27 με 28 Νοεμβρίου Κρόνος και Αφροδίτη μαζί.


Ο νυχτερινός ουρανός του Νοεμβρίου έχει τις εξής ενδιαφέρουσες παρατηρήσεις: Η εκλειπτική μετά την δύση του Ηλίου βρίσκεται στο πιο χαμηλό σημείο του Νότιου ορίζοντα. Ο Αντάρης του Σκορπιού έχει δύσει στα ΝΔ και η Αίγα του Ταύρου ανατείλει στα ΒΑ. Με ένα τηλεσκόπιο μπορούμε να δούμε τους πλανήτες Ουρανό και Ποσειδώνα. Ο Ουρανός βρίσκεται στα ΝΑ κάτω αριστερά από τον αστέρα (ω) των Ιχθύων και ο Ποσειδώνας βρίσκεται λίγες μοίρες πάνω από τον αστέρα (ι)  του Υδροχόου και πιο συγκεκριμένα μέσα στο τρίγωνο των αστέρων  σ, θ, ι, του Υδροχόου.
Ο αστέρας Βέγγας με τον Αετό και τον Κύκνο το τρίγωνο των αστερισμών που δείχνει τον Νότο προχωρεί προς την δύση κατά την διάρκεια της νύχτας.
Στην ανατολή και λίγο προς ΒΑ θα εμφανιστεί ο μεγάλος Δίας έχοντας από πάνω του τον αστέρα Αίγα του Ταύρου. Στα ΒΑ επίσης βλέπουμε τον Περσέα και δίπλα του προς το ζενίθ την Κασσιόπεια. Στον Βορρά βλέπουμε την μεγάλη Άρκτο και αριστερά της προς την Δύση τον λαμπερό Αρκτούρο του αστερισμού Βοότη.
Το πρωί για αυτούς που ξυπνάνε πριν τις  7:30 βλέπουν στην ανατολή την Αφροδίτη που όσο απομακρύνεται γίνεται και πιο λαμπερή.
Στις 12 Νοεμβρίου η Σελήνη μαζί με τον Κρόνο, κοντά της θα βρίσκεται ο αστέρας Στάχυς της Παρθένου και πιο ψηλά θα είναι η Αφροδίτη.
Στις 13 Νοεμβρίου έχουμε ολική έκλειψη Ηλίου στον Νότιο Ημισφαίριο μεταξύ Αυστραλίας και Ειρηνικού Ωκεανού.
Στην Ευρώπη δεν θα την δούμε διότι για εδώ γίνεται στις 10:30 το βράδυ.
Στις 17 Νοεμβρίου και μέχρι τις 27 το διάστημα αυτό η Αφροδίτη θα πλησιάζει τον Κρόνο κάθε μέρα και περισσότερο και στις 27 με 28 θα βρίσκονται πολύ κοντά οι δυο πλανήτες μεταξύ τους.
Στις 29 Νοεμβρίου έχουμε την Πανσέληνο του Νοεμβρίου με τον Δία από πάνω της κορώνα. Στο νότιο ημισφαίριο θα φαίνεται πως ο Δίας σκεπάστηκε από την Σελήνη.
Τον Νοέμβριο μπορούμε ακόμα να παρατηρήσουμε με ένα τηλεσκόπιο τους μικρούς πλανήτες Σέρες (Ceres), Βέστα(Vesta) και Ντεμπόβσκα(Dembowska) τις ώρες μετά τα μεσάνυχτα. Η θέση τους θα βρίσκεται: ο Σέρες στις +23ο μεταξύ των αστέρων μ και η του αστερισμού των Διδύμων.Ο Βέστα θα βρίσκεται στις +17ο κάτω από τον αστέρα ζ του Ταύρου και ο Ντεμπόβσκα στις +29ο τα μεσάνυχτα στο ζενίθ της ουράνιας σφαίρας μεταξύ των αστερισμών Καρκίνου και Ταύρου. Όλα αυτά βέβαια εφ’ όσον ο καιρός το επιτρέψει. Και μια και αναφέραμε για τον καιρό να πούμε πως οι αστρονομικές μας προβλέψεις σύμφωνα με το φεγγάρι που βλέπαν και οι παλιοί… λένε πως μέχρι τις 13 Νοεμβρίου που θα έχουμε την Νέα Σελήνη ο καιρός θα παραμείνει καλός.

‘’Παρατηρείτε τον Ουρανό για
να αποκτήσετε γνώση’’
Νίκος Παζαΐτης
Τηλ. 6934 716140 

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top