«Φτάσαμε στο σημείο να μην έχουμε λεφτά ούτε για τα ψώνια της ημέρας. Κόβουμε από παντού και δε φτάνουν. Ούτε για καφέ δεν μπορούμε να πάμε. Το ζήτημα έτσι όπως έχει γίνει η κατάσταση είναι να επιβιώσεις. Το χειρότερο είναι το αύριο, ανησυχούμε για το μέλλον των παιδιών μας».
Ο Μιχάλης Γιαννόπουλος και ο Κωνσταντίνος Σαβόγλου εργάζονται επί 28 και 30 χρόνια αντίστοιχα στον ΟΣΕ ως τεχνίτες, «χρόνια στη μουντζούρα», όπως λένε, ελπίζοντας ότι κάποτε οι αμοιβές τους θα έφταναν σε αξιοπρεπές επίπεδο για τη διαβίωση των οικογενειών τους.
Σήμερα, όμως, οι μισθοί τους δεν ξεπερνούν τα...
1.300 ευρώ, ενώ βρίσκονται μπροστά στο φάσμα της εργασιακής εφεδρείας και της ανεργίας.
Το «μαρτύριο» της σταγόνας ζουν τον τελευταίο 1,5 χρόνο χιλιάδες ελληνικές οικογένειες, υπομένοντας, κάθε τρεις και λίγο, την επιβολή και νέων μέτρων. Οι περισσότερες έχουν μείνει με έναν εργαζόμενο στο σπίτι -επιβεβαιώνοντας τις «φιλοδοξίες» του πρωθυπουργού- και καθημερινά αγωνιούν για το πώς θα τα καταφέρουν...
Οι εργαζόμενοι που βιώνουν καθημερινά τη λαίλαπα των μέτρων αδυνατούν να κάνουν για τις οικογένειές τους ακόμα και το στοιχειώδη προγραμματισμό. Για σχέδια για το μέλλον ούτε λόγος. Απλώς με χαρτί και με μολύβι προσπαθούν να υπολογίσουν και να φέρουν σε πέρας τον προϋπολογισμό της... εβδομάδας, αφού κάθε μέρα κάποιο νέο ή παλιό χαράτσι «ξεπροβάλλει» στον ορίζοντα.
Μέσα στους επόμενους δύο μήνες, θα πρέπει, εκτός από τα πάγια έξοδα (δάνειο ή ενοίκιο, διατροφή, λογαριασμούς), να πληρώσουν και το πετρέλαιο για τη θέρμανση που θα είναι 25% ακριβότερο από πέρσι. Και δεν είναι μόνον αυτά. Συνολικά οι φορολογούμενοι το επόμενο διάστημα θα πρέπει να περάσουν από το ταμείο για τις δόσεις του φόρου εισοδήματος, το χαράτσι της έκτακτης εισφοράς στα εισοδήματα, το τέλος επιτηδεύματος στα μπλοκάκια και στους ελεύθερους επαγγελματίες, το ΕΤΑΚ του 2009 που δεν ήρθε σε πολλούς, το Φόρο Ακίνητης Περιουσίας για το 2010 και το 2011, το χαράτσι στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, τις δόσεις για τους ημιυπαίθριους (όσοι έχουν μπει στην τακτοποίηση), τα ποσά για ένταξη στη νέα περαίωση (όσοι το επιθυμούν), την έκτακτη εισφορά στα ΙΧ μεγάλου κυβισμού και τέλος -και πολύ σημαντικό- τα νέα αυξημένα τέλη για όλα τα ΙΧ. Ακόμη πιο βαθιά θα βάλουν το χέρι στην τσέπη οι κάτοχοι αυθαιρέτων που θα ενταχθούν στη ρύθμιση για τη νομιμοποίησή τους. Ο λογαριασμός... τρομάζει.
«Δεν μπορεί κάθε 15-20 ημέρες να ανακοινώνεις νέα μέτρα. Να αλλάζεις απόφαση κάθε εβδομάδα. Οι παλινωδίες στα μέτρα δημιουργούν ανασφάλεια στους πολίτες και οδηγούν σε ακραίες καταστάσεις. Θα έπρεπε να έχουν δημιουργήσει ένα μηχανισμό είσπραξης από αυτούς που έχουν να πληρώσουν και παράλληλα να οργανώσουν ένα σχέδιο σταθερό και αποτελεσματικό», τόνισε ο Νίκος Τσεμπερλίδης, πρόεδρος του Κέντρου Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ).
Οι Ελληνες ξεκίνησαν τη ζωή στην εποχή του μνημονίου με 20% περικοπές στους μισθούς σε Δημόσιο και συντάξεις, απολύσεις, εκ περιτροπής εργασία και ατομικές συμβάσεις στον ιδιωτικό τομέα που οδήγησαν την ανεργία στο 18% (800.000 άνθρωποι).
Ακολούθησαν η αύξηση της φορολογίας και η τριπλή αύξηση του ΦΠΑ, που «ψαλιδίζουν» καθημερινά τα εισοδήματα, οδηγώντας σε εποχή ύφεσης την ακρίβεια στο 3% - 5%. Ακόμη και στα τρόφιμα οι τιμές αυξήθηκαν τουλάχιστον 3% σε σύγκριση με πέρσι, οδηγώντας χιλιάδες οικογένειες κάτω από το όριο της φτώχειας που θεωρείται το εισόδημα των 2.200 ευρώ. Μέσα σε ένα χρόνο η μείωση των εισοδημάτων κατά 20% - 30%, σε συνδυασμό με την ακρίβεια, οδήγησε σε μείωση της αγοραστικής δύναμης τουλάχιστον κατά 25%. Το κόστος ζωής για μια μέση ελληνική οικογένεια έχει ξεπεράσει τα 2.200 ευρώ το μήνα πλέον...
«Πρόκειται για χιονοστιβάδα μέτρων, που δεν μπορεί κανείς να αντέξει. Ο λαός είναι χρεοκοπημένος και η κυβέρνηση εκτός ελέγχου εξυπηρετώντας μόνο τα συμφέροντα του εαυτού της και του κεφαλαίου. Η ανεργία πλησιάζει το 30% στη Θεσσαλονίκη, ενώ το 40% των Ελλήνων ζει ουσιαστικά κάτω από το όριο της φτώχειας», σημείωσε ο Παναγιώτης Τσαραμπουλίδης, πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης.
ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΠΕΚΛΑΡΗΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου