Της Γιώτας Χατζημιχαηλίδου.

Σωρεία σκανδάλων κλονίζει την κοινή γνώμη στην Ιταλία μια εβδομάδα πριν τις εθνικές εκλογές της 24ης και 25ης Φεβρουαρίου και θέτουν εν αμφιβόλω την έκβαση των εκλογών. Καταγγελίες για δωροδοκίες, παράνομες χρηματοδοτήσεις κομμάτων, κατάχρηση εξουσίας και κατηγορίες για διαφθορά, είναι μερικά από τα σκάνδαλα που είδαν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες και ενοχοποιούν, μεταξύ άλλων, διευθύνοντα στελέχη κρατικών υπηρεσιών, επιφανή στελέχη των δυο μεγάλων υποψήφιων κομμάτων και πρώην υπουργούς της Ιταλίας. «Η Ιταλία είναι κορεσμένη από τραπεζικά σκάνδαλα», δήλωσε ο Duncan McDonnel, πολιτικός εμπειρογνώμονας του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου της Φλωρεντίας, ενώ συμπλήρωσε πως «οι Ιταλοί δε δίνουν σημασία σε αυτά, όταν πρόκειται να διαλέξουν...


 τον επόμενο ηγέτη της χώρας τους».

 
Σκάνδαλο με ζημίες της τάξης των 730 εκ. € εμπλέκει την ιταλική τράπεζα Monte Dei Paschi di Siena, που εδρεύει στη Σιένα της Ιταλίας και την Κεντροαριστερή Συμμαχία του Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι.  Η  Monte Dei Paschi di Siena είναι η παλαιότερη τράπεζα του κόσμου, η οποία ιδρύθηκε το 1472 ακριβώς 20 χρόνια πριν ο Κολόμβος ανακαλύψει την Αμερική. Η Σιένα αποτελούσε ανέκαθεν προπύργιο της Κεντροαριστεράς και για το λόγο αυτό υπήρχε και η συσχέτιση πολλών στελεχών της με την τράπεζα. Ωστόσο, η μακραίωνη φήμη της έχει επισκιαστεί αρκετές φορές από οικονομικά σκάνδαλα για συναλλαγές παραγώγων ύψους εκατομμυρίων ευρώ, τις οποίες έκρυβαν οι εμπλεκόμενοι μέχρι τώρα. Σύμφωνα με τον Αλεσάντρο Προφούμο, νέο πρόεδρο της τράπεζας, η ζημιά  προκλήθηκε εξαιτίας της ασύμφορης αγοράς παραγώγων, μεταξύ 2007 και 2009. Επιπλέον, το 2007  η Monte Dei Paschi di Siena είχε προβεί στην αγορά της τράπεζας Banca Antonveneta από την ισπανική τράπεζα Santander. Η αγορά αυτή χαρακτηρίστηκε από πολλούς αναλυτές ως επιζήμια και ύποπτη. Στο σκάνδαλο αυτό πέρα από επιφανή στελέχη της Κεντροαριστεράς εμπλέκονται και πρώην δήμαρχοι της πόλης και μέλη των εκάστοτε διοικητικών συμβουλίων της τράπεζας. 
 
Άλλα δυο σκάνδαλα προστίθεται στο πολιτικό τοπίο. Αυτή τη φορά εμπλέκουν στελέχη, στενούς συνεργάτες του Σίλβιο  Μπερλουσκόνι. Ο διευθύνων σύμβουλος της ιταλικής αμυντικής βιομηχανίας Finmecanica, ο Τζουζέπε Όρσι και στενός συνεργάτης του Μπερλουσκόνι, συνελήφθη πριν λίγες μέρες με την κατηγορία της δωροδοκίας Ινδών αξιωματούχων για την διεκπεραίωση της αγοράς 12 στρατιωτικών ελικοπτέρων. Μια άλλη υπόθεση που είδε τα φώτα της δημοσιότητας και βρίσκεται σε διερεύνηση αφορά στον διευθύνοντα σύμβουλο του κρατικού ενεργειακού ομίλου Eni, Πάουλο Σκαρόνι, ο οποίος κατηγορήθηκε για δωροδοκία σε υπόθεση συμβάσεων με την Αλγερία και είναι επίσης στενός συνεργάτης του Μπερλουσκόνι. 
 
Πλέον των παραπάνω, φυλακίζεται ο Ραφαέλο Φίττο πρώην υπουργός και κορυφαίο στέλεχος του κόμματος Λαός της Ελευθερίας του Μπερλουσκόνι, ο οποίος μάλιστα είχε διατελέσει κυβερνήτης της Απουλίας,  μιας περιοχής που βρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο της χώρας. Ο Μπερλουσκόνι υποστήριξε τους συνεργάτες του δηλώνοντας πως τα χρήματα αφορούσαν σε προμήθειες και δεν σχετίζονταν με εγκληματικές πράξεις. Από την άλλη ο Μπερσάνι ηγέτης της Κεντροαριστερής Συμμαχίας, η οποία έχει το προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις, δήλωσε στους Financial Times πως ανησυχεί για την επίδραση των σκανδάλων στους Ιταλούς ψηφοφόρους αλλά και στη διαμόρφωση της αντίληψης που έχουν για τους πολιτικούς. Ο κωμικός Μπέπε Γκρίλο, ηγέτης του Κινήματος των Πέντε Αστέρων, φαίνεