Την πλήρη διάλυση των ιατρείων του Π.Ε.Δ.Υ. στη Βόρεια Ελλάδα καταγγέλλει, με ερώτησή του προς τον αρμόδιο Υπουργό Υγείας, ο Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας και Τομεάρχης Μακεδονίας και Θράκης του κόμματος, κ. Θεόδωρος Καράογλου.
Πιο συγκεκριμένα, με αφορμή δημοσίευμα της εφημερίδας «Θεσσαλονίκη» στις 09 Μαΐου 2016, κάνει αναλυτική αναφορά στην υποστελέχωση σε ιατρικό προσωπικό, αλλά και στις τραγικές ελλείψεις σε αναλώσιμα και αντιδραστήρια που ταλανίζουν όλα τα ιατρεία του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας στη Μακεδονία και τη Θράκη, με προφανείς συνέπειες για τη δημόσια υγεία.
Ενδεικτικά μόνο αναφέρεται στο ιατρείο του Π.Ε.Δ.Υ. στο Ν. Θεσσαλονίκης, όπου από τους 495 γιατρούς που υπηρετούσαν απέμειναν μόλις 281, ενώ ακόμα χειρότερη είναι η κατάσταση στους περιφερειακούς νομούς, όπως για παράδειγμα στην Κομοτηνή, όπου από τους 31 γιατρούς σήμερα δουλεύουν μόλις 11.

Όπως δήλωσε σχετικά ο κ. Καράογλου: «Οι αυταπάτες του κ. Τσίπρα έχουν άμεση συνέπεια στην υγεία των πολιτών. Καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες της πλήρους κατάρρευσης του συστήματος δημόσιας υγείας στη Μακεδονία και τη Θράκη. Είναι ξεκάθαρο πως αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ βλάπτει σοβαρά την υγεία των Ελλήνων».


Προς:
-Υπουργό Υγείας

ΕΡΩΤΗΣΗ

«Εικόνα διάλυσης παρουσιάζουν τα ιατρεία του Π.Ε.Δ.Υ. στη Β. Ελλάδα»

Σε πλήρη κατάρρευση, εξαιτίας της υποστελέχωσης σε ιατρικό προσωπικό και των σημαντικών ελλείψεων σε αντιδραστήρια και αναλώσιμα βρίσκονται τα ιατρεία του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (Π.Ε.Δ.Υ.) στη Βόρεια Ελλάδα, γεγονός που προκαλεί την οργή και την αγανάκτηση εκατοντάδων πολιτών οι οποίοι υφίστανται τεράστια ταλαιπωρία λόγω της αδυναμίας των υπηρεσιών της Πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας να τους εξυπηρετήσει ακόμη και για τις πιο απλές εξετάσεις.
Ελάχιστοι γιατροί, ανύπαρκτες βασικές ειδικότητες όπως καρδιολόγοι, παιδίατροι, παθολόγοι και χειρουργοί συνθέτουν μια θλιβερή εικόνα για τη Δημόσια Υγεία υποχρεώνοντας, ιδίως στους περιφερειακούς Νομούς, τους ασθενείς να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις προκειμένου να επισκεφθούν γειτονικές πόλεις και να βρουν τον γιατρό που χρειάζονται για να εξετασθούν από αυτόν.
Οι εικόνες διάλυσης των ιατρείων του Π.Ε.Δ.Υ. και το αίσθημα γενικευμένης ανασφάλειας που κυριεύει καθημερινά την δοκιμαζόμενη από την οικονομική κρίση κοινωνία, γεννούν εύλογο προβληματισμό και ανησυχία στους Έλληνες πολίτες, οι οποίοι αποζητούν από το Κράτος να τους παρέχει τις αυτονόητες υπηρεσίες. Μόνο που κάτι τέτοιο έχει πάψει να ισχύει.
Ενδεικτικό του κλίματος, σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου που στηρίχθηκαν σε στοιχεία του Συλλόγου Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ Θεσσαλονίκης-Βόρειας Ελλάδας, είναι το γεγονός ότι η μείωση του ιατρικού προσωπικού αγγίζει το 50% στις μεγάλες πόλεις και το 70% στους περιφερειακούς νομούς.
Ενδεικτικά:
-σήμερα από τους 495 γιατρούς που υπηρετούσαν στο ιατρείο του ΠΕΔΥ στο Ν. Θεσσαλονίκης απέμειναν μόλις 281, εκ των οποίων οι 34 είναι επικουρικοί. Δηλαδή έχουν συγκεκριμένη διάρκεια θητείας ενός έτους, με δυνατότητα εξάμηνης παράτασης.
Απελπιστική είναι η κατάσταση και στους υπόλοιπους Νομούς της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
-Στο ΠΕΔΥ του Ν. Ημαθίας από τους 62 γιατρούς έμειναν μόλις 9, εκ των οποίων 3 επικουρικοί.
-Στο ΠΕΔΥ Ν. Κιλκίς από τους 33 γιατρούς απέμειναν μόλις 15, εκ των οποίων 1 επικουρικός. -Στο Ν. Πέλλας από τους 52 γιατρούς που υπηρετούσαν συνολικά στα δυο ΠΕΔΥ έμειναν 21, εκ των οποίων 2 επικουρικοί.
-Στο Ν. Πιερίας από τους 42 γιατρούς στο ΠΕΔΥ Κατερίνης  υπηρετούν μόνο 10, χωρίς να σε αυτούς να συμπεριλαμβάνονται παιδίατρος, καρδιολόγος, ενδοκρινολόγος, γαστρεντερολόγος και αγγειολόγος.
-Στο ΠΕΔΥ του Ν. Χαλκιδικής από τους 28 γιατρούς απέμειναν 15,
-ενώ στις Σέρρες από τους 35 γιατρούς που εργάζονταν απέμειναν 18, πέντε εκ των οποίων επικουρικοί.
Εξίσου δραματική είναι η κατάσταση τόσο στη Δυτική Μακεδονία, όσο και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
Ειδικότερα:
-Στο ΠΕΔΥ Γρεβενών υπηρετούν 3 από τους 5 γιατρούς που υπήρχαν.
-Στο ΠΕΔΥ Καστοριάς μόλις 7 από τους 15.
-Στο ΠΕΔΥ Κοζάνης παρέμειναν μόλις 14 από τους 49.
-Στο ΠΕΔΥ Φλώρινας 11 από τους 15.
Αντίστοιχα:
-Στο ΠΕΔΥ Δράμας από τους 37 γιατρούς που υπηρετούσαν έμειναν 7, ένας εκ των οποίων επικουρικός.
-Στο ΠΕΔΥ Καβάλας έμειναν μόλις 13 από τους 60 γιατρούς, εκ των οποίων δυο επικουρικοί.
-Στο ΠΕΔΥ Ξάνθης αρχικά οι γιατροί ήταν 21 και σήμερα εργάζονται  μόλις 4, από τους οποίους οι 2 είναι οδοντίατροι.
-Στο ΠΕΔΥ Κομοτηνής οι γιατροί μειώθηκαν από τους 31 στους 11,
-ενώ στο ΠΕΔΥ του Νομού Έβρου από τους 68 γιατρούς συνολικά, απέμειναν 20.
Όπως μαρτυρούν οι αριθμοί η υγεία καταρρέει και μαζί της συνθλίβεται η παροχή ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης για χιλιάδες συνανθρώπους μας.


Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιο Υπουργός:

-Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί το αρμόδιο Υπουργείο άμεσα προκειμένου να στελεχώσει με επαρκές προσωπικό τα ιατρεία του Π.Ε.Δ.Υ στη Βόρεια Ελλάδα;

-Με ποιο σκεπτικό αφέθηκαν τους τελευταίους 16 μήνες τα ιατρεία του Π.Ε.Δ.Υ. χωρίς ιατρικό προσωπικό και χωρίς βασικές ειδικότητες;

-Πότε και με ποιόν τρόπο προβλέπεται να αποκατασταθεί η ομαλή ροή χρηματοδότησης των ιατρείων του ΠΕΔΥ στη Μακεδονία και τη Θράκη, έτσι ώστε να πάψουν να παρουσιάζουν τη σημερινή ζοφερή εικόνα και να μην αναγκάζονται οι πολίτες να επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία για να εξεταστούν, επιβαρύνοντας τόσο τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό, όσο και το κράτος;


-Ο-
ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ





  ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΡΑΟΓΛΟΥ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top