Στις 22 Δεκεμβρίου του 1992 στη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ,για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη, που έγινε στο Ρίο Ντε Ζανέϊρο, καθιερώθηκε η 22α Μαρτίου ως Παγκόσμια ημέρα για το Νερό. Το νερό όπως το αποκαλούν και «λευκός χρυσός», αποτελεί για τον άνθρωπο πηγή ζωής και βρίσκεται ανισομερώς κατανεμημένο στον πλανήτη.
Στοιχεία καταπέλτης του ΟΗΕ :
  • Ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι δηλ. το 1/6 του πληθυσμού της γής δεν έχουν πρόσβαση στο νερό.
  • Το 1,1 δις άνθρωποι πίνουν νερό από μη ασφαλείς πηγές.
  • Περίπου 2,5 δις άνθρωποι στερούνται και των πλέον βασικών συνθηκών υγιεινής.
  • Το 1/5 των παιδιών του κόσμου περίπου 400 εκατομμύρια παιδιά,στερούνται ακόμη και την ελάχιστη ποσότητα καθαρού νερού που χρειάζονται για να ζήσουν.
  • Περίπου 5 εκατομμύρια άνθρωποι,δηλ. 10 φορές περισσότεροι από όσους σκοτώνονται σε πολέμους,πεθαίνουν από μολυσμένα νερά.
  • Περίπου 300 μέρη στον πλανήτη,αποτελούν πεδία συγκρούσεων για το νερό.
Το πρόβλημα του νερού είναι έντονο και στη γειτονιά μας και παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις,λόγω ανεπαρκούς αντιμετώπισης από τους θεσμούς!!! Είναι τραγικό σήμερα στο κέντρο της Μακεδονίας όπως σε πολλές Δημοτικές Κοινότητες του Δήμου Ωραιοκάστρου, Αξιού,Λαγκαδά κλπ, να εμφανίζουν νερό ακατάλληλο για ΚΑΘΕ ΧΡΗΣΗ !!! Οι ιθύνοντες και οι Δικαστικές Αρχές,φέρουν τεράστια ευθύνη,για την ανύπαρκτη ή πλημμελή αντιμετώπιση του προβλήματος. Πρέπει να καταλάβουν ΟΛΟΙ ότι, το νερό είναι το βασικό συστατικό για ζωή,είναι κοινόχρηστο και κοινόκτητο αγαθό,πρέπει να τελεί υπό Δημόσιο έλεγχο και προστασία και δεν έχει κανένας το δικαίωμα να σφετερίζεται καθ’οιονδήποτε τρόπο την ίδια τη ζωή μας που είναι το νερό!!!
ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΤΖΗΠΑΡΑΔΕΙΣΗΣ
Πρόεδρος Συλλόγου Προστασίας Περ/ντος

Ευρύτερης Περιοχής Λαγκαδά

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top