Επίκαιρη ερώτηση σχετικά με την καθυστέρηση στη χρηματοδότηση της δράσης “Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας” και την πρόθεση κατάργησης σειράς δομών με αποτέλεσμα την εργασιακή ανασφάλεια των εργαζόμενων σε αυτές κατέθεσε η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης με το Ποτάμι, Κατερίνα Μάρκου, προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που αναμένεται να συζητηθεί τη Δευτέρα 21 Μαρτίου.
15/3/2016
Δελτίο τύπου
Απλήρωτοι και σε ανασφάλεια παραμένουν οι εργαζόμενοι στις Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας
Επίκαιρη ερώτηση σχετικά με την καθυστέρηση στη χρηματοδότηση της δράσης “Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας” και την πρόθεση κατάργησης σειράς δομών με αποτέλεσμα την εργασιακή ανασφάλεια των εργαζόμενων σε αυτές κατέθεσε η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης με το Ποτάμι, Κατερίνα Μάρκου, προς τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που αναμένεται να συζητηθεί τη Δευτέρα 21 Μαρτίου.
Μέχρι σήμερα, έχουν δοθεί δύο παρατάσεις στο Πρόγραμμα (η τελευταία μέχρι 30/6/2016) ώστε να λειτουργήσουν ως “γέφυρα” μέχρι τη νέα Προγραμματική Περίοδο. Παρόλα αυτά, οι εργαζόμενοι παραμένουν στην πλειοψηφία τους απλήρωτοι για μήνες, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης στην έκδοση των απαιτούμενων αποφάσεων αλλά και της γραφειοκρατικής διαδικασίας που ακολουθείται.
Την ίδια στιγμή, αντί να διατηρηθούν οι υφιστάμενες και επιτυχημένες στο έργο τους δομές και να επεκταθούν και στην υπόλοιπη επικράτεια με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε δήμου, το Υπουργείο σχεδιάζει το δραστικό περιορισμό των δομών αυτών μέσω της συγχώνευσης ή και της κατάργησης (λαχανόκηποι, τράπεζες χρόνου & Γραφεία Διαμεσολάβησης), χωρίς βέβαια να τεκμηριώνεται με κάποιον τρόπο ο συγκεκριμένος σχεδιασμός.
Τέλος, δεν φαίνεται να διασφαλίζεται με κανέναν τρόπο η απασχόληση των ήδη εργαζομένων στις δομές, οι οποίοι εδώ και τρία χρόνια έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία και ειδίκευση στη διαχείριση και λειτουργία των δομών αλλά και έχουν αναπτύξει στενές σχέσεις εμπιστοσύνης με τις κοινότητες που εξυπηρετούν.
Η βουλευτής ρωτά αν θα προχωρήσουν άμεσα όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την καταβολή της χρηματοδότησης για το διάστημα από 1/1/2016 και την αποπληρωμή των δεδουλευμένων προς τους εργαζόμενους και με ποιο χρονοδιάγραμμα καθώς και με ποιόν τρόπο θα διασφαλιστεί η συνέχιση της απασχόλησης των εργαζομένων στη νέα περίοδο τόσο στις δομές που θα παραμείνουν όσο και σε νεοϊδρυόμενες δομές.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

ΘΕΜΑ: Απλήρωτοι και σε ανασφάλεια παραμένουν οι εργαζόμενοι στις Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας

Η Δράση “Κοινωνικές Δομές Άμεσης Αντιμετώπισης της Φτώχειας” έχει ως βασικό στόχο την αντιμετώπιση της φτώχειας μέσα από τη λειτουργία μίας σειράς δομών που εξασφαλίζουν όχι μόνο υλική συνδρομή στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού αλλά και την παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και ενδυνάμωσης των ωφελούμενων πολιτών.
Συνολικά, από τις 256 κοινωνικές δομές σε πάνω από 66 δήμους με 1132 εργαζόμενους διαφόρων ειδικοτήτων που λειτούργησαν, σήμερα, λόγω και των καθυστερήσεων στις πληρωμές, λειτουργούν 190 δομές σε 48 δήμους με 900 περίπου εργαζόμενους και με πάνω από 118.000 ωφελούμενους. Κατά γενική ομολογία αλλά και σύμφωνα με σχετική έκθεση αξιολόγησης που παραδόθηκε το Νοέμβριο του 2015 στο Υπουργείο Εργασίας, η δράση και η προσφορά των συγκεκριμένων δομών παρουσίασε υψηλό βαθμό επιτυχίας.
Μέχρι σήμερα, έχουν δοθεί δύο παρατάσεις στο Πρόγραμμα (η τελευταία μέχρι 30/6/2016) με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου ώστε να λειτουργήσουν ως “γέφυρα” μέχρι τη νέα Προγραμματική Περίοδο. Παρόλα αυτά, μέχρι και σήμερα, οι εργαζόμενοι παραμένουν στην πλειοψηφία τους απλήρωτοι για μήνες, λόγω της μεγάλης καθυστέρησης στην έκδοση των απαιτούμενων αποφάσεων αλλά και της γραφειοκρατικής διαδικασίας που ακολουθείται.
Την ίδια στιγμή, αντί να διατηρηθούν οι υφιστάμενες και επιτυχημένες στο έργο τους δομές και να επεκταθούν και στην υπόλοιπη επικράτεια με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες του κάθε δήμου, το Υπουργείο σας σχεδιάζει το δραστικό περιορισμό των δομών αυτών μέσω της συγχώνευσης ή και της κατάργησης (λαχανόκηποι, τράπεζες χρόνου & Γραφεία Διαμεσολάβησης), χωρίς βέβαια να τεκμηριώνεται με κάποιον τρόπο ο συγκεκριμένος σχεδιασμός.
Παράλληλα, δεν φαίνεται να διασφαλίζεται με κανέναν τρόπο η απασχόληση των ήδη εργαζομένων στις δομές, οι οποίοι εδώ και τρία χρόνια έχουν αποκτήσει πολύτιμη εμπειρία και ειδίκευση στη διαχείριση και λειτουργία των δομών αλλά και έχουν αναπτύξει στενές σχέσεις εμπιστοσύνης με τις κοινότητες που εξυπηρετούν. Παρά τις δεσμεύσεις για ευνοϊκή μοριοδότηση, ο σχεδιασμός για τη νέα περίοδο, όσον αφορά τις ειδικότητες και τις θέσεις εργασίας ανά δομή,  αφήνει αναπάντητα ερωτήματα ως προς τον τρόπο με τον οποίο θα απορροφηθούν οι εργαζόμενοι.
Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάστε:
1)                   Προτίθεστε να προχωρήσετε άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την καταβολή της χρηματοδότησης για το διάστημα από 1/1/2016 και την αποπληρωμή των δεδουλευμένων προς τους εργαζόμενους; Ποιό είναι το χρονοδιάγραμμα;
2)                   Με ποιόν τρόπο θα εγγυηθείτε τη συνέχιση της απασχόλησης των εργαζομένων στη νέα περίοδο τόσο στις δομές που θα παραμείνουν όσο και στις νεοϊδρυόμενες δομές (Κέντρα Κοινότητας);

Η ερωτώσα βουλευτής
Κατερίνα Μάρκου – Β’ Θεσσαλονίκης

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top