάσταση, έτσι και σήμερα αποκαλύψαμε τον προσχηματικό διάλογο με τις προτάσεις «φούσκες» στον οποίο για λόγους εντυπωσιασμού αναλώθηκε ο κ. Γαβότσης με τον κ. Φωτόπουλο, όχι για να δώσουν λύση στο πρόβλημα έστω και την τελευταία στιγμή, αλλά για να καλύψουν τις τεράστιες προσωπικές τους ευθύνες. Δυστυχώς δεν πέρασαν λίγες ώρες και αυτό το οποίο τους προειδοποιήσαμε συνέβη: το Στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου ανακατασκευάζεται για να υποδεχθεί τους πρόσφυγες. Ο μόνος δρόμος αυτή τη στιγμή είναι του ρεαλισμού. Μπορούμε και πρέπει να πιέσουμε να γίνουν και άλλοι καταυλισμοί προσφύγων στη Θεσσαλονίκη για να παραμείνει μικρός ο αριθμός των διαμενόντων (κάτω από 500), και ταυτόχρονα να προετοιμάσουμε την κοινωνία μας στον ελάχιστο χρόνο που έχει απομείνει για να αντιμετωπίσει τη νέα πραγματικότητα με ασφάλεια, χωρίς ακρότητες και υπερβολές.
Σε αυτή τη συγκέντρωση αλγεινή εντύπωση όμως δημιούργησε για ακόμη μία φορά και η σιωπηρή στήριξη που συνεχίζει να προσφέρει στον κ. Γαβότση ο κ. Σαραμάντος. Όταν δεν στηρίζει φανερά τον κ. Γαβότση σε ψηφοφορίες όποτε το έχει ανάγκη, φροντίζει ο κατά τα άλλα λαλίστατος πρώην δήμαρχος να μην ακούει και να μην βλέπει τίποτα. Ίσως να πιστεύει πως αυτή η τακτική τον διατηρεί προσωπικά στο απυρόβλητο, αλλά είναι μία στάση βαθύτατα αντικοινωνική διότι αφήνει την κοινωνία απροστάτευτη στα λάθη και τα τετελεσμένα που δημιουργούνται.
Τέλος καταδικάζουμε την επίθεση που δέχτηκε ο κ. Φωτόπουλος από αγανακτισμένους κατοίκους των Διαβατών. Η βία δεν μπορεί να είναι λύση σε κανένα πρόβλημα.

Από το Γραφείο Τύπου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top