Την τελευταία της πράξη και τυπικά “παίζει” αυτές τις μέρες η εταιρεία επεξεργασίας καπνού Socotab Hellas, στον Άγιο Παντελεήμονα Κιλκίς, καθώς η γενική της συνέλευση έλαβε στα τέλη Μαρτίου απόφαση για εκκαθάριση.

Της Μαρίας Μαθιοπούλου
mathiopouloum@makthes.gr
Με τις μηχανές να έχουν σιγήσει από τις αρχές φθινοπώρου εξαιτίας της ανεπάρκειας πρώτης ύλης, η μονάδα των 30.000 τ.μ., προϊόν επένδυσης 20 εκατ. ευρώ που είχε ολοκληρωθεί μόλις το 2001, αναζητά πλέον αγοραστή. Από τους 1.100 εργαζoμένους -μόνιμους και εποχικούς- που απασχολούσε η εταιρεία το 2006, οι τελευταίοι 250 που απέμειναν το 2009 έχουν ήδη πάρει τον δρόμο της ανεργίας.
Η αρχή του τέλους ανάγεται για την ελληνική θυγατρική της πολυεθνικής Socotab μετά το 2005, έτος ολικής αποσύνδεσης της καπνοκαλλιέργειας από τις επιδοτήσεις στη χώρα μας. Χωρίς επαρκή πρώτη ύλη, η διοίκηση της εταιρείας έκρινε πως το εργοστάσιο στο Κιλκίς δεν θα ήταν για πολύ ακόμα βιώσιμο και ενημέρωσε προ διετίας για τις προθέσεις της. Τραγική ειρωνεία ήταν πως η Socotab Hellas ολοκλήρωσε την υπερσύγχρονη μονάδα της στον Άγιο Παντελεήμονα Κιλκίς το 2001, μετακομίζοντας εκεί από το Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης, όπου βρισκόταν από το 1989.
Στην παρούσα φάση καταγράφονται τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας, τα τελευταία αποθέματα εξάγονται, κάποια μηχανήματα έχουν ήδη εκποιηθεί και διοίκηση της εταιρείας έχει αναθέσει σε μεσιτικά γραφεία την αναζήτηση αγοραστή για τις κτιριακές της εγκαταστάσεις.
Εν τω μεταξύ πρόσφατα δημιουργήθηκε, με έδρα την Κατερίνη, μία νέα εμπορική εταιρεία με την επωνυμία Socotab και καθαρά εμπορικό χαρακτήρα, η οποία θα αποτελεί υποκατάστημα της βουλγαρικής Socotab -όπου θα γίνεται η επεξεργασία- και θα απασχολεί περί τα 20 άτομα από το προηγούμενο σχήμα.
Πεθαίνει ο κλάδος
Μάχη για να διατηρηθεί η παραγωγή των 20 εκατ. κιλών καπνού που έχει σήμερα η χώρα μας δίνεται πλέον, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βιομηχανιών Μεταποίησης και Εταιρειών Εμπορίας Καπνού Νίκο Αλαμανή. Πριν από το 2006 η εγχώρια παραγωγή ανερχόταν σε 120 εκατ. κιλά, εκ των οποίων τα 50 με 60 εντοπίζονταν στη Βόρεια Ελλάδα, οι δε απασχολούμενοι έφταναν τις 10.000, από τους οποίους οι 2.000 ήταν μόνιμοι και οι 8.000 εποχικοί που όμως εργάζονταν για 8 μήνες. Μετά την ολική αποσύνδεση της παραγωγής όμως από τις επιδοτήσεις, η κατηφόρα ήρθε πολύ γρήγορα. Από τις 15 εταιρείες επεξεργασίας καπνού στη Βόρεια Ελλάδα έμειναν πέντε, ενώ σήμερα, μετά το κλείσιμο και της Socotab, απομένουν τρεις μονάδες σε Πολύκαστρο, Ξάνθη και Καβάλα. Πλέον ο κλάδος απασχολεί συνολικά περί τους 2.000 εργαζόμενους. “Ο κλάδος κατέρρευσε και δεν υπήρξε καμία πρόνοια για την επόμενη ημέρα, όπως συνέβη σε άλλους κλάδους. Οι εταιρείες και οι εργαζόμενοι αφέθηκαν στην τύχη τους”, σημειώνει ο κ. Αλαμανής.
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ''ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ''

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top