Λιγότερες από σαράντα μέρες απέμειναν ώς τις εκλογές, εφόσον επιβεβαιωθεί πλήρως το σενάριο της 6ης Μαΐου που φαντάζει το ισχυρότερο, και σε όλα ανεξαιρέτως τα κόμματα βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι διαδικασίες συγκρότησης των...
ψηφοδελτίων.
Οι επιδιώξεις όλων των κομμάτων είναι σε μεγάλο βαθμό ταυτόσημες, τουλάχιστον σε επίπεδο διακηρύξεων: η συγκρότηση ισχυρών ψηφοδελτίων, με προσέλκυση «φρέσκων» προσώπων, ώστε να επιτευχθεί ο διαχρονικός στόχος της ανανέωσης. Ειδικότερα, στην Κεντρική Μακεδονία τα κομματικά επιτελεία καλούνται να επιλέξουν συνολικά 66 στελέχη, όσα απαιτούνται για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων στις οκτώ εκλογικές περιφέρειες: Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Κιλκίς, Σερρών και Χαλκιδικής.
Η ΝΔ
Στη ΝΔ τα ψηφοδέλτια είναι έτοιμα και οι λίστες δόθηκαν ήδη από τον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής Ανδρέα Λυκουρέντζο στα χέρια του Αντώνη Σαμαρά για την τελική έγκριση. Αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα αμέσως μόλις γίνει γνωστή και επισήμως η ακριβής ημερομηνία των εκλογών, ώστε να ριχθούν στην προεκλογική μάχη όλοι οι υποψήφιοι. Θα προηγηθεί σύγκλιση της Εκτελεστικής Γραμματείας, που έχει και την ευθύνη επιλογής των υποψηφίων βουλευτών.
Ωστόσο, κάποιες θέσεις θα μείνουν ανοικτές ώς την τελευταία στιγμή, ώστε να επιδιωχθούν μεταγραφές και συνεργασίες-έκπληξη αλλά και να αποφευχθούν διαρροές από στελέχη που δεν θα μπουν στα ψηφοδέλτια.
Ο νέος περιφερειακός κανονισμός προβλέπει επιλογή υποψηφίων από τη βάση, ωστόσο φέτος λόγω των πιεστικών συνθηκών και χρονοδιαγραμμάτων η σχετική ψηφοφορία των μελών της ΝΔ δεν πραγματοποιήθηκε. Οι ενδιαφερόμενοι για βουλευτική υποψηφιότητα κλήθηκαν να συμπληρώσουν στην κεντρική διοίκηση ή στις οικείες ΝΟΔΕ αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, την οποία συνόδευσαν με αναλυτικό βιογραφικό και παράβολο 300 ευρώ. Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία αναμένεται ανανέωση των ψηφοδελτίων, που θα αγγίξει το 50%.
Το ΠΑΣΟΚ
Στο ΠΑΣΟΚ από την περασμένη Τρίτη έπιασε ήδη δουλειά η Επιτροπή Ανάδειξης Υποψηφίων, επικεφαλής της οποίας ετέθη ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Βασίλης Γερανίδης. Συμμετέχουν επίσης ο αντιπρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Αργύρης, ο γραμματέας της ΚΟ Βασίλης Έξαρχος, το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, η αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας και μέλος της ΕΚΑΠ Γιώτα Γαζή και η Μαρία Αναγνωστοπούλου, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου. Η Επιτροπή έχει κάνει ήδη ένα πρώτο ξεσκόνισμα και μια πρώτη καταγραφή σε κάθε μία από τις εκλογικές περιφέρειες και αναμένει την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής υποψηφιοτήτων, καθώς η σχετική προθεσμία λήγει σήμερα. Οι ενδιαφερόμενοι να είναι υποψήφιοι υποβάλουν, είτε απευθείας στην Ιπποκράτους είτε στις κατά τόπους νομαρχιακές, ηλεκτρονικά ή εγγράφως, σχετικό αίτημα. Σήμερα συνεδριάζουν οι Ν.Ε., οι οποίες θα συγκεντρώσουν όλες τις προτάσεις και χωρίς αξιολόγηση θα τις αποστείλουν στην Ιπποκράτους. Από αύριο ξεκινά το ουσιαστικό ξεσκαρτάρισμα, το οποίο θα γίνει σε διαδοχικά στάδια, έως ότου επιλεγεί η τελική σύνθεση του ψηφοδελτίου. Ένας από τους βασικούς στόχους, όπως με σαφήνεια τον προσδιόρισε ο νέος πρόεδρος του Κινήματος Ευάγγελος Βενιζέλος, είναι η κατά τουλάχιστον 60% ανανέωση των ψηφοδελτίων. Η επικύρωσή τους θα γίνει σε ειδική συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, πιθανότατα τη Μεγάλη Τετάρτη.
Η Αριστερά
Μέχρι την επόμενη Δευτέρα αναμένεται να κλείσουν οι συνθέσεις των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και της Δημοκρατικής Αριστεράς στις εκλογικές περιφέρειες της Κεντρικής Μακεδονίας. Με λίγες εξαιρέσεις, ο κομματικός κορμός των ψηφοδελτίων είναι έτοιμος και στις συζητήσεις των επόμενων ημερών αναμένεται να κλείσουν τα ονόματα φίλων και συνεργαζόμενων με τα κόμματα της αριστεράς. Ιδιαίτερα για τις εκλογικές περιφέρειες της Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης οι διεργασίες βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο, κυρίως στο ΚΚΕ και στη Δημοκρατική Αριστερά, με τον ΣΥΡΙΖΑ (βασικά στην Α’ Θεσσαλονίκης) να βρίσκεται ένα βήμα πιο πίσω, καθώς η μεγάλη διαθεσιμότητα υποψηφίων και οι συνεργασίες με δυνάμεις που προέρχονται από το χώρο της αντινεοφιλελεύθερης σοσιαλδημοκρατίας κρατούν ανοιχτή τη συζήτηση στην εκλογική επιτροπή του συμμαχικού σχήματος. Τα ονόματα που δημοσιεύουμε είναι ενδεικτικά -προς αποφυγή παρεξηγήσεων από τους άλλους υποψήφιους- καθώς δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη ανακοίνωση ψηφοδελτίου σε καμία εκλογική περιφέρεια.
Οι εκτός Βουλής
Διεργασίες γίνονται και στα μικρότερα νεοσύστατα κόμματα, στα οποία όμως οι διεργασίες βρίσκονται σε αρχικό στάδιο. Στη Δημοκρατική Συμμαχία πολλές από τις επαφές με υποψηφίους κάνει η ίδια η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία προ ημερών είχε τέτοιου είδους συναντήσεις και στη Θεσσαλονίκη. Την εποπτεία των ψηφοδελτίων της περιοχής για λογαριασμό της Κοινωνικής Συμφωνίας έχει ο συνιδρυτής του νέου φορέα Χάρης Καστανίδης, ενώ αυξημένο ρόλο έχει και ο στενός συνεργάτης του Λούης Κουρτίδης. Οι Οικολόγοι Πράσινοι σχεδιάζουν να ανακηρύξουν τους συνδυασμούς τους στο συνέδριο, το οποίο επιδιώκουν να διοργανώσουν έως το Πάσχα. Προς στιγμήν έχουν συγκεντρωθεί διαθέσιμες υποψηφιότητες από τις κατά τόπους πολιτικές κινήσεις, οι οποίες εν συνεχεία θα τύχουν μιας καταρχήν επικύρωσης από τις περιφερειακές κινήσεις πριν από την τελική έγκριση του συνεδρίου. Σημειώνεται πως στο σημερινό αναλυτικό δημοσίευμα παρατίθενται όλες οι πιθανές υποψηφιότητες, οι οποίες θα επικυρωθούν εντός των προσεχών δύο εβδομάδων.
Η μάχη για τις 48 έδρες των οκτώ εκλογικών περιφερειών
Οι στόχοι και οι επιδιώξεις κάθε κόμματος ανά νομό
Α’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (16 έδρες, θέσεις στο ψηφοδέλτιο 20)
Το 2009 το ΠΑΣΟΚ είχε επιτύχει απροσδόκητη νίκη και μάλιστα με διαφορά εννέα ποσοστιαίων μονάδων (39,11%) έναντι της Νέας Δημοκρατίας (30,30%) καταλαμβάνοντας επτά έδρες έναντι πέντε της ΝΔ, δύο του ΚΚΕ (9,53%), μιας του ΛΑΟΣ (8, 26%) και μιας του ΣΥΡΙΖΑ (5,77%). Βεβαίως αυτή τη φορά το σκηνικό αναμένεται να είναι τελείως διαφορετικό, με την πρωτιά της ΝΔ να θεωρείται αδιαμφισβήτητη. Στη Μητροπολίτου Ιωσήφ θεωρούν τις πέντε έδρες που έχουν σήμερα ως βάση των φιλοδοξιών τους, καθώς εκτιμούν ότι υπό προϋποθέσεις, ανάλογα και με τον αριθμό των κομμάτων που θα εκπροσωπηθούν στη Βουλή, είναι εφικτή η αύξηση της κοινοβουλευτικής δύναμης τουλάχιστον κατά μία έδρα.
Το ΠΑΣΟΚ, παρότι ξεκίνησε πολύ χαμηλά στις δημοσκοπήσεις, αναμένεται να είναι καθαρά δεύτερο κόμμα. Ωστόσο μόνον οι αθεράπευτα αισιόδοξοι ποντάρουν σε περισσότερες από τρεις έδρες. Βεβαίως εκτός ψηφοδελτίων έχουν τεθεί ήδη -για διαφορετικούς λόγους- οι Χάρης Καστανίδης, Σπύρος Βούγιας, Βούλα Τεκτονίδου και Θωμάς Ρομπόπουλος (αν και το όνομά του ξανακούγεται) που διετέλεσαν βουλευτές αλλά και σειρά στελεχών, όπως η Μαίρη Ακριβοπούλου, τα οποία, παρότι δεν εξελέγησαν, πέτυχαν καλές επιδόσεις το 2009. Αστάθμητος παράγοντας είναι βεβαίως και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, καθώς δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη σε ποια εκλογική περιφέρεια θα κρατήσει έδρα.
ΝΔ: Υποψήφιος θα είναι ξανά ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος εκλέγεται χωρίς σταυρό. Υποψήφιοι θα είναι και οι βουλευτές Σταύρος Καλαφάτης, Γιάννης Ιωαννίδης και Έλενα Ράπτη και πιθανότατα ο Κώστας Γκιουλέκας, καθώς φαίνεται να δρομολογείται η επιστροφή του στη ΝΔ. Αίτηση υποψηφιότητας κατέθεσαν οι Γιώργος Ορφανός, Στράτος Σιμόπουλος, Δημήτρης Πανοζάχος, Κώστας Μαργαρίτης, Παναγιώτης Κοκκόρης, Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, Αναστάσιος Τσόγγαλης, Φαίη Κυριλλίδου, Στέλλα Γαλανάκη, Γωγώ Παπαϊωάννου, Άρτεμις Διαλυνά, Μαρία Μήτσιου, Ορέστης Αγγελίδης, Νίκος Βαλιάνος, Παντελής Καζαντζίδης, Μαρία Προκοπίδου, Νίκος Βεζυρτζής, Δημήτρης Βάνης.
Β’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (7 έδρες, θέσεις στο ψηφοδέλτιο 9)
Μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις των εκλογών του 2009 ήταν η πρωτιά του ΠΑΣΟΚ στη Β’ Θεσσαλονίκης, μία εκλογική περιφέρεια που παραδοσιακά και επί σειρά ετών ελέγχει η ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ είχε λάβει 38,23% λαμβάνοντας δύο έδρες, η ΝΔ 37,62% με επίσης δύο έδρες και ακολουθούσαν: ΚΚΕ με 7,57%, ΛΑΟΣ με 7,48% και ΣΥΡΙΖΑ με 4,8% εκλέγοντας όλοι από έναν βουλευτή. Στη ΝΔ φιλοδοξούν εκτός από την επικράτηση σε επίπεδο ποσοστών να εκλέξουν, ει δυνατόν, τρεις βουλευτές αφαιρώντας έναν από το ΠΑΣΟΚ. Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές του 2004 η ΝΔ είχε εκλέξει τέσσερις βουλευτές. Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν χαμένη από χέρι την πρωτιά, ενώ υψηλό εμπόδιο αποδεικνύεται η διατήρηση των δύο εδρών. Τα κεκτημένα τους θα επιδιώξουν να διατηρήσουν τα κόμματα της Αριστεράς.
ΠΕΛΛΑ (4 έδρες, θέσεις στο ψηφοδέλτιο 6)
Και σε αυτήν την τετραεδρική περιφέρεια το πιθανότερο σενάριο είναι η αντιστροφή των αποτελεσμάτων του 2009. Τότε πρώτο κόμμα είχε βγει το ΠΑΣΟΚ με μόλις 1.700 ψήφους διαφορά από τη ΝΔ, λαμβάνοντας 43,04% και εκλέγοντας τρεις βουλευτές. Η ΝΔ έλαβε ποσοστό 41,48%, αλλά εξέλεξε μόνον έναν βουλευτή. Τρίτο κόμμα είχε αναδειχθεί ο ΛΑΟΣ με 5,51% και ακολούθησε το ΚΚΕ με 4,36%. Από τους τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ο Ηλίας Θεοδωρίδης έχει αποχωρήσει από το κόμμα και θα ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο της ΔΗΜΑΡ.
ΝΔ: Επιστρέφει ξανά στο ψηφοδέλτιο ο Γιώργος Καρασμάνης μετά την πρόσκαιρη διαγραφή του λόγω μνημονίου. Αίτηση κατέθεσαν οι πρώην βουλευτές Ιορδάνης Τζαμτζής και Πόπη Φουντουκίδου, καθώς και οι Διονύσης Σταμενίτης, Άλκης Νουσηκύρου, Γιάννης Μουράτογλου, Γιάννης Χατζηγιώργης, Μαρία Ζωγράφου, Άννα Βαμβάκη, Κώστας Μπαρμπαγιάννης, Δημήτρης Νικέζης και Ελένη Σαρπασίδου. Στόχος της ΝΔ είναι η εκλογή τουλάχιστον τριών βουλευτών.
ψηφοδελτίων.
Γράφουν οι Φίλιππος Δεργιαδές, Νίκος Ηλιάδης, Βαγγέλης Πλάκας, Θεόφιλος Σιχλετίδης
Οι επιδιώξεις όλων των κομμάτων είναι σε μεγάλο βαθμό ταυτόσημες, τουλάχιστον σε επίπεδο διακηρύξεων: η συγκρότηση ισχυρών ψηφοδελτίων, με προσέλκυση «φρέσκων» προσώπων, ώστε να επιτευχθεί ο διαχρονικός στόχος της ανανέωσης. Ειδικότερα, στην Κεντρική Μακεδονία τα κομματικά επιτελεία καλούνται να επιλέξουν συνολικά 66 στελέχη, όσα απαιτούνται για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων στις οκτώ εκλογικές περιφέρειες: Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας, Κιλκίς, Σερρών και Χαλκιδικής.
Η ΝΔ
Στη ΝΔ τα ψηφοδέλτια είναι έτοιμα και οι λίστες δόθηκαν ήδη από τον γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής Ανδρέα Λυκουρέντζο στα χέρια του Αντώνη Σαμαρά για την τελική έγκριση. Αναμένεται να δοθούν στη δημοσιότητα αμέσως μόλις γίνει γνωστή και επισήμως η ακριβής ημερομηνία των εκλογών, ώστε να ριχθούν στην προεκλογική μάχη όλοι οι υποψήφιοι. Θα προηγηθεί σύγκλιση της Εκτελεστικής Γραμματείας, που έχει και την ευθύνη επιλογής των υποψηφίων βουλευτών.
Ωστόσο, κάποιες θέσεις θα μείνουν ανοικτές ώς την τελευταία στιγμή, ώστε να επιδιωχθούν μεταγραφές και συνεργασίες-έκπληξη αλλά και να αποφευχθούν διαρροές από στελέχη που δεν θα μπουν στα ψηφοδέλτια.
Ο νέος περιφερειακός κανονισμός προβλέπει επιλογή υποψηφίων από τη βάση, ωστόσο φέτος λόγω των πιεστικών συνθηκών και χρονοδιαγραμμάτων η σχετική ψηφοφορία των μελών της ΝΔ δεν πραγματοποιήθηκε. Οι ενδιαφερόμενοι για βουλευτική υποψηφιότητα κλήθηκαν να συμπληρώσουν στην κεντρική διοίκηση ή στις οικείες ΝΟΔΕ αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, την οποία συνόδευσαν με αναλυτικό βιογραφικό και παράβολο 300 ευρώ. Σύμφωνα με τα έως τώρα στοιχεία αναμένεται ανανέωση των ψηφοδελτίων, που θα αγγίξει το 50%.
Το ΠΑΣΟΚ
Στο ΠΑΣΟΚ από την περασμένη Τρίτη έπιασε ήδη δουλειά η Επιτροπή Ανάδειξης Υποψηφίων, επικεφαλής της οποίας ετέθη ο βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης Βασίλης Γερανίδης. Συμμετέχουν επίσης ο αντιπρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Αργύρης, ο γραμματέας της ΚΟ Βασίλης Έξαρχος, το μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, η αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας και μέλος της ΕΚΑΠ Γιώτα Γαζή και η Μαρία Αναγνωστοπούλου, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου. Η Επιτροπή έχει κάνει ήδη ένα πρώτο ξεσκόνισμα και μια πρώτη καταγραφή σε κάθε μία από τις εκλογικές περιφέρειες και αναμένει την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής υποψηφιοτήτων, καθώς η σχετική προθεσμία λήγει σήμερα. Οι ενδιαφερόμενοι να είναι υποψήφιοι υποβάλουν, είτε απευθείας στην Ιπποκράτους είτε στις κατά τόπους νομαρχιακές, ηλεκτρονικά ή εγγράφως, σχετικό αίτημα. Σήμερα συνεδριάζουν οι Ν.Ε., οι οποίες θα συγκεντρώσουν όλες τις προτάσεις και χωρίς αξιολόγηση θα τις αποστείλουν στην Ιπποκράτους. Από αύριο ξεκινά το ουσιαστικό ξεσκαρτάρισμα, το οποίο θα γίνει σε διαδοχικά στάδια, έως ότου επιλεγεί η τελική σύνθεση του ψηφοδελτίου. Ένας από τους βασικούς στόχους, όπως με σαφήνεια τον προσδιόρισε ο νέος πρόεδρος του Κινήματος Ευάγγελος Βενιζέλος, είναι η κατά τουλάχιστον 60% ανανέωση των ψηφοδελτίων. Η επικύρωσή τους θα γίνει σε ειδική συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, πιθανότατα τη Μεγάλη Τετάρτη.
Η Αριστερά
Μέχρι την επόμενη Δευτέρα αναμένεται να κλείσουν οι συνθέσεις των ψηφοδελτίων του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και της Δημοκρατικής Αριστεράς στις εκλογικές περιφέρειες της Κεντρικής Μακεδονίας. Με λίγες εξαιρέσεις, ο κομματικός κορμός των ψηφοδελτίων είναι έτοιμος και στις συζητήσεις των επόμενων ημερών αναμένεται να κλείσουν τα ονόματα φίλων και συνεργαζόμενων με τα κόμματα της αριστεράς. Ιδιαίτερα για τις εκλογικές περιφέρειες της Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης οι διεργασίες βρίσκονται σε πολύ προχωρημένο στάδιο, κυρίως στο ΚΚΕ και στη Δημοκρατική Αριστερά, με τον ΣΥΡΙΖΑ (βασικά στην Α’ Θεσσαλονίκης) να βρίσκεται ένα βήμα πιο πίσω, καθώς η μεγάλη διαθεσιμότητα υποψηφίων και οι συνεργασίες με δυνάμεις που προέρχονται από το χώρο της αντινεοφιλελεύθερης σοσιαλδημοκρατίας κρατούν ανοιχτή τη συζήτηση στην εκλογική επιτροπή του συμμαχικού σχήματος. Τα ονόματα που δημοσιεύουμε είναι ενδεικτικά -προς αποφυγή παρεξηγήσεων από τους άλλους υποψήφιους- καθώς δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη ανακοίνωση ψηφοδελτίου σε καμία εκλογική περιφέρεια.
Οι εκτός Βουλής
Διεργασίες γίνονται και στα μικρότερα νεοσύστατα κόμματα, στα οποία όμως οι διεργασίες βρίσκονται σε αρχικό στάδιο. Στη Δημοκρατική Συμμαχία πολλές από τις επαφές με υποψηφίους κάνει η ίδια η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία προ ημερών είχε τέτοιου είδους συναντήσεις και στη Θεσσαλονίκη. Την εποπτεία των ψηφοδελτίων της περιοχής για λογαριασμό της Κοινωνικής Συμφωνίας έχει ο συνιδρυτής του νέου φορέα Χάρης Καστανίδης, ενώ αυξημένο ρόλο έχει και ο στενός συνεργάτης του Λούης Κουρτίδης. Οι Οικολόγοι Πράσινοι σχεδιάζουν να ανακηρύξουν τους συνδυασμούς τους στο συνέδριο, το οποίο επιδιώκουν να διοργανώσουν έως το Πάσχα. Προς στιγμήν έχουν συγκεντρωθεί διαθέσιμες υποψηφιότητες από τις κατά τόπους πολιτικές κινήσεις, οι οποίες εν συνεχεία θα τύχουν μιας καταρχήν επικύρωσης από τις περιφερειακές κινήσεις πριν από την τελική έγκριση του συνεδρίου. Σημειώνεται πως στο σημερινό αναλυτικό δημοσίευμα παρατίθενται όλες οι πιθανές υποψηφιότητες, οι οποίες θα επικυρωθούν εντός των προσεχών δύο εβδομάδων.
Η μάχη για τις 48 έδρες των οκτώ εκλογικών περιφερειών
Ο καβγάς όσον αφορά την Κεντρική Μακεδονία γίνεται για τις 48 έδρες των συνολικά οκτώ εκλογικών περιφερειών. Το 2009 το ΠΑΣΟΚ είχε πρωτεύσει σε έξι από αυτές (Α’, Β’ Θεσσαλονίκης, Ημαθίας, Πέλλας, Κιλκίς, Χαλκιδικής), εκλέγοντας 25 βουλευτές. Η Νέα Δημοκρατία είχε κατορθώσει να κερδίσει μόλις δύο (Πιερία και Σέρρες) στέλνοντας στο κοινοβούλιο μόλις 15 βουλευτές. Από τρεις βουλευτές είχαν εκλέξει το ΚΚΕ (δύο στην Α’ Θεσσαλονίκης και έναν στη Β’) και ο ΛΑΟΣ (από έναν σε Α’, Β’ Θεσσαλονίκης και Σέρρες) και δύο ο ΣΥΡΙΖΑ (Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης).
Η Συγγρού θεωρεί δεδομένη την επικράτησή της και στις οκτώ εκλογικές περιφέρειες, καθώς πιστεύει ότι η Κεντρική Μακεδονία αποτελεί τον πλέον προνομιακό χώρο της. Αριθμητικές εκτιμήσεις όσον αφορά τις έδρες αποφεύγονται, τουλάχιστον δημοσίως. Ωστόσο, τα επιτελικά στελέχη του κόμματος πιστεύουν ότι ο στόχος για την κατάληψη 25 εδρών είναι απολύτως εφικτός, δεδομένου ότι ο εκλογικός νόμος βάσει του οποίου θα γίνει η κατανομή δίνει αυτήν τη φορά ως μπόνους στο πρώτο κόμμα, πενήντα αντί των σαράντα εδρών που έδινε ο προηγούμενος.
Στην Ιπποκράτους θεωρούν παρακινδυνευμένη οποιαδήποτε πρόβλεψη, τουλάχιστον αυτήν τη στιγμή. «Θα είμαστε πιο ακριβείς μόλις ολοκληρώσουμε τους συνδυασμούς», τονίζει στέλεχος της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «στο μεταξύ εκτιμώ πως θα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο για μας τα δεδομένα καθώς είναι βέβαιο πως η συσπείρωση του κόμματος δεν θα παραμείνει στα σημερινά επίπεδα». Πάντως, οι πλέον απαισιόδοξοι τονίζουν ότι «εάν από τις 25 έδρες του είχαμε το 2009 κατορθώσουμε να διατηρήσουμε έστω και τις μισές, θα είμαστε ευτυχείς».
Επιδίωξη του ΚΚΕ είναι τουλάχιστον η διατήρηση των κεκτημένων τριών εδρών αλλά και η εκλογή βουλευτή σε κάποια από τις περιφερειακές εκλογικές περιφέρειες. Τις τρεις έδρες του θα επιδιώξει να διατηρήσει ο ΛΑΟΣ, ενώ φιλοδοξίες πέραν των δύο εδρών του 2009 τρέφει ο ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος, στόχος των νεοσύστατων κομμάτων αλλά και όσων δεν διάβηκαν το κατώφλι της Βουλής στις προηγούμενες εκλογές είναι η κοινοβουλευτική εκπροσώπησή τους, τουλάχιστον στην Α’ Θεσσαλονίκης.
Η Συγγρού θεωρεί δεδομένη την επικράτησή της και στις οκτώ εκλογικές περιφέρειες, καθώς πιστεύει ότι η Κεντρική Μακεδονία αποτελεί τον πλέον προνομιακό χώρο της. Αριθμητικές εκτιμήσεις όσον αφορά τις έδρες αποφεύγονται, τουλάχιστον δημοσίως. Ωστόσο, τα επιτελικά στελέχη του κόμματος πιστεύουν ότι ο στόχος για την κατάληψη 25 εδρών είναι απολύτως εφικτός, δεδομένου ότι ο εκλογικός νόμος βάσει του οποίου θα γίνει η κατανομή δίνει αυτήν τη φορά ως μπόνους στο πρώτο κόμμα, πενήντα αντί των σαράντα εδρών που έδινε ο προηγούμενος.
Στην Ιπποκράτους θεωρούν παρακινδυνευμένη οποιαδήποτε πρόβλεψη, τουλάχιστον αυτήν τη στιγμή. «Θα είμαστε πιο ακριβείς μόλις ολοκληρώσουμε τους συνδυασμούς», τονίζει στέλεχος της Εθνικής Εκλογικής Επιτροπής, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «στο μεταξύ εκτιμώ πως θα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο για μας τα δεδομένα καθώς είναι βέβαιο πως η συσπείρωση του κόμματος δεν θα παραμείνει στα σημερινά επίπεδα». Πάντως, οι πλέον απαισιόδοξοι τονίζουν ότι «εάν από τις 25 έδρες του είχαμε το 2009 κατορθώσουμε να διατηρήσουμε έστω και τις μισές, θα είμαστε ευτυχείς».
Επιδίωξη του ΚΚΕ είναι τουλάχιστον η διατήρηση των κεκτημένων τριών εδρών αλλά και η εκλογή βουλευτή σε κάποια από τις περιφερειακές εκλογικές περιφέρειες. Τις τρεις έδρες του θα επιδιώξει να διατηρήσει ο ΛΑΟΣ, ενώ φιλοδοξίες πέραν των δύο εδρών του 2009 τρέφει ο ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος, στόχος των νεοσύστατων κομμάτων αλλά και όσων δεν διάβηκαν το κατώφλι της Βουλής στις προηγούμενες εκλογές είναι η κοινοβουλευτική εκπροσώπησή τους, τουλάχιστον στην Α’ Θεσσαλονίκης.
Οι στόχοι και οι επιδιώξεις κάθε κόμματος ανά νομό
Α’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (16 έδρες, θέσεις στο ψηφοδέλτιο 20)
Το 2009 το ΠΑΣΟΚ είχε επιτύχει απροσδόκητη νίκη και μάλιστα με διαφορά εννέα ποσοστιαίων μονάδων (39,11%) έναντι της Νέας Δημοκρατίας (30,30%) καταλαμβάνοντας επτά έδρες έναντι πέντε της ΝΔ, δύο του ΚΚΕ (9,53%), μιας του ΛΑΟΣ (8, 26%) και μιας του ΣΥΡΙΖΑ (5,77%). Βεβαίως αυτή τη φορά το σκηνικό αναμένεται να είναι τελείως διαφορετικό, με την πρωτιά της ΝΔ να θεωρείται αδιαμφισβήτητη. Στη Μητροπολίτου Ιωσήφ θεωρούν τις πέντε έδρες που έχουν σήμερα ως βάση των φιλοδοξιών τους, καθώς εκτιμούν ότι υπό προϋποθέσεις, ανάλογα και με τον αριθμό των κομμάτων που θα εκπροσωπηθούν στη Βουλή, είναι εφικτή η αύξηση της κοινοβουλευτικής δύναμης τουλάχιστον κατά μία έδρα.
Το ΠΑΣΟΚ, παρότι ξεκίνησε πολύ χαμηλά στις δημοσκοπήσεις, αναμένεται να είναι καθαρά δεύτερο κόμμα. Ωστόσο μόνον οι αθεράπευτα αισιόδοξοι ποντάρουν σε περισσότερες από τρεις έδρες. Βεβαίως εκτός ψηφοδελτίων έχουν τεθεί ήδη -για διαφορετικούς λόγους- οι Χάρης Καστανίδης, Σπύρος Βούγιας, Βούλα Τεκτονίδου και Θωμάς Ρομπόπουλος (αν και το όνομά του ξανακούγεται) που διετέλεσαν βουλευτές αλλά και σειρά στελεχών, όπως η Μαίρη Ακριβοπούλου, τα οποία, παρότι δεν εξελέγησαν, πέτυχαν καλές επιδόσεις το 2009. Αστάθμητος παράγοντας είναι βεβαίως και ο Ευάγγελος Βενιζέλος, καθώς δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη σε ποια εκλογική περιφέρεια θα κρατήσει έδρα.
ΝΔ: Υποψήφιος θα είναι ξανά ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος εκλέγεται χωρίς σταυρό. Υποψήφιοι θα είναι και οι βουλευτές Σταύρος Καλαφάτης, Γιάννης Ιωαννίδης και Έλενα Ράπτη και πιθανότατα ο Κώστας Γκιουλέκας, καθώς φαίνεται να δρομολογείται η επιστροφή του στη ΝΔ. Αίτηση υποψηφιότητας κατέθεσαν οι Γιώργος Ορφανός, Στράτος Σιμόπουλος, Δημήτρης Πανοζάχος, Κώστας Μαργαρίτης, Παναγιώτης Κοκκόρης, Βενιαμίν Καρακωστάνογλου, Αναστάσιος Τσόγγαλης, Φαίη Κυριλλίδου, Στέλλα Γαλανάκη, Γωγώ Παπαϊωάννου, Άρτεμις Διαλυνά, Μαρία Μήτσιου, Ορέστης Αγγελίδης, Νίκος Βαλιάνος, Παντελής Καζαντζίδης, Μαρία Προκοπίδου, Νίκος Βεζυρτζής, Δημήτρης Βάνης.
ΠΑΣΟΚ: Υποψήφιοι θα είναι οι νυν βουλευτές Χρύσα Αράπογλου, Γιάννης Μαγκριώτης και Εύα Καϊλή. Σίγουροι θεωρούνται ο γραμματέας της Ν.Ε. Πόλης Χρήστος Παπαστεργίου και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Νεάπολης-Συκεών Αντώνης Σαουλίδης. Έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ο Φώτης Μπίμπασης από το χώρο των ΑμΕΑ και η δικηγόρος Κωνσταντίνα Κυριακού. Φέρονται ως υποψήφιοι και ενδεχομένως να προταθούν ο παραιτηθείς βουλευτής Θωμάς Ρομπόπουλος, οι αντιδήμαρχοι Θεσσαλονίκης Κώστας Ζέρβας και Καλυψώ Γούλα, το μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Νίκος Κριθαρίδης, ο Κώστας Αβραμίδης, αναπληρωτής περιφερειακός σύμβουλος, η Ράνια Κεδίκογλου, διακοσμήτρια, υποψήφια και το 2009, και η Δήμητρα Αγκαθίδου, δημοτική σύμβουλος Θεσσαλονίκης. Πρόταση έχουν δεχτεί από στελέχη του ΠΑΣΟΚ ο Μπάμπης Μπαρμπουνάκης, πρώτος περιφερειακός σύμβουλος, και ο Στέφανος Τανιμανίδης, επίτιμος πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων.
Ακούγονται επίσης τα ονόματα του ευρωβουλευτή Κρίτωνα Αρσένη, του πρώην υπουργού Γιώργου Φλωρίδη και του αντιπρύτανη Σταύρου Πανά.
ΚΚΕ: Υποψήφιοι θα είναι οι βουλευτές Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου, ο δημοτικός σύμβουλος Σωτήρης Ζαριανόπουλος και ο οικοδόμος Βασίλης Ρέβας.
Ακούγονται επίσης τα ονόματα του ευρωβουλευτή Κρίτωνα Αρσένη, του πρώην υπουργού Γιώργου Φλωρίδη και του αντιπρύτανη Σταύρου Πανά.
ΚΚΕ: Υποψήφιοι θα είναι οι βουλευτές Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου, ο δημοτικός σύμβουλος Σωτήρης Ζαριανόπουλος και ο οικοδόμος Βασίλης Ρέβας.
ΣΥΡΙΖΑ: Ο βουλευτής Τάσος Κουράκης, η συνδικαλίστρια Δέσποινα Χαραλαμπίδου, ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Μανώλης Λαμψίδης και ο περιφερειακός σύμβουλος Γιώργος Θεοδωρόπουλος.
ΔΗΜΑΡ: Η πρώην βουλευτίνα και νυν περιφερειακή σύμβουλος Ασημίνα Ξηροτύρη, ο Βαγγέλης Ζορκάδης, η Φανή Γουργούρη, ο Μιχάλης Τριανταφυλλίδης και ο πρώην δήμαρχος Σταυρούπολης Σάββας Σερασίδης.
ΛΑΟΣ: Σίγουροι θεωρούνται ο βουλευτής Άγγελος Κολοκοτρώνης και ο βουλευτής Κιλκίς Κώστας Κιλτίδης, ο οποίος μετακομίζει στη Θεσσαλονίκη.
Ανεξάρτητοι Έλληνες: Ο αντιπρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης Χάρης Αηδονόπουλος και οι Χρήστος Αλβανός, Θανάσης Γλυκόπουλος, Βάνα Αγγελογιάννη, Χρήστος Μπανιώρας, δημοτικός σύμβουλος Καλαμαριάς, Βάιος Μπλούμης, Τριαντάφυλλος Τριανταφυλλίδης, Κώστας Κιζυρίδης, Χρήστος Μηνάς, Γιώργος Κουσώρης, Αλέξανδρος Κιτικίδης, Θόδωρος Τοσουνίδης. Έχει γίνει συζήτηση με τον Χάρρυ Κλυνν, ενώ πρόταση έγινε και στη δημοτική σύμβουλο Χρυσούλα Γιαταγάνα.
Δημοκρατική Συμμαχία: Υποψήφιοι θα είναι οι: Νίκος Ταχιάος, Γιάννης Ζούκας, Βίκυ Νάκου, Γιάννης Γκλαβάκης, Πέτρος Ανδρουλάκης, Γιώργος Κοζακίδης, Κώστας Μπούμπαρης, Χρήστος Θεοδωσάς, Έφη Θεοδωράκη, Γιάννης Ποντίκης, Στέλλα Βασίλογλου, Τάνια Κυριακίδου.
Οικολόγοι Πράσινοι: Υποψήφιοι θα είναι οι: Αλέκος Γεωργόπουλος, καθηγητής ΑΠΘ, Φίλιππος Γκανούλης, Ελεονόρα Ζώτου, αντιπρόεδρος συλλόγου γυναικών μεταναστριών, πρώην νομαρχιακή σύμβουλος, Ελεάννα Ιωαννίδου, δικηγόρος, εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Πράσινων, Μιχάλης Τρεμόπουλος, πρώην ευρωβουλευτής, Οδυσσέας Κεραμιτζής, Βενετία Γαζίλα, Δαμιανός Ανδρέου, Αριστείδης Πετράκης, Θάνος Γιαννούδης, Γιώργος Φαρφαράς, Ευθυμία Δώδουρα.
Χρυσή Αυγή: Μάκης Ιωαννίδης, Μιχάλης Τσακίρης, Αντώνης Γρέγος.
Χρυσή Αυγή: Μάκης Ιωαννίδης, Μιχάλης Τσακίρης, Αντώνης Γρέγος.
Β’ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ (7 έδρες, θέσεις στο ψηφοδέλτιο 9)
Μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις των εκλογών του 2009 ήταν η πρωτιά του ΠΑΣΟΚ στη Β’ Θεσσαλονίκης, μία εκλογική περιφέρεια που παραδοσιακά και επί σειρά ετών ελέγχει η ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ είχε λάβει 38,23% λαμβάνοντας δύο έδρες, η ΝΔ 37,62% με επίσης δύο έδρες και ακολουθούσαν: ΚΚΕ με 7,57%, ΛΑΟΣ με 7,48% και ΣΥΡΙΖΑ με 4,8% εκλέγοντας όλοι από έναν βουλευτή. Στη ΝΔ φιλοδοξούν εκτός από την επικράτηση σε επίπεδο ποσοστών να εκλέξουν, ει δυνατόν, τρεις βουλευτές αφαιρώντας έναν από το ΠΑΣΟΚ. Υπενθυμίζεται ότι στις εκλογές του 2004 η ΝΔ είχε εκλέξει τέσσερις βουλευτές. Στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν χαμένη από χέρι την πρωτιά, ενώ υψηλό εμπόδιο αποδεικνύεται η διατήρηση των δύο εδρών. Τα κεκτημένα τους θα επιδιώξουν να διατηρήσουν τα κόμματα της Αριστεράς.
ΝΔ: Υποψήφιοι θα είναι οι βουλευτές Θόδωρος Καράογλου και Σάββας Αναστασιάδης, ενώ αίτηση κατέθεσαν οι Αδάμ Ρεγκούζας, Πόπη Καλαϊτζή, Εύα Παντούσα, Γιάννης Παλαιστής, Παντελής Τσακίρης, Κώστας Γραικός και Βασίλης Πετσανάς. Η ΝΔ αναζητεί μία γυναίκα και συζητεί νέα υποψηφιότητα της Δήμητρας Κοασίδου.
ΠΑΣΟΚ: Σίγουροι θεωρούνται ο βουλευτής Γιώργος Αρβανιτίδης και ο πρώην βουλευτής Χάρης Τσιόκας. Επίσης στο ψηφοδέλτιο θα είναι ο γραμματέας της Ν.Ε. Β’ Θεσσαλονίκης Παντελής Κουκουλεκίδης και ο δημοτικός σύμβουλος Μηχανιώνας Θανάσης Μπαλαφάς. Ενδιαφέρον φέρεται να έχουν εκδηλώσει ο γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Β’ Θεσσαλονίκης Αλέξανδρος Διαμαντόπουλος, η δημοτική σύμβουλος Ωραιοκάστρου Χριστίνα Αλίρη, το μέλος της διοίκησης του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Κυριάκος Μερελής, ενώ δεν αποκλείεται και η συμμετοχή του πρώην βουλευτή Γιώργου Κίρκου.
Προτάσεις για συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο έχουν δεχτεί και ο Θεόδωρος Γκουστίλης, πρώην δήμαρχος Μίκρας, και ο πρώην δήμαρχος Βασιλικών Απόστολος Τσολάκης. Υπενθυμίζεται ότι δεν θα είναι υποψήφιος ο βουλευτής Γιώργος Γερανίδης.
Προτάσεις για συμμετοχή στο ψηφοδέλτιο έχουν δεχτεί και ο Θεόδωρος Γκουστίλης, πρώην δήμαρχος Μίκρας, και ο πρώην δήμαρχος Βασιλικών Απόστολος Τσολάκης. Υπενθυμίζεται ότι δεν θα είναι υποψήφιος ο βουλευτής Γιώργος Γερανίδης.
ΚΚΕ: Υποψήφιοι θα είναι ο βουλευτής Θεόδωρος Ιγνατιάδης και οι Θεόδωρος Κυριακίδης και Φίλιππος Γεωργουδάκης.
ΣΥΡΙΖΑ: Η βουλευτής Λίτσα Αμμανατίδου και οι Στρατής Πλωμαρίτης και Δημήτρης Καμπούρης.
ΔΗΜΑΡ: Έχουν προταθεί οι Καίτη Τσαρουχά, Αδάμ Δράγας και Κώστας Βουδούρης. Στη ΔΗΜΑΡ φιλοδοξούν το κόμμα να καταλάβει έδρα την οποία ενδέχεται να χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ.
ΛΑΟΣ: Θα συμμετάσχουν ο βουλευτής Κυριάκος Βελόπουλος και ο Κώστας Καζαντζίδης.
ΛΑΟΣ: Θα συμμετάσχουν ο βουλευτής Κυριάκος Βελόπουλος και ο Κώστας Καζαντζίδης.
Ανεξάρτητοι Έλληνες: Σίγουρος υποψήφιος θεωρείται ο πρώην δήμαρχος Ωραιοκάστρου Νίκος Μπάτος.
Δημοκρατική Συμμαχία: Θα συμμετάσχουν οι Θανάσης Δαδάλας, Σπύρος Χαϊτίδης, Παύλος Ξανθόπουλος, Δημήτρης Κάβακας.
Δημοκρατική Συμμαχία: Θα συμμετάσχουν οι Θανάσης Δαδάλας, Σπύρος Χαϊτίδης, Παύλος Ξανθόπουλος, Δημήτρης Κάβακας.
Οικολόγοι Πράσινοι: Πάνος Λογγινίδης, δικηγόρος, Σοφία Σκουλίδη, ζωγράφος, Δήμητρα Γωγάκου, πρώην νομαρχιακή σύμβουλος, Αστέριος Αγοραστούδης, Στέλιος Αβέστας.
Χρυσή Αυγή: Πολύβιος Ζησιμόπουλος, αντισυνταγματάρχης ε.α.
Η μάχη της ψήφου στις έξι περιφέρειες
ΗΜΑΘΙΑ (4 έδρες, θέσεις στο ψηφοδέλτιο 6)
Σύμφωνα με τους αλγόριθμους του εκλογικού νόμου στις τετραεδρικές περιφέρειες το πρώτο κόμμα θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα καταλάβει τις τρεις έδρες. Στις εκλογές του 2009 η ΝΔ είχε λάβει 37,01% καταλαμβάνοντας μία έδρα έναντι 43,31% του ΠΑΣΟΚ, που είχε εκλέξει τρεις βουλευτές. Το πιθανότερο είναι αυτή τη φορά τα δεδομένα να αντιστραφούν, αν και στη Συγγρού τρέφουν κάποιες κρυφές ελπίδες ακόμη και για τέσσερις έδρες. Πολύ δύσκολα θα διεκδικήσουν έδρα το ΚΚΕ (με 6,91% το 2009), ο ΛΑΟΣ (6,16%) και ο ΣΥΡΙΖΑ (3,16%). Πάντως υπό προϋποθέσεις η κάλπη μπορεί να στείλει έδρα στην Αριστερά, κυρίως στην περίπτωση που το πρώτο κόμμα δεν πάρει υψηλά ποσοστά.
ΝΔ: Αίτηση κατέθεσαν δώδεκα στελέχη, οι Χρήστος Μάμαλης, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, πρώην βουλευτής, Κώστας Ζιώγας, Γιώργος Ορφανός, Γεωργία Μπατσαρά, Απόστολος Βεζυρόπουλος, Ζήσης Πατσίκας, Ξενοφών Σακλάς, Σταυρούλα Γιαννούτσου, Κώστας Καλαϊτζίδης, Στάθης Σαρηγιαννίδης και Άρης Μπαρτζώκας. Υποψήφιος θα είναι και ο βουλευτής και αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών Μιχάλης Χαλκίδης.
Σύμφωνα με τους αλγόριθμους του εκλογικού νόμου στις τετραεδρικές περιφέρειες το πρώτο κόμμα θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα καταλάβει τις τρεις έδρες. Στις εκλογές του 2009 η ΝΔ είχε λάβει 37,01% καταλαμβάνοντας μία έδρα έναντι 43,31% του ΠΑΣΟΚ, που είχε εκλέξει τρεις βουλευτές. Το πιθανότερο είναι αυτή τη φορά τα δεδομένα να αντιστραφούν, αν και στη Συγγρού τρέφουν κάποιες κρυφές ελπίδες ακόμη και για τέσσερις έδρες. Πολύ δύσκολα θα διεκδικήσουν έδρα το ΚΚΕ (με 6,91% το 2009), ο ΛΑΟΣ (6,16%) και ο ΣΥΡΙΖΑ (3,16%). Πάντως υπό προϋποθέσεις η κάλπη μπορεί να στείλει έδρα στην Αριστερά, κυρίως στην περίπτωση που το πρώτο κόμμα δεν πάρει υψηλά ποσοστά.
ΝΔ: Αίτηση κατέθεσαν δώδεκα στελέχη, οι Χρήστος Μάμαλης, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, πρώην βουλευτής, Κώστας Ζιώγας, Γιώργος Ορφανός, Γεωργία Μπατσαρά, Απόστολος Βεζυρόπουλος, Ζήσης Πατσίκας, Ξενοφών Σακλάς, Σταυρούλα Γιαννούτσου, Κώστας Καλαϊτζίδης, Στάθης Σαρηγιαννίδης και Άρης Μπαρτζώκας. Υποψήφιος θα είναι και ο βουλευτής και αναπληρωτής τομεάρχης Εσωτερικών Μιχάλης Χαλκίδης.
ΠΑΣΟΚ: Υποψήφιοι θα είναι οι βουλευτές Θανάσης Γικόνογλου, Τάσος Σιδηρόπουλος και ο πρώην υφυπουργός Άγγελος Τόλκας. Δήλωση ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή τους στο ψηφοδέλτιο έχουν κάνει η περιφερειακή σύμβουλος Δώρα Μπαλτατζίδου και η Θούλη Σιδηροπούλου, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου.
Δημοκρατική Συμμαχία: Υποψήφιοι θα είναι οι Αντώνης Αυγερός, Βασίλης Τζώρτζης και Νίκος Λιολιόπουλος.
Από το ΚΚΕ υποψήφια θα είναι η Ιωάννα Σοφρόνοφ, από τη ΔΗΜΑΡ ο Πέτρος Τσαπαρόπουλος, ενώ στοΣΥΡΙΖΑ οι διαδικασίες βρίσκονται ακόμη σε πολύ αρχικό στάδιο.
Από το ΚΚΕ υποψήφια θα είναι η Ιωάννα Σοφρόνοφ, από τη ΔΗΜΑΡ ο Πέτρος Τσαπαρόπουλος, ενώ στοΣΥΡΙΖΑ οι διαδικασίες βρίσκονται ακόμη σε πολύ αρχικό στάδιο.
Οικολόγοι Πράσινοι: Υποψήφιοι θα είναι οι Βαγγέλης Κακάρογλου και Μαρία Παπουλίδου.
Χρυσή Αυγή: Ηλίας Σταύρου, δικηγόρος, Γιάννης Τολιόπουλος, μηχανολόγος μηχανικός.
ΠΕΛΛΑ (4 έδρες, θέσεις στο ψηφοδέλτιο 6)
Και σε αυτήν την τετραεδρική περιφέρεια το πιθανότερο σενάριο είναι η αντιστροφή των αποτελεσμάτων του 2009. Τότε πρώτο κόμμα είχε βγει το ΠΑΣΟΚ με μόλις 1.700 ψήφους διαφορά από τη ΝΔ, λαμβάνοντας 43,04% και εκλέγοντας τρεις βουλευτές. Η ΝΔ έλαβε ποσοστό 41,48%, αλλά εξέλεξε μόνον έναν βουλευτή. Τρίτο κόμμα είχε αναδειχθεί ο ΛΑΟΣ με 5,51% και ακολούθησε το ΚΚΕ με 4,36%. Από τους τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ο Ηλίας Θεοδωρίδης έχει αποχωρήσει από το κόμμα και θα ενταχθεί στο ψηφοδέλτιο της ΔΗΜΑΡ.
ΝΔ: Επιστρέφει ξανά στο ψηφοδέλτιο ο Γιώργος Καρασμάνης μετά την πρόσκαιρη διαγραφή του λόγω μνημονίου. Αίτηση κατέθεσαν οι πρώην βουλευτές Ιορδάνης Τζαμτζής και Πόπη Φουντουκίδου, καθώς και οι Διονύσης Σταμενίτης, Άλκης Νουσηκύρου, Γιάννης Μουράτογλου, Γιάννης Χατζηγιώργης, Μαρία Ζωγράφου, Άννα Βαμβάκη, Κώστας Μπαρμπαγιάννης, Δημήτρης Νικέζης και Ελένη Σαρπασίδου. Στόχος της ΝΔ είναι η εκλογή τουλάχιστον τριών βουλευτών.
ΠΑΣΟΚ: Υποψήφιοι θα είναι οι νυν βουλευτές Θεοδώρα Τζάκρη και Βασίλης Γουματζίδης. Έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ο Σωτήρης Κεχαγιάς, περιφερειακός σύμβουλος, ο Φίλιππος Παντελίδης, οικονομολόγος, ο αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ Χρήστος Χατζηαντωνίου, ο Δημήτρης Ασβεστόπουλος, στέλεχος της ΔΕΗ, και ο γιατρός Θωμάς Μουμτζιδέλης. Επίσης εντός τροχιάς ψηφοδελτίου είναι ο πρώην δήμαρχος Έδεσσας Γιάννης Σιόντρας, ο αντινομάρχης Μπάμπης Παυλίδης, ο αντιδήμαρχος Αλμωπίας Νίκος Μπαρούτογλου και η δικηγόρος Ραχήλ Αλεξανδρίδου.
Από τα κόμματα της Αριστεράς υποψήφιος με το ΚΚΕ θα είναι ο Μπάμπης Αποστολίδης, με το ΣΥΡΙΖΑ η Πόπη Καλίνη και με τη ΔΗΜΑΡ ο έως πρότινος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ηλίας Θεοδωρίδης. Πάντως η υποψηφιότητα Θεοδωρίδη έχει προκαλέσει την αντίδραση των τοπικών στελεχών της ΔΗΜΑΡ. Από τα κόμματα της Αριστεράς το μόνο που τρέφει κάποιες αμυδρές ελπίδες για κατάληψη έδρας είναι το ΚΚΕ.
Από τα κόμματα της Αριστεράς υποψήφιος με το ΚΚΕ θα είναι ο Μπάμπης Αποστολίδης, με το ΣΥΡΙΖΑ η Πόπη Καλίνη και με τη ΔΗΜΑΡ ο έως πρότινος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ηλίας Θεοδωρίδης. Πάντως η υποψηφιότητα Θεοδωρίδη έχει προκαλέσει την αντίδραση των τοπικών στελεχών της ΔΗΜΑΡ. Από τα κόμματα της Αριστεράς το μόνο που τρέφει κάποιες αμυδρές ελπίδες για κατάληψη έδρας είναι το ΚΚΕ.
Οικολόγοι Πράσινοι: Υποψήφιοι θα είναι οι Χάρης Αγγελίδης, δικηγόρος, Χαρίσης Αργυρόπουλος, βιοκαλλιεργητής.
Χρυσή Αυγή: Γιάννης Σαχινίδης, έμπορος, και Θεοδόσης Τσιάντης, πολιτικός μηχανικός.
ΠΙΕΡΙΑ (4 έδρες, θέσεις στο ψηφοδέλτιο 6)
Η Πιερία ήταν μία από τις έξι περιφέρειες στις οποίες το 2009 η ΝΔ παρά τη συντριβή της κατόρθωσε να διατηρήσει την πρωτιά έστω και με βραχεία κεφαλή λαμβάνοντας 42,27% έναντι 41,37% του ΠΑΣΟΚ. Παρ’ όλα αυτά και εξαιτίας της ιδιαιτερότητας του εκλογικού νόμου το ΠΑΣΟΚ εξέλεξε τρεις βουλευτές έναντι ενός της ΝΔ. Ωστόσο ένας εξ αυτών, ο Γιάννης Αμοιρίδης, ήδη έχει εγκαταλείψει το σκάφος ελέω μνημονίου και θα συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο της ΔΗΜΑΡ. Στην Ιπποκράτους εμφανίζονται ικανοποιημένοι, εάν κατορθώσουν να εκλέξουν έστω έναν βουλευτή, ενώ στη Συγγρού θεωρούν σίγουρες τις τρεις έδρες και κρυφοκοιτάζουν και προς την τέταρτη. Η Πιερία δύσκολα δίνει έδρα σε μικρότερο κόμμα, συνεπώς τις τέσσερις έδρες αναμένεται να τις μοιραστούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Η Πιερία ήταν μία από τις έξι περιφέρειες στις οποίες το 2009 η ΝΔ παρά τη συντριβή της κατόρθωσε να διατηρήσει την πρωτιά έστω και με βραχεία κεφαλή λαμβάνοντας 42,27% έναντι 41,37% του ΠΑΣΟΚ. Παρ’ όλα αυτά και εξαιτίας της ιδιαιτερότητας του εκλογικού νόμου το ΠΑΣΟΚ εξέλεξε τρεις βουλευτές έναντι ενός της ΝΔ. Ωστόσο ένας εξ αυτών, ο Γιάννης Αμοιρίδης, ήδη έχει εγκαταλείψει το σκάφος ελέω μνημονίου και θα συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο της ΔΗΜΑΡ. Στην Ιπποκράτους εμφανίζονται ικανοποιημένοι, εάν κατορθώσουν να εκλέξουν έστω έναν βουλευτή, ενώ στη Συγγρού θεωρούν σίγουρες τις τρεις έδρες και κρυφοκοιτάζουν και προς την τέταρτη. Η Πιερία δύσκολα δίνει έδρα σε μικρότερο κόμμα, συνεπώς τις τέσσερις έδρες αναμένεται να τις μοιραστούν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
ΝΔ: Ο βουλευτής Κώστας Κουκοδήμος θα είναι ξανά υποψήφιος, όπως και ο πρώην υφυπουργός Γιώργος Κωνσταντόπουλος. Αίτηση κατέθεσαν οι Δημήτρης Χριστογιάννης, Βασίλης Τουλίκας, Ανατολή Κωνσταντινίδου, Φώτης Μπαραλιάκος, Ανέστης Ίνεγκλης, Δημήτρης Μπέης και Άννα Μάνη.
ΠΑΣΟΚ: Υποψήφιοι θα είναι οι νυν βουλευτές Θανάσης Παπαγεωργίου και Μαρία Μίχου και ο γραμματέας της Ν.Ε. Γιάννης Μαλτζάρης. Επίσης ενδιαφέρονται η δικηγόρος Σοφία Νικολαΐδου, ο Γρηγόρης Παπαχρήστος, πρώην δήμαρχος Δίου, ο Ηλίας Τσιτλακίδης, υποψήφιος και το 2009, και ο Αλέκος Οφίδης, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου.
Από το ΚΚΕ υποψήφιος θα είναι ο Αλέξανδρος Ρούτσας και από το ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Μπονοβόλιας. ΣτηΔΗΜΑΡ παρά τις δυσκολίες του εκλογικού νόμου πιστεύουν ότι ο κ. Αμοιρίδης θα μπορέσει να τους φέρει μία έδρα. Ωστόσο η ένταξη στο ψηφοδέλτιο του έως πρόσφατα βουλευτή του ΠΑΣΟΚ αλλά και άλλων προσκείμενων στο ΠΑΣΟΚ (πιθανότατα φίλων του κ. Αμοιρίδη) στελεχών έχει προκαλέσει ισχυρούς τριγμούς, με τη Νομαρχιακή Επιτροπή να έχει υποβάλει ομαδικώς την παραίτησή της.
Από το ΚΚΕ υποψήφιος θα είναι ο Αλέξανδρος Ρούτσας και από το ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Μπονοβόλιας. ΣτηΔΗΜΑΡ παρά τις δυσκολίες του εκλογικού νόμου πιστεύουν ότι ο κ. Αμοιρίδης θα μπορέσει να τους φέρει μία έδρα. Ωστόσο η ένταξη στο ψηφοδέλτιο του έως πρόσφατα βουλευτή του ΠΑΣΟΚ αλλά και άλλων προσκείμενων στο ΠΑΣΟΚ (πιθανότατα φίλων του κ. Αμοιρίδη) στελεχών έχει προκαλέσει ισχυρούς τριγμούς, με τη Νομαρχιακή Επιτροπή να έχει υποβάλει ομαδικώς την παραίτησή της.
Οικολόγοι Πράσινοι: Υποψήφιοι θα είναι οι Μιχάλης Βελλής και Γιώργος Περδίκης.
Δημοκρατική Συμμαχία: Θέση στο ψηφοδέλτιο θα καταλάβουν οι Λευτέρης Μωυσιάδης, Βαγγέλης Βαρμάζης, Νίκος Κατσαβός και Ευτυχία Καραγιαννάκη.
Ανεξάρτητοι Έλληνες: Υποψήφιοι θα είναι οι Νίκος Θεοχάρης και Γιώργος Τσεχερίδης.
ΣΕΡΡΕΣ (7 έδρες, θέσεις στο ψηφοδέλτιο 9)
Στις Σέρρες, ένα από τα παραδοσιακά «γαλάζια» κάστρα, η ΝΔ πέτυχε στις εκλογές του 2009 τη δεύτερη υψηλότερη επίδοσή της πανελλαδικά έπειτα από εκείνη της Καστοριάς. Είχε λάβει 46,77% έναντι 37,10% του ΠΑΣΟΚ καταλαμβάνοντας από τρεις έδρες και τα δύο κόμματα. Στη Συγγρού τοποθετούν αυτή τη φορά ψηλότερα τον πήχη και ως προς τα ποσοστά αλλά και όσον αφορά τις έδρες, αφού κατά το παρελθόν (το 2004) είχαν εκλέξει ακόμη και πέντε βουλευτές. Βεβαίως το κόμμα της ΝΔ δοκιμάστηκε προσφάτως εξαιτίας της ψηφοφορίας για το νέο μνημόνιο, γεγονός που οδήγησε στη διαγραφή τριών βουλευτών. Δύο εξ αυτών επέστρεψαν στο κόμμα και στη Συγγρού εκτιμούν ότι η αποχώρηση της Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά δεν θα αποτελέσει πλήγμα. Στο ΠΑΣΟΚ φιλοδοξούν να εκλέξουν ως και δύο βουλευτές, θεωρώντας το στόχο των τριών εδρών παντελώς ανέφικτο. Στις Σέρρες -είναι η πλέον πολυεδρική στη Βόρεια Ελλάδα μετά τις δύο περιφέρειες της Θεσσαλονίκης- φιλοδοξίες έχουν και τα μικρότερα κόμματα. Άλλωστε το 2009 ο ΛΑΟΣ με 5,36% είχε εκλέξει βουλευτή, ενώ εκπρόσωπο στο κοινοβούλιο είχε παλαιότερα το ΚΚΕ αλλά και ο Συνασπισμός. Ειδικότερα για τα κόμματα της Αριστεράς μία έδρα μπορεί να παίξει μεταξύ ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα έχασε το 2009 για λίγες ψήφους την έδρα στις Σέρρες και την πήρε στη Λάρισα.
Στις Σέρρες, ένα από τα παραδοσιακά «γαλάζια» κάστρα, η ΝΔ πέτυχε στις εκλογές του 2009 τη δεύτερη υψηλότερη επίδοσή της πανελλαδικά έπειτα από εκείνη της Καστοριάς. Είχε λάβει 46,77% έναντι 37,10% του ΠΑΣΟΚ καταλαμβάνοντας από τρεις έδρες και τα δύο κόμματα. Στη Συγγρού τοποθετούν αυτή τη φορά ψηλότερα τον πήχη και ως προς τα ποσοστά αλλά και όσον αφορά τις έδρες, αφού κατά το παρελθόν (το 2004) είχαν εκλέξει ακόμη και πέντε βουλευτές. Βεβαίως το κόμμα της ΝΔ δοκιμάστηκε προσφάτως εξαιτίας της ψηφοφορίας για το νέο μνημόνιο, γεγονός που οδήγησε στη διαγραφή τριών βουλευτών. Δύο εξ αυτών επέστρεψαν στο κόμμα και στη Συγγρού εκτιμούν ότι η αποχώρηση της Μαρίας Κόλλια-Τσαρουχά δεν θα αποτελέσει πλήγμα. Στο ΠΑΣΟΚ φιλοδοξούν να εκλέξουν ως και δύο βουλευτές, θεωρώντας το στόχο των τριών εδρών παντελώς ανέφικτο. Στις Σέρρες -είναι η πλέον πολυεδρική στη Βόρεια Ελλάδα μετά τις δύο περιφέρειες της Θεσσαλονίκης- φιλοδοξίες έχουν και τα μικρότερα κόμματα. Άλλωστε το 2009 ο ΛΑΟΣ με 5,36% είχε εκλέξει βουλευτή, ενώ εκπρόσωπο στο κοινοβούλιο είχε παλαιότερα το ΚΚΕ αλλά και ο Συνασπισμός. Ειδικότερα για τα κόμματα της Αριστεράς μία έδρα μπορεί να παίξει μεταξύ ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ μάλιστα έχασε το 2009 για λίγες ψήφους την έδρα στις Σέρρες και την πήρε στη Λάρισα.
ΝΔ: Η Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά θα απουσιάζει από το «γαλάζιο» ψηφοδέλτιο και θα είναι υποψήφια με τους Ανεξάρτητους Έλληνες. Επέστρεψαν οι βουλευτές Θεόφιλος Λεονταρίδης και Τάσος Καρυπίδης, οι οποίοι είχαν διαγραφεί προσωρινά. Τα σενάρια για υποψηφιότητα του Κώστα Καραμανλή, γιου του Αχιλλέα, έχουν εξασθενήσει. Αίτηση κατέθεσαν οι Φωτεινή Αραμπατζή, Σπύρος Μάμαλης, Αθανάσιος Μασλαρινός, Κώστας Τσιπλάκης, Κώστας Στάγκος, Αθανάσιος Μπασδάνης, Σωτηρία Πάνου, Αγγελική Μήκα, Άγγελος Παπουτσής, Μενέλαος Βλάχμπεης, Στάθης Πανταζής, Γιώργος Σπυρόπουλος, Παναγιώτης Σπυρόπουλος, Γιώργος Τσιμερίκας και Αλέξανδρος Χατζηδημητρίου.
ΠΑΣΟΚ: Υποψήφιοι θα είναι οι τρεις βουλευτές, ο υφυπουργός Υγείας Μάρκος Μπόλαρης, ο Στάθης Κουτμερίδης και ο Μιχάλης Τζελέπης, παρότι ο τελευταίος είχε προσωρινά αποκλειστεί από το ψηφοδέλτιο λόγω της στάσης του στην ψηφοφορία για το νέο μνημόνιο. Ο δικηγόρος Γρηγόρης Ζαρωτιάδης δήλωσε υποψήφιος, ενώ συμμετείχε και στο ψηφοδέλτιο του 2009. Πρόταση έχει δεχτεί η επίκουρη καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου Λίνα Παπαδοπούλου, που ήταν υποψήφια ευρωβουλευτής, ενώ ακούγονται τα ονόματα του Χρήστου Βουλγαρίδη, περιφερειακού συμβούλου, και του Γιώργου Κουτσάκη, γιατρού, δημοτικού συμβούλου Ηράκλειας.
Από το ΚΚΕ υποψήφιοι θα είναι οι Στέργιος Νικητόπουλος και Θεμιστοκλής Ιωσηφίδης, από το ΣΥΡΙΖΑ η Αφροδίτη Σταμπουλή και ο πρώην βουλευτής Φιντίας Βελίκης και από τη ΔΗΜΑΡ οι Άγγελος Φωτίου και Ζαχαρίας Κατσάνης.
Οικολόγοι Πράσινοι: Υποψήφιοι θα είναι οι Πετρούλα Λαζαρίδου, ασφαλίστρια, Μάριος Αρμάο, βιοκαλλιεργητής, Βασίλης Καΐσης, γεωπόνος, Φώτης Μοβσεσιάν, αγρότης, Γιάννης Παπαδόπουλος, πρόεδρος ένωσης βιοκαλλιεργητών.
ΛΑΟΣ: Εκ νέου υποψήφιος θα είναι ο βουλευτής Ηλίας Πολατίδης.
Δημοκρατική Συμμαχία: Υποψήφιοι φέρονται οι Γιώργος Αβραμίδης, Χρήστος Αποστόλου, Ευθυμία Κολύβα, Αναστάσιος Μάλαμας, Πόπη Σταματίου και Αναστάσιος Χατζηβασιλείου.
Ανεξάρτητοι Έλληνες: Εκτός της κ. Κόλλια-Τσαρουχά υποψήφιος θα είναι και ο Ιορδάνης Τσέπελας.
Χρυσή Αυγή: Αρτέμιος Ματθαιόπουλος, μουσικολόγος, και Γιάννης Τσώτσος, οικοδόμος.
ΚΙΛΚΙΣ (3 έδρες, θέσεις στο ψηφοδέλτιο 5):
Είναι ο μοναδικός νομός πανελλαδικά στον οποίο ό,τι έβγαλε η κάλπη το 2009 έχει πλήρως ανατραπεί. Ειδικότερα από τους δύο βουλευτές που είχε εκλέξει το ΠΑΣΟΚ ο ένας, ο Γιώργος Φλωρίδης, έχει παραιτηθεί από το περασμένο καλοκαίρι (τη θέση του κατέλαβε ο Γιώργος Φραγκίδης) και ο έτερος, ο Θόδωρος Παραστατίδης, έχει αποστασιοποιηθεί από το κόμμα λόγω της στάσης του στην ψηφοφορία για το δεύτερο μνημόνιο. Ανατροπές είχαμε όμως και στη ΝΔ, αφού ο Κώστας Κιλτίδης μεταπήδησε αρχικά στη Δημοκρατική Συμμαχία και εν συνεχεία στο ΛΑΟΣ, αλλάζοντας μάλιστα και εκλογική περιφέρεια, αφού στις προσεχείς εκλογές θα συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο του ΛΑΟΣ στην Α’ Θεσσαλονίκης.
Οι εξελίξεις αυτές σε συνδυασμό με την εύλογη φιλοδοξία της ΝΔ να αναδειχθεί αυτή τη φορά πρώτο κόμμα (το 2009 είχε λάβει περίπου 800 ψήφους λιγότερες από το ΠΑΣΟΚ και με 39,93% κατέλαβε τη δεύτερη θέση έναντι 40,85% του τότε κυβερνώντος κόμματος) δημιουργούν τεράστιο κενό χώρο προς αξιοποίηση.
Είναι ο μοναδικός νομός πανελλαδικά στον οποίο ό,τι έβγαλε η κάλπη το 2009 έχει πλήρως ανατραπεί. Ειδικότερα από τους δύο βουλευτές που είχε εκλέξει το ΠΑΣΟΚ ο ένας, ο Γιώργος Φλωρίδης, έχει παραιτηθεί από το περασμένο καλοκαίρι (τη θέση του κατέλαβε ο Γιώργος Φραγκίδης) και ο έτερος, ο Θόδωρος Παραστατίδης, έχει αποστασιοποιηθεί από το κόμμα λόγω της στάσης του στην ψηφοφορία για το δεύτερο μνημόνιο. Ανατροπές είχαμε όμως και στη ΝΔ, αφού ο Κώστας Κιλτίδης μεταπήδησε αρχικά στη Δημοκρατική Συμμαχία και εν συνεχεία στο ΛΑΟΣ, αλλάζοντας μάλιστα και εκλογική περιφέρεια, αφού στις προσεχείς εκλογές θα συμμετάσχει στο ψηφοδέλτιο του ΛΑΟΣ στην Α’ Θεσσαλονίκης.
Οι εξελίξεις αυτές σε συνδυασμό με την εύλογη φιλοδοξία της ΝΔ να αναδειχθεί αυτή τη φορά πρώτο κόμμα (το 2009 είχε λάβει περίπου 800 ψήφους λιγότερες από το ΠΑΣΟΚ και με 39,93% κατέλαβε τη δεύτερη θέση έναντι 40,85% του τότε κυβερνώντος κόμματος) δημιουργούν τεράστιο κενό χώρο προς αξιοποίηση.
ΝΔ: Προς κατάληψη του κενού χώρου έχουν προστρέξει ο πρώην υπουργός Σάββας Τσιτουρίδης, ο οποίος κατέθεσε σχετική αίτηση υποψηφιότητας αλλά όχι στη ΝΟΔΕ. Η Συγγρού δεν έχει ξεκαθαρίσει τι ακριβώς θα πράξει με τον κ. Τσιτουρίδη. Ο ίδιος πάντως δηλώνει ότι θα είναι υποψήφιος, ακόμη και εάν χρειαστεί να κατεβεί ως ανεξάρτητος. Άγνωστο παραμένει τι θα απογίνει με τον Γιώργο Συμπιλίδη, στενό φίλο παλαιότερα του Αντώνη Σαμαρά. Ο ίδιος δήλωνε πως θα είναι υποψήφιος, αλλά παραμένει άγνωστο εάν έχει καταθέσει αίτηση υποψηφιότητας. Πάντως στο ενδεχόμενο συμμετοχής του στο ψηφοδέλτιο αντιδρούν αρκετά τοπικά στελέχη. Αίτηση, για να είναι υποψήφιοι, κατέθεσαν οι Γιώργος Γεωργαντάς, Ελισάβετ Δημητριάδου, Θόδωρος Πασαλίδης, Μάκης Πετσερετζής και Χρήστος Αϊδινίδης.
ΠΑΣΟΚ: Υποψήφιοι θα είναι ο βουλευτής Γιώργος Φραγγίδης, ο γραμματέας της Ν.Ε. Λεωνίδας Δημητριάδης και ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Παύλος Τονικίδης. Ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει ο γιατρός Θανάσης Τσιραμπίδης, ο Γιώργος Ζώτος, μέλος του περιφερειακού συμβουλίου, ο επιχειρηματίας Δημήτρης Μουζούρης και η Κατερίνα Κουπάνη, δημοτική σύμβουλος Παιονίας. Ερωτηματικό παραμένει η τύχη του έτερου βουλευτή Θεόδωρου Παραστατίδη, ο οποίος δηλώνει πάντως πως δεν πρόκειται να πολιτευτεί με κανένα κόμμα. Σημειώνεται ότι προσφάτως προσετέθη άλλη μία δυσκολία εξαιτίας της σύλληψης του αδελφού του για χρέη προς το δημόσιο. Στο ΠΑΣΟΚ πάντως στόχος είναι η εκλογή ενός βουλευτή.
Από το ΚΚΕ υποψήφιος φέρεται ο Κώστας Χαλίτσιος, από το ΣΥΡΙΖΑ ο Κώστας Γεωργιάδης και από τη ΔΗΜΑΡ ο Χρήστος Σπίγγος.
Από τους Οικολόγους Πράσινους υποψήφιος θα είναι ο Αστέριος Μούζας.
Από τους Οικολόγους Πράσινους υποψήφιος θα είναι ο Αστέριος Μούζας.
Ανεξάρτητοι Έλληνες: Υποψήφιοι θα είναι οι Παναγιώτης Λαπατίνας και Βασίλης Σιαμπάνης.
ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ (3 έδρες, θέσεις στο ψηφοδέλτιο 5):
Μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις των εκλογών του 2009 ήταν η επικράτηση του ΠΑΣΟΚ στη Χαλκιδική, έστω και για μόλις 500 ψήφους, καθώς ο εν λόγω νομός θεωρείται από τα παραδοσιακά «γαλάζια» κάστρα. Ωστόσο με 40,85% το ΠΑΣΟΚ πέτυχε την πρωτιά εκλέγοντας μάλιστα δύο βουλευτές έναντι 39,93% της ΝΔ, η οποία εξέλεξε έναν. Το δεύτερο μνημόνιο προκάλεσε τριγμούς και στα δύο κόμματα. Συγκεκριμένα παραιτήθηκε ο βουλευτής Αργύρης Λαφαζάνης από το ΠΑΣΟΚ, ο οποίος αντικαταστάθηκε από την Άννα Κατσαρού, ενώ ο Γιώργος Βαγιωνάς της ΝΔ επέστρεψε μόλις προχθές στο κόμμα μετά την προσωρινή διαγραφή του. Στις επικείμενες εκλογές στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν κατόρθωμα εάν εκλέξουν έναν βουλευτή, ενώ η ΝΔ θεωρεί σίγουρες τις δύο έδρες.
Μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις των εκλογών του 2009 ήταν η επικράτηση του ΠΑΣΟΚ στη Χαλκιδική, έστω και για μόλις 500 ψήφους, καθώς ο εν λόγω νομός θεωρείται από τα παραδοσιακά «γαλάζια» κάστρα. Ωστόσο με 40,85% το ΠΑΣΟΚ πέτυχε την πρωτιά εκλέγοντας μάλιστα δύο βουλευτές έναντι 39,93% της ΝΔ, η οποία εξέλεξε έναν. Το δεύτερο μνημόνιο προκάλεσε τριγμούς και στα δύο κόμματα. Συγκεκριμένα παραιτήθηκε ο βουλευτής Αργύρης Λαφαζάνης από το ΠΑΣΟΚ, ο οποίος αντικαταστάθηκε από την Άννα Κατσαρού, ενώ ο Γιώργος Βαγιωνάς της ΝΔ επέστρεψε μόλις προχθές στο κόμμα μετά την προσωρινή διαγραφή του. Στις επικείμενες εκλογές στο ΠΑΣΟΚ θεωρούν κατόρθωμα εάν εκλέξουν έναν βουλευτή, ενώ η ΝΔ θεωρεί σίγουρες τις δύο έδρες.
ΝΔ: Εκτός του Γιώργου Βαγιωνά, που θα είναι ξανά υποψήφιος, αίτηση κατέθεσαν οι Ευθύμιος Καρανάσιος, Νίκος Καραμανλής, Δημήτρης Πάχτας, Όλγα Παπαμέτη, Γιώργος Τσουπλάκης, Απόστολος Μαρκογιαννάκης, Γιώργος Τσανανάς και Νίκος Ψαράς.
ΠΑΣΟΚ: Υποψήφιοι θα είναι ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Δριβελέγκας και η Άννα Κατσαρού, η οποία διαδέχτηκε τον κ. Λαφαζάνη, ο οποίος ωστόσο δηλώνει και πάλι υποψήφιος. Επίσης ενδιαφέρον φέρεται να έχουν εκδηλώσει η Ρούλα Μυκονιάτη, δημοτική σύμβουλος Νέας Προποντίδας, ξενοδόχος, ο περιφερειακός σύμβουλος Απόστολος Πάνας, η εκπαιδευτικός Ελένη Τριανταφύλλου, ο πρώην δήμαρχος Πολυγύρου Νίκος Βασιλάκης (υποψήφιος και το 2009) και ο δημοτικός σύμβουλος Πολυγύρου Δημήτρης Ευαγγελινός.
Από το ΚΚΕ υποψήφιος θα είναι ο Νίκος Παρθενιώτης, από το ΣΥΡΙΖΑ ο Χρήστος Ασημινάρης και από τηΔΗΜΑΡ ο Σίμος Οφλίδης. Σύμφωνα με ένα μάλλον τραβηγμένο σενάριο μία έδρα μπορεί να παίξει μεταξύ ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ.
Ανεξάρτητοι Έλληνες: Υποψήφιος θα είναι ο Γιάννης Γερούκης, δημοτικός σύμβουλος Μεγάλης Παναγιάς.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου