Σύμφωνα με τις εγκυκλίους που έχει δημοσιεύσει το Υπουργείο Εσωτερικών, οι εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών οργάνων διοίκησης των δήμων της χώρας θα διεξαχθούν την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023. Επιτυχών συνδυασμός στις δημοτικές εκλογές αναδεικνύεται αυτός ο οποίος στον πρώτο γύρο συγκεντρώνει ποσοστό άνω του 43% (43%+1 ψήφο) επί των εγκύρων ψηφοδελτίων του δήμου. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή, 15 Οκτωβρίου 2023, μεταξύ των δύο πρώτων υποψήφιων δημάρχων.

Οι νέες αρχές θα εγκατασταθούν την 1 η Ιανουαρίου 2024 και η πενταετής θητεία τους θα λήξει στις 31 Δεκεμβρίου 2028

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ


Στις επικείμενες εκλογές επανέρχεται το πλειοψηφικό εκλογικό σύστημα ανάδειξης των αιρετών οργάνων των δήμων. Στον συνδυασμό που αναδειχτεί πρώτος εξασφαλίζεται η εκλογή των 3/5 των μελών του συμβουλίου, δηλαδή ισχυρή πλειοψηφία.(17 συμβούλους ο επιτυχών συνδυασμός και 12 συμβούλους η αντιπολίτευση για τον ΔΗΜΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ).

Πόσους σταυρούς βάζουμε για την εκλογή δημοτικών συμβούλων στον ΔΗΜΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά από τις εγκυκλίους, οι σταυροί προτίμησης μπορούν να μπαίνουν ως εξής:

Για την εκλογή δημοτικών συμβούλων, ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του με σταυρό κατά ανώτατο όριο υπέρ 4 υποψηφίων


ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ

Οι Δημοτικές Κοινότητες στον Δήμο Ωραιοκάστρου είναι οκτώ(8)
  1. Δημοτική Κοινότητα Ωραιοκάστρου με 11 έδρες
  2. Δημοτική Κοινότητα Λητής με 5 έδρες
  3. Δημοτική Κοινότητα Δρυμού με 5 έδρες
  4. Δημοτική Κοινότητα Μελισσοχωρίου με 5 έδρες
  5. Δημοτική Κοινότητα Νεοχωρούδας με 5 έδρες
  6. Δημοτική Κοινότητα Πενταλόφου με 3 έδρες
  7. Δημοτική Κοινότητα Μεσαίου με 3 έδρες
  8. Δημοτική Κοινότητα Νέας Φιλαδέλφειας με 3 έδρες
1) Δημοτικές Κοινότητες με πληθυσμό έως 2000 κατοίκων(Πενταλόφου,Νέας Φιλαδέλφειας και Μεσαίου) εκλέγουν τριμελές συμβούλιο, με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών σε τοπικό επίπεδο. Πρόεδρος εκλέγεται ο πρώτος σε ψήφους υποψήφιος σύμβουλος του συνδυασμού που πρώτευσε στον πρώτο γύρο, ανεξαρτήτως αν υπάρξει δεύτερος γύρος για εκλογή δημάρχου.

2) Σε δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό μεγαλύτερο των 2.000 κατοίκων (Ωραιοκάστρου, Λητής, Δρυμού, Μελισσοχωρίου και Νεοχωρούδας), την πλειοψηφία στο συμβούλιο δημοτικής κοινότητας έχει ο συνδυασμός του εκλεγμένου δημάρχου του οικείου δήμου. Πρόεδρος εκλέγεται ο πρώτος σε σταυρούς υποψήφιος σύμβουλος του συνδυασμού του εκλεγμένου δημάρχου.

Πόσους σταυρούς βάζουμε για την εκλογή συμβούλων δημοτικών κοινοτήτων στον ΔΗΜΟ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ

Για την εκλογή συμβούλων δημοτικών κοινοτήτων (Σε όλες τις Δημοτικές Κοινότητες του ΔΗΜΟΥ ΩΡΑΙΟΚΑΣΤΡΟΥ), ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ ενός ή δύο υποψηφίων.

Κατανομή εδρών  σε Δημοτικές Κοινότητες

 1) Στις εκλογές των τριμελών συμβουλίων δημοτικής κοινότητας με πληθυσμό από διακόσιους έναν (201) έως δύο χιλιάδες (2.000) κατοίκους (Πενταλόφου,Νέας Φιλαδέλφειας και Μεσαίου), η κατανομή των τριών (3)εδρών του συμβουλίου γίνεται αναλογικά, μεταξύ όλων των συνδυασμών που συμμετέχουν στις εκλογές και έχουν υποψηφίους για το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας.
 Ο συνδυασμός που λαμβάνει στη δημοτική κοινότητα των τριμελών συμβουλίων την πλειοψηφία των εδρών του συμβουλίου ενδεχομένως και να μην ταυτίζεται  με τον συνδυασμό του δημάρχου. Υπάρχει και το ενδεχόμενο λόγω της αναλογικής κατανομής των εδρών, ο Πρόεδρος να μην διαθέτει πλειοψηφία στο τριμελές συμβούλιο.

 2) Στις δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό μεγαλύτερο ή ίσο των δύο χιλιάδων ενός
(2.001) κατοίκων (Ωραιοκάστρου, Λητής, Δρυμού, Μελισσοχωρίου και Νεοχωρούδας), η κατανομή των τριών εδρών του συμβουλίου γίνεται πλειοψηφικά. 
Ο συνδυασμός του επιτυχόντος δημάρχου λαμβάνει καταρχήν τα
τρία πέμπτα (3/5) του συνόλου των εδρών των συμβούλων σε κάθε δημοτική
κοινότητα και οι επιλαχόντες συνδυασμοί λαμβάνουν τα δύο πέμπτα (2/5) των εδρών.
Τα δύο πέμπτα (2/5) των εδρών μοιράζονται μεταξύ όλων των επιλαχόντων
συνδυασμών. Ο αριθμός των εδρών που αναλογούν στον επιτυχόντα και στους
επιλαχόντες συνδυασμούς ειναι ο εξής:
Δημοτική Κοινότητα Ωραιοκάστρου 7-4
Δημοτική Κοινότητα Λητής 3-2
Δημοτική Κοινότητα Δρυμού 3-2
Δημοτική Κοινότητα Μελισσοχωρίου 3-2
Δημοτική Κοινότητα Νεοχωρούδας 3-2

-.-

Στον υποψήφιο δήμαρχο δεν σημειώνεται σταυρός προτίμησης. Η τυχόν σημείωση σταυρού δεν συνεπάγεται ακυρότητα του ψηφοδελτίου.
Ψηφοδέλτιο, το οποίο φέρει περισσότερους από τους επιτρεπόμενους σταυρούς προτίμησης, είναι μεν έγκυρο και προσμετρείται υπέρ του συνδυασμού, χωρίς ωστόσο να λαμβάνονται υπόψη οι σταυροί προτίμησης κατά την καταμέτρηση.

Ψηφοδέλτιο, το οποίο δεν φέρει σταυρούς προτίμησης, είναι έγκυρο και προσμετρείται υπέρ του συνδυασμού.

Κατά την επαναληπτική ψηφοφορία(εάν υπάρξει) δεν τίθεται σταυρός προτίμησης, καθόσον αυτή διεξάγεται μεταξύ των υποψήφιων δημάρχων των δύο (2) συνδυασμών που έλαβαν τις περισσότερες ψήφους. Η σημείωση, ωστόσο, σταυρού προτίμησης δεν συνεπάγεται την ακυρότητα του ψηφοδελτίου

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top