HuffPost Greece | Newsroom





Οικονομικά παιχνίδια εις βάρος των μεταναστών κατήγγειλε ο Σταύρος Θεοδωράκης από το βήμα της Βουλής λέγοντας:

«Υπάρχουν πολλά που ακούγονται για πρόσφυγες που στέλνονται κατά προτεραιότητα σε ξενοδοχεία κολλητών της κυβέρνησης. Υπάρχουν καταγγελίες στην Αργολίδα και αλλού για ξενοδοχεία πολιτευτών των ΑΝΕΛ. Κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τολμούν και ρωτούν τον κ. Καμένο, γιατί επιλέχθηκαν για τη σίτιση των προσφύγων στα νησιά εταιρείες από την Αθήνα και όχι από τα νησιά. Υπάρχουν και τα μεγαλύτερα ερωτήματα και τα μεγαλύτερα παιχνίδια. Αφού για μήνες ολόκληρους η κυβέρνηση δεν προχωρούσε τις διαδικασίες για τα Hot Spot των νησιών, τελικά υπό την πραγματική απειλή της αποπομπής από την Σένγκεν έκανε διαγωνισμούς μίας ημέρας. Διαγωνισμούς στο πόδι κάθε άλλο από αδιάβλητους».

Ο επικεφαλής του Ποταμιού στη συνέχεια αποκάλυψε την υπόθεση του hot spot της Χίου λέγοντας: «Για το Hot Spot της Χίου μια εταιρία από την Αργυρούπολη πήρε 854 χιλιάδες Ευρώ. Τι έφτιαξε με αυτά τα 854 χιλ. Ευρώ; Τα 30 στρέμματα τα έδωσε ο Δήμος. Τα δε κοντέινερ είναι δωρεά των Ελληνικών Πετρελαίων. Τις υπόλοιπες εργασίες τις ανέλαβαν οι φαντάροι. Στρατιώτες παντού και λίγοι εργάτες, προφανώς της εταιρείας. Ένας εργολάβος ήρθε από την Αθήνα και βρέθηκαν από τις τοπικές αρχές χωρίς σύμβαση εργασίας και δουλειές χωρίς τιμολόγια».

Στη συνέχεια απευθυνόμενος στους Υπουργούς της Κυβέρνησης ανέφερε: «Χρειάζεται εθνική κι όχι κομματική πολιτική στο Προσφυγικό. Χρειάζεται σχέδιο με συναίνεση και άνθρωποι με ευρύτερη αποδοχή και δοκιμασμένες ικανότητες. Αυτά χρειάζονται τώρα που καταρρέει ακόμη και η εικονική πραγματικότητα που έχτισε το δήθεν Συντονιστικό σας. Καλά είναι τα στασίδια στα κανάλια αλλά δεν αντιμετωπίζονται τα καθημερινά προβλήματα με θεωρίες και ιδεολογήματα».

Τέλος, ο Σταύρος Θεοδωράκης έκρουσε για ακόμη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου στην κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τονίζοντας ότι τα πράγματα αρχίζουν και ξεφεύγουν από κάθε έλεγχο λέγοντας:
«Κινδυνεύει να χαθεί η συνεργασία των τοπικών κοινοτήτων. Νιώθουν ότι τους πετάξατε μια καυτή πατάτα και τους αφήνετε μόνους να τη διαχειριστούν. Οι θλιβερές εικόνες στην Ειδομένη, στον Πειραιά και στη Χίο, αντί να σας ταρακουνήσουν και να αναλάβετε επιτέλους τις ευθύνες σας, σας έχουν πανικοβάλει».

Διαβάστε την ομιλία αναλυτικά:

«Το προσφυγικό δεν προσφέρεται για μικροκομματική εκμετάλλευση. Θα έπρεπε να το αντιμετωπίζουμε ως εθνικό ζήτημα, ως ευρωπαϊκό αξιακό ζήτημα και ως κορυφαίο ζήτημα ανθρωπιάς. Αφορά εκατομμύρια ξεριζωμένους. Είναι πρόβλημα ευρωπαϊκό, ελληνικό, διεθνές.

Κάποιες λύσεις θα τις δώσουμε εμείς. Κυρίως αυτές που αφορούν τους καταυλισμούς, τα κέντρα υποδοχής, τις υποδομές αλλά και τις γειτονιές των πόλεων αλλά και τα χωριά της Ελλάδας.

Και μετά οι λύσεις που πρέπει να δώσει η Ευρώπη. Το πρόβλημα της προοπτικής. Και εδώ η Ευρώπη πρέπει κάτι να απαντήσει. Να αναλάβει τις ευθύνες της – όπως τις ανέλαβαν οι απλοί πολίτες στα νησιά μας και στα σύνορα. Οι οποίοι προσπάθησαν να καλύψουν όπως μπορούσαν την ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού να ανταποκριθεί στα στοιχειώδη.

