«Όλοι μιλάνε για το χρέος της Ελλάδας. Εγώ λέω ότι όλοι εμείς χρωστάμε στην Ελλάδα», τονίζει ο Ρομπέρτο Μπενίνι, υμνώντας με θέρμη τον ελληνικό πολιτισμό και την προσφορά του σε όλο τον κόσμο. Ο διάσημος Ιταλός ηθοποιός βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη με την ευκαιρία της αναγόρευσής του σε επίτιμο διδάκτορα του τμήματος Ιταλικής Γλώσσας και Φιλοσοφίας του ΑΠΘ.
«Καλησπέρα αγαπημένοι μου φίλοι», είπε στα ελληνικά ανεβαίνοντας στο πόντιουμ, ντυμένος με την τήβεννο, στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα τελετών της Παλαιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ. Συγκεντρώθηκαν...
πάνω από 1.000 άτομα, τα περισσότερα όρθια, στριμωγμένα στους διαδρόμους. «Θέλω να σας φιλήσω όλους. Στο στόμα. Νιώθω μεγάλη χαρά που βρίσκομαι για πρώτη φορά στη Θεσσαλονίκη, η καρδιά μου χτυπάει πολύ δυνατά», συμπλήρωσε.
Ο Μπενίνι δέχτηκε υποδοχή αληθινού σταρ: ο μικρόσωμος Ιταλός ηθοποιός έκανε την εμφάνισή του ανάμεσα σε χειροκροτήματα, σφυρίγματα και επευφημίες, μοίρασε πλατιά χαμόγελα και φιλιά στο κοινό και πόζαρε ευχαρίστως στους φωτορεπόρτερ και τις τηλεοπτικές κάμερες.
Μίλησε για τον Όμηρο, τον Σεφέρη, τον Σολωμό, τον Αριστοτέλη και το νήμα που τους συνδέει με τον Δάντη, τον Ιταλό ποιητή του 13ου αιώνα στο έργο του οποίου ο ίδιος ο Μπενίνι έχει αφοσιωθεί τα τελευταία χρόνια κάνοντας ομιλίες σε όλο τον κόσμο. Αναφέρθηκε στις σχέσεις Ελλάδας και Ιταλίας. «Είμαστε σε παράλληλους δρόμους», είπε. Τη Θεσσαλονίκη, όπως εξήγησε την έμαθε μέσα από τις επιστολές του Αποστόλου Παύλου.
Για περισσότερα από 40 λεπτά ο 60χρονος Μπενίνι μίλησε με πάθος στα ιταλικά, χωρίς γραπτό κείμενο μπροστά του, αναλύοντας τις φιλοσοφικές έννοιες που αναπτύσσει στη Θεία Κωμωδία ο Δάντης, τις επιρροές του από την αριστοτελική σκέψη, διέγραψε μία αναλυτική διαδρομή στους κύκλους της Κόλασης. Αν και χωρίς μετάφραση, το κοινό, ακόμη κι αυτοί που δεν γνώριζαν ιταλικά, έμεινε όλο αυτό το διάστημα να κρέμεται από τα χείλη του Ιταλού καλλιτέχνη. Κι αυτός ως γνήσιος κωμικός, φρόντισε φυσικά γι’ αυτό, διανθίζοντας τον λόγο του με αστειάκια, κάνοντας γκριμάτσες, πηδώντας με σβελτάδα πάνω στο γραφείο δίπλα του. «Ήρθα χτες και όλοι με έχουν σαν πρίγκιπα. Μου λένε φάε Μπενίνι, φάε σουτζουκάκια, καλησπέρα και καληνύχτα».
Ως «άνθρωπο της κουλτούρας, που εκφράζει αξίες και ιδανικά, τα οποία διαμορφώνουν ύφος και ήθος στο κοινό που παρακολουθεί το έργο του» περιέγραψε τον Ρομπέρτο Μπενίνι στην προσφώνησή του ο πρόεδρος του τμήματος Ιταλικής Γλώσσας Φοίβος Γκικόπουλος.
Η αναγόρευση του Μπενίνι σε επίτιμο διδάκτορα αποτέλεσε «μία εξόχως σημαντική στιγμή και ύψιστη λειτουργική εκδήλωση στη δραστηριότητα του ΑΠΘ» σύμφωνα με τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Γιάννη Μυλόπουλο, ο οποίος μνημόνευσε την ιδιαίτερη συμβολή του Ιταλού καλλιτέχνη στον ευρωπαϊκό πολιτισμό. Ο ίδιος ο Μπενίνι δεν σπούδασε ποτέ σε πανεπιστήμιο, παρά μόνο σε τεχνικό λύκειο, παρόλα αυτά έχει ήδη λάβει άλλες οκτώ φορές τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα διεθνώς. «Η αναγόρευσή του αποδεικνύει ότι το πανεπιστήμιο δεν είναι ένας γυάλινος πύργος», είπε ο κ. Μυλόπουλος.
Τις πολλαπλές ιδιότητες του Μπενίνι ως αναγεννησιακού δημιουργού περιέγραψε η Κωνσταντίνα Ευαγγέλου, επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος Ιταλικής Γλώσσας: «Ηθοποιός, σεναριογράφος, σκηνοθέτης, αφηγητής ιστοριών, γεννημένος ποιητής». Όλα αυτά, ενώ παράλληλα είναι «ο επιφανέστερος απόγονος της μακραίωνης παράδοσης των γελωτοποιών της ιταλικής αυλής και της κομέντια ντελ άρτε».
Της ΧΡΥΣΑΣ ΝΑΝΟΥ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου