Ωραιόκαστρο, 15.05.2016

Όταν η προχειρότητα και η εμπάθεια προσβάλλουν την ιστορική μνήμη...

Φίλες και Φίλοι,

Το μνημείο Γενοκτονίας Ποντιακού Ελληνισμού απέναντι από το Δημαρχείο κατασκευάστηκε τον Μαϊο του 2012.

Το κόστος της θεμελίωσης (κατασκευής τσιμεντένιας βάσης), ανέλαβε μετά από προσωπική παρέμβαση του υπογράφοντος, ο εργολάβος του έργου της επέκτασης του Λυκείου.
Η επιλογή του χώρου τοποθέτησης του μνημείου της Γενοκτονίας ταυτίζεται απόλυτα με την ιστορία της ίδρυσης της κοινότητας Ωραιοκάστρου το 1926.
Η πρόσφατη πρόχειρη προσπάθεια ονοματοδοσίας για την ονοματοδοσία και μόνο, της ιστορικής Ημέρας μνήμης για την Γενοκτονία των Ελλήνων στον Πόντο της «19ης Μαϊου 1919», καταρχήν σε χώρο πρασίνου δίπλα στην Λαϊκή του Παλαιοκάστρου και μετέπειτα σε παρκάκι στο «βουναλάκι»:
  • προσβάλλει την ιστορική μνήμη των προγόνων μας
  • υποβαθμίζει το γεγονός της γενοκτονίας και απαξιώνει το μνημείο
Ένα μνημείο για το οποίο κατα τα αποκαλυπτήρια του το Μαϊο του 2012 γράψαμε ότι:
Το οφείλουμε στους προγόνους μας, σε αυτούς που αναγκάσθηκαν να εγκαταλείψουν τα χωριά, τα σπίτια, τις εκκλησίες και τους νεκρούς τους στον Πόντο.
Σε αυτούς που ήρθαν πάμπτωχοι αλλά υπερήφανοι, που παρόλη τη δυστυχία και τον πόνο τους, δεν έχασαν τη διάθεση τους για τη ζωή και τη δημιουργία, δεν έχασαν το γέλιο, το πείσμα και την εργατικότητα τους.
Σε αυτούς που μετέτρεψαν μια πουρναροπλαγιά σε ένα καταπράσινο «χωρίον», το οποίο ονόμασαν Ωραιόκαστρο, βάζοντας τις βάσεις για την μετέπειτα εξέλιξη του.
Το οφείλουμε σε όλους αυτούς που με τις διηγήσεις τους μετέφεραν σε εμάς τα εγγόνια τους τις μνήμες από την «πατρίδα» όπως χαρακτηριστικά ονόμαζαν τα χωριά τους στον Πόντο.
Στην μήμη λοιπόν όλων αυτών που δεν είναι πλέον ανάμεσα μας και για να μαθαίνουν οι νεώτερες γενιές την ιστορία της πόλης του Ωραιοκάστρου, κατασκευάστηκε αυτό το μνημείο μνήμης των θυμάτων της Ποντιακής Γενοκτονίας.

Ανέστης Πολυχρονίδης
Δημοτικός Σύμβουλος
Πρώην Αντιδήμαρχος Ωραιοκάστρου

& Τεχνικών Έργων 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top