Η Κυβερνητική πλειοψηφία παίζει ,πάλι, με τη φωτιά. Διάβασα τις ενστάσεις της συνιστώσας του ΣΥΡΙΖΑ των «53» και ομολογώ ότι δεν καταλαβαίνω αν έχουν αντιληφθεί τους κινδύνους και την κρισιμότητα των στιγμών. Αν έχουν αντιληφθεί ότι τα βόρεια σύνορα έχουν κλείσει. Αν έχουν αντιληφθεί ότι η προτεραιότητα είναι στους πρόσφυγες κι όχι στους μετανάστες τους οποίους τους ταυτίζουν λόγω ιδεοληψίας με τους πρόσφυγες .

Κυκλοφορούν μόνο στο Σύνταγμα και την Κουμουνδούρου και αγνοούν τι γίνεται στον Πειραιά, στη Χίο, στη Λέσβο. Θέλουν πιο αργές διαδικασίες επαναπροώθησης. Γιατί; Αν οι 14 μέρες γίνουν 114, η Τουρκία θα είναι πιο ασφαλής χώρα; Τα έχασαν όλα οι «53» στην οικονομία και θα εξαντλήσουν την αριστεροσύνη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Τα πράγματα αρχίζουν και ξεφεύγουν. Κινδυνεύει να χαθεί η συνεργασία των τοπικών κοινοτήτων. Νιώθουν ότι τους πετάξατε μια καυτή πατάτα και τους αφήνετε μόνους να τη διαχειριστούν. Οι θλιβερές εικόνες στην Ειδομένη, στον Πειραιά και στη Χίο, αντί να σας ταρακουνήσουν και να αναλάβετε επιτέλους τις ευθύνες σας, σας έχουν πανικοβάλλει.

Η βία όμως δεν πρέπει να βρει χώρο στους καταυλισμούς. Και πρέπει να μας πείτε το σχέδιο που έχετε για να τη σταματήσετε. Τώρα, άμεσα, όχι αύριο με την αταξική κοινωνία. Γιατί ενώ εσείς φαντασιωνόσαστε, η κατάσταση ξεφεύγει.

Υπάρχουν πολλά που ακούγονται για οικονομικά παιχνίδια στην πλάτη του προσφυγικού. Πρόσφυγες που στέλνονται κατά προτεραιότητα σε ξενοδοχεία κολλητών. Κολλητών της διακυβέρνησης εννοώ. Υπάρχουν καταγγελίες στην Αργολίδα και αλλού για ξενοδοχεία πολιτευτών των ΑΝΕΛ. Κάποιοι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τολμούν και ρωτούν τον κ. Καμμένο, γιατί επιλέχθηκαν για τη σίτιση των προσφύγων στα νησιά, εταιρείες από την Αθήνα και όχι από τα νησιά; Είναι και δικό μας ερώτημα. Και υπάρχουν και τα μεγαλύτερα ερωτήματα και τα μεγαλύτερα παιχνίδια. Αφού για μήνες ολόκληρους η κυβέρνηση δεν προχωρούσε τις διαδικασίες για τα Hot Spot των νησιών, τελικά υπό την πραγματική απειλή της αποπομπής από την Σέγκεν έκανε διαγωνισμούς μίας ημέρας. Διαγωνισμούς στο πόδι κάθε άλλο από αδιάβλητους. Ένα παράδειγμα θα σας δώσω. Για το Hot Spot της Χίου μια εταιρεία από την Αργυρούπολη πήρε 854 χιλιάδες Ευρώ. Τι έφτιαξε με αυτά τα 854 χιλ. Ευρώ; Τα 30 στρέμματα τα έδωσε ο δήμος. Τα container του Hot Spot είναι δωρεά των Ελληνικών Πετρελαίων. Τις υπόλοιπες εργασίες τις έκαναν φαντάροι. Στρατιώτες σκούπιζαν το χώρο. Στρατιώτες κουβαλούσαν κρεβάτια. Κρεβάτια είναι παρμένα από τις μονάδες τους. Τα θυμάστε όσοι υπηρετήσατε. Στρατιώτες παντού και λίγοι εργάτες, προφανώς της εταιρείας. Ένας εργολάβος χωρίς σύμβαση εργασίας και δουλειές χωρίς τιμολόγια.

Ένα πράγμα δε θα κουραστώ να επαναλαμβάνω: Χρειάζεται εθνική κι όχι κομματική πολιτική στο Προσφυγικό. Χρειάζεται σχέδιο με συναίνεση και άνθρωποι με ευρύτερη αποδοχή και δοκιμασμένες ικανότητες. Κι αυτά χρειάζονται τώρα. Τώρα που καταρρέει ακόμη και η εικονική πραγματικότητα που έχτισε το δήθεν Συντονιστικό σας. Καλά είναι τα στασίδια στα κανάλια αλλά δεν αντιμετωπίζονται τα καθημερινά προβλήματα με θεωρίες και ιδεολογήματα. Έχετε καταλάβει τι διακυβεύεται καθημερινά στις λάσπες της ανοργανωσιάς σας; Τις σκοτεινές δυνάμεις που μπορούν να απελευθερωθούν; Κυρίως στη σημερινή Ελλάδα; Προσέξτε! Επιτέλους κυβερνήστε! Αφήστε τα επικοινωνιακά κολπάκια και κινητοποιηθείτε. Και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Το κάνουμε εμείς, το Ποτάμι, που είμαστε στην Αντιπολίτευση, επιτέλους κάντε το κι εσείς που είστε Κυβέρνηση».

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top