Το δικαίωμα όλων των παιδιών στη μόρφωση υπό ορισμένες προϋποθέσεις εξέφρασε χθες κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου με θέμα «Σχολεία- πρόσφυγες-μετανάστες» ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου Αστέριος Γαβότσης. Σε μια κατάμεστη από δημότες του δήμου, εκπροσώπους της σχολικής κοινότητας και φορείς της πόλης, αίθουσα ο κ. Γαβότσης υποστήριξε για μια ακόμη φορά ότι η κυβέρνηση παίρνει μέτρα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος χωρίς καμία προγενέστερη ενημέρωση και συνεννόηση με τις τοπικές κοινωνίες.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γαβότσης «ενημερωθήκαμε για το θέμα μέσω των διαφόρων μέσων μαζικής ενημέρωσης όπου έκανε και τις σχετικές δηλώσεις ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας». «Η απόφαση της κυβέρνησης είναι να χρησιμοποιηθούν τα σχολικά κτίρια όμορων περιοχών των hot spots για τις ανάγκες περίπου 22.000 χιλιάδων παιδιών μεταναστών και προσφύγων από τις 2 το μεσημέρι έως και τις 6 το απόγευμα. Μάλλον λησμονούν ότι στα σχολεία μας λειτουργεί το ολοήμερο σχολείο έως τις 4.30 το απόγευμα», ανέφερε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου.
«Είναι φανερό ότι για μία ακόμη φορά αιφνιδιαστήκαμε και  βρισκόμαστε προ τετελεσμένων αποφάσεων, το υπουργείο ενεργεί  και αποφασίζει για εμάς, χωρίς εμάς. Έχουμε υποχρέωση και οφείλουμε να αντιδράσουμε σε αυτή την τακτική. Προσωπικά δεσμεύομαι για την πραγματοποίηση μίας κοινής συνάντησης ή ενός συμβουλίου με τους δημάρχους των δήμων Δέλτα, Λαγκαδά και Θέρμης, όπου λειτουργούν ήδη κέντρα φιλοξενίας για μία από κοινού αντιμετώπιση και επίλυση του θέματος» συμπλήρωσε ο κ. Γαβότσης. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην ιδιότητά του ως ιατρός τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή τα κέντρα φιλοξενίας είναι στην κυριολεξία μία υγειονομική βόμβα. «Οι επικίνδυνες και οι μεταδοτικές ασθένειες, όπως ηπατίτιδα και ελονοσία θερίζουν», είπε. Ο δήμαρχοςπρότεινε να αξιοποιηθούν οι δομές που θα δημιουργηθούν στα κέντρα φιλοξενίας για τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας, έως επτά (7) ετών, και για τα μεγαλύτερα παιδιά ή να μισθωθούν και άλλοι χώροι που θα χρησιμοποιηθούν για σχολική χρήση.  
Από την πλευρά τους οι εκπρόσωποι των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων των σχολείων του δήμου Ωραιοκάστρου, καθώς και πολίτες παρουσίασαν τα πιθανά προβλήματα που θα δημιουργηθούν από τη συνύπαρξη στον ίδιο χώρο των δικών μας παιδιών με τα προσφυγόπουλα, σε επίπεδο πολιτισμικό – κοινωνικό (διαφορετική κουλτούρα, θρησκεία, κοινωνική συμπεριφορά), αλλά και κυρίως υγιεινής και καθαριότητας, καθόσον όλοι γνωρίζουν τις συνθήκες διαβίωσης των παιδιών των προσφύγων και την απουσία του υποχρεωτικού εμβολιασμού και την κατάθεση βιβλιαρίου υγείας,  όπως απαιτείται από τα δικά μας παιδιά στην έναρξη κάθε σχολικής χρονιάς.

Το δημοτικό συμβούλιο Ωραιοκάστρου αποφάσισε ομόφωνα να προβεί η δημοτική αρχή σε σχετική ενημέρωση μελών της κυβέρνησης στους οποίους και θα διαμηνυθεί ότι ο δήμος δεν μπορεί να δεχθεί τη χρήση σχολικών μονάδων για τη διδασκαλία αυτών των παιδιών. Όπως μάλιστα είπε ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου σε περίπτωση που δεν εισακουστεί η πρόταση της δημοτικής αρχής θα προχωρήσουν σε ομαδικές κινητοποιήσεις.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top