Παλινωδίες, οι οποίες φαίνεται να οδηγούν σε αύξηση του αριθμού των δήμων στο πολεοδομικό συγκρότημα Θεσσαλονίκης, παρατηρούνται τις τελευταίες τρεις ημέρες.
Σύμφωνα με έντονη χθεσινή φημολογία στο τελικό σχέδιο του «Καλλικράτη» θα προβλέπεται η δημιουργία ίσως και εννέα δήμων στην Α’ Θεσσαλονίκης από τέσσερις έως έξι που σχεδιαζόταν αρχικώς. Οι διεργασίες αναμένεται να συνεχιστούν έως και αύριο, καθώς την Τετάρτη θα γίνουν τα επίσημα αποκαλυπτήρια του «Καλλικράτη» σε ειδική συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Η σταδιακή διολίσθηση της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών προς τη συγκρότηση μικρότερων δήμων οφείλεται σύμφωνα με πληροφορίες στις ισχυρές πιέσεις που δέχτηκε στην περιοχή του λεκανοπεδίου σε συνδυασμό με παρεμβάσεις θεσσαλονικέων υπουργών. Κατόπιν αυτών ο Γιάννης Ραγκούσης φέρεται να αποφάσισε την εφαρμογή ενιαίων πληθυσμιακών κριτηρίων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τα οποία αριθμητικά προσδιορίζονται στους 25.000 έως 30.000 κατοίκους ως κατώτατο όριο ανά δήμο. Ωστόσο αργά χθες το βράδυ κυβερνητική πηγή μιλώντας στη «Θ» επέμενε ότι «ο αρχικός σχεδιασμός για τη δημιουργία έξι δήμων δεν έχει αλλάξει».
ΟΙ ΕΝΝΕΑ ΔΗΜΟΙ ΤΗΣ Α’
Στην περίπτωση που επιβεβαιωθεί τελικώς το σενάριο για τη συγκρότηση εννέα δήμων, η πιθανότερη εκδοχή του «Καλλικράτη» για το πολεοδομικό συγκρότημα προβλέπει τις εξής συνενώσεις: της Θεσσαλονίκης με Τριανδρία, της Μενεμένης με το Ελευθέριο Κορδελιό, των Συκεών με Άγιο Παύλο και Πεύκα, της Πολίχνης με Ευκαρπία και τη διατήρηση, ως έχουν, των δήμων Καλαμαριάς, Ευόσμου, Αμπελοκήπων, Νεάπολης και Σταυρούπολης.
Αντίστοιχες πληθωριστικές τάσεις δημιουργούνται τις τελευταίες ημέρες και στη Β’ Θεσσαλονίκης. Εκεί είχε «κλειδώσει» την περασμένη εβδομάδα η δημιουργία εννέα δήμων έναντι των 31 σημερινών. Ειδικότερα ο «Καλλικράτης» προέβλεπε τη συνένωση: Χορτιάτη με Πανόραμα και Πυλαία, Θέρμης με Βασιλικά και Μίκρα, Μηχανιώνας με Επανομή και Θερμαϊκό, Εχεδώρου με Χαλάστρα και Αξιό, Κουφαλίων με Χαλκηδόνα και Άγιο Αθανάσιο, Ωραιοκάστρου με Καλλιθέα και Μυγδονία, Απολλωνίας με Καλλίνδοια, Μάδυτο, Σταυρό, Άγιο Γεώργιο και Ρεντίνα, Λαχανά με Άσσηρο, Βερτίσκο, Λαγκαδά, Κορώνεια και Εγνατία και τέλος Σοχού με Αρέθουσα. Από χθες όμως άρχισαν να εντείνονται οι πιέσεις από ορισμένα στελέχη, κοινοβουλευτικά και αυτοδιοικητικά, τα οποία ζητούν την αυτονόμηση του Εχεδώρου, την απόσπαση των Ασσήρου, Λαχανά και Βερτίσκου, αφήνοντας τον Λαγκαδά μόνον με την Κορώνεια, καθώς και τη δημιουργία τριών δήμων στα ανατολικά αντί των δύο με τη συνένωση Θέρμης - Βασιλικών, Επανομής με Μίκρα και Μηχανιώνας με Θερμαϊκό. Δύο δήμοι ενδέχεται να προκύψουν από το σπάσιμο του ενιαίου δήμου Απολλωνίας, Καλλινδοίων, Μαδύτου, Σταυρού, Αγίου Γεωργίου και Ρεντίνας.
ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Μικροαλλαγές της τελευταίας στιγμής ενδέχεται να γίνουν και στους υπόλοιπους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας. Στο πλαίσιο αυτό συζητώνται η αύξηση του αριθμού των δήμων από τρεις σε τέσσερις σε Πιερία και Ημαθία, καθώς και η δημιουργία πέμπτου δήμου στην Πέλλα με την αυτονόμηση της Κρύας Βρύσης. Αντιθέτως φαίνεται να έχει «κλειδώσει» η συγκρότηση οκτώ δήμων στο νομό Σερρών και πέντε στη Χαλκιδική.
ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
Χθες διοργανώθηκαν και τα πρώτα δύο δημοψηφίσματα για τον «Καλλικράτη». Έγιναν στους δήμους Ειρηνούπολης και Ανθεμίων του νομού Ημαθίας. Οι διοικήσεις των εν λόγω δήμων επιδιώκουν να αποφύγουν τη συνένωση με το δήμο Νάουσας και αντιπροτείνουν τη μεταξύ τους συνένωση. Στο δημοψήφισμα που έγινε χθες οι κάτοικοι κλήθηκαν να επιλέξουν μεταξύ των δύο ανωτέρω σεναρίων. Στην Ειρηνούπολη ψήφισαν περί τα 1.500 άτομα σε σύνολο περίπου 3.500 ψηφοφόρων (και 4.000 κατοίκων). Υπέρ της συνένωσης με τη Νάουσα τάχθηκαν δεκατέσσερις κάτοικοι, υπήρξαν τρία λευκά και οι υπόλοιποι 1.483 ψήφισαν υπέρ της συνένωσης των δύο δήμων σε έναν συνολικού πληθυσμού 12.000 πολιτών.
Στο αντίστοιχο δημοψήφισμα στο δήμο Ανθεμίων ψήφισαν περί τους 1.100 σε σύνολο 8.000 κατοίκων, με το 90% να τάσσεται υπέρ της συνένωσης με την Ειρηνούπολη.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ''ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ''
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου