Θεσσαλονίκη, 4 Απριλίου 2012

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ



ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

1. Σε μαρασμό οδηγούνται τα Αθλητικά Κέντρα της Θεσσαλονίκης

Σε αδιέξοδο βρίσκονται τα Αθλητικά Κέντρα της Θεσσαλονίκης, μετά από τη μειωμένη επιχορήγηση από το αρμόδιο Υπουργείο. Το ΝΠΔΔ «Εθνικά Αθλητικά Κέντρα Θεσσαλονίκης», προήλθε από την κατάργηση και τη συγχώνευση των ΝΔΠΠ Αλεξάνδρειο Αθλητικό Μέλαθρο, Ε.Γ. Μίκρας, Ναυταθλητικό Αθλητικό Κέντρο και Περιφερειακό Αθλητικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Οι προσπάθειες για την εξεύρεση πόρων είναι τεράστιες, καθώς το κόστος λειτουργίας των εγκαταστάσεων δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια. Μάλιστα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που κληρονόμησε ο νεοσύστατος φορέας ήταν υψηλές και αφορούσαν οφειλές προς τη ΔΕΗ, την ΕΥΑΘ και την ΕΠΑ.
Με μια γρήγορη ανάλυση το ποσό που απαιτείται για την κάλυψη των βασικών αναγκών των Αθλητικών Κέντρων, αγγίζει τα 5  εκατ. ευρώ. Εάν λάβουμε υπόψη, ότι η επιχορήγηση του αρμόδιου Υπουργείου είναι της τάξης των 2 εκατ. ευρώ, αντιλαμβανόμαστε την ανεπάρκεια των χρημάτων και τα τεράστια προβλήματα, που θα προκύψουν στην ομαλή και εύρυθμη λειτουργία των αθλητικών κέντρων. Οφείλει το αρμόδιο Υπουργείο να ενεργήσει άμεσα, έτσι ώστε να μην οδηγηθούν οι αθλητικές εγκαταστάσεις της πόλη, που φιλοξενούν εκατοντάδες αθλούμενους, σε αναστολή λειτουργίας.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Πολιτισμού & Τουρισμού:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα σωρευμένα προβλήματα των αθλητικών κέντρων της Θεσσαλονίκης, εξαιτίας της μειωμένης επιχορήγησης;

2. Σε οριακή κατάσταση το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης

Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης βρίσκεται το ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα η στάση πληρωμών να δείχνει αναπόφευκτη. Η Τράπεζα της Ελλάδος επένδυσε τα διαθέσιμα του ιδρύματος σε ομόλογα, τα οποία στη συνέχεια κουρεύτηκαν, στα πλαίσια του PSI. Αποτέλεσμα ήταν τα 8 εκατ. ευρώ που διέθετε το ίδρυμα να γίνουν 180.000 ευρώ και η στάση πληρωμών να αποτελεί τη μοναδική λύση. Η κατάσταση του ΤΕΙ είναι δραματική, καθώς τη στιγμή που μειώθηκαν τα διαθέσιμά του, την ίδια ώρα δεν έχει λάβει χρήματα για το 2012, κινδυνεύοντας με αναστολή της λειτουργίας του.
Από το ποσό των 180.000 ευρώ, 130.000 πρέπει να απορροφηθούν για τη σίτιση των φοιτητών, 130.000 για τους έκτακτους καθηγητές, στους οποίους έχει καταβληθεί μόνο ο μήνας Οκτώβριος, 70.000 στη ΔΕΗ και δεκάδες χιλιάδες ευρώ για θέρμανση και τηλέφωνα. Σημειωτέον, ότι οι τραπεζικές καταθέσεις στην Τράπεζα της Ελλάδος δεν είναι απλά ρευστό, αλλά κονδύλια ειδικού σκοπού, με τα οποία εξυπηρετούν τις τρέχουσες λειτουργικές ανάγκες του ιδρύματος. Το μέλλον του ιδρύματος είναι αβέβαιο και εάν σύντομα δεν ενεργήσει το αρμόδιο Υπουργείο, τότε η αναστολή λειτουργίας του θα είναι αναπόφευκτη.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί η επείγουσα κατάσταση στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, εξαιτίας του τεράστιου οικονομικού προβλήματος που χωρίς υπαιτιότητα του βιώνει;

3. Στον αέρα οι εργαζόμενοι του προγράμματος “Βοήθεια στο σπίτι”

Στον αέρα βρίσκονται οι 3.800 εργαζόμενοι του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι», καθώς η παράταση των συμβάσεών τους λήγει στις 30/06/2012. Οι ίδιοι μάλιστα δουλεύουν πολλές φορές σε τριτοκοσμικές συνθήκες, απλήρωτοι και οικονομικά εξαθλιωμένοι. Χρόνια τώρα δίνουν αγώνα για να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της εργασίας τους και τώρα η Πολιτεία τους αφήνει στην τύχη τους. Ενώ το κράτος έχει την δυνατότητα να έχει εργαζομένους από το ΑΣΕΠ, να έχει εξασφαλισμένα τα ποσά για την λειτουργία των προγραμμάτων, παρόλα αυτά επιλέγει να εγκαταλείψει το υπάρχον προσωπικό.
Αντί να προβεί σε σύσταση κοινωνικών υπηρεσιών στους δήμους, όπως μάλιστα προβλέπει και το πρόγραμμα «Καλλικράτης», έτσι ώστε να εντάξει τους εργαζόμενους σε αυτές, επιδεικνύει πρωτοφανή αναλγησία. Είναι χαρακτηριστικό, ότι ενώ το ετήσιο κόστος αυτών των δομών είναι εξασφαλισμένο, ήτοι 55 εκατ. ευρώ, το κράτος καταδικάζει τους εργαζόμενους στην ανεργία και τους ωφελούμενους από τις εν λόγω δομές σε απελπισία. Οφείλει, το αρμόδιο Υπουργείο να προβεί σε νομοθετική ρύθμιση, προκειμένου να συνεχιστεί η συνέχιση του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» και να μην οδηγηθούν οι εργαζόμενοι στην ανεργία.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Εργασίας & Κοινωνικής Ασφάλισης:

- Σε ποιες ενέργειες προτίθεται να προβεί η ηγεσία του αρμόδιου Υπουργείου, έτσι ώστε να συνεχιστεί το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», να συνεχίσουν οι ωφελούμενοι να δέχονται τις υπηρεσίες του και να μην οδηγηθούν οι εργαζόμενοι στην ανεργία, όταν μάλιστα είναι εξασφαλισμένοι οι αναγκαίοι πόροι;

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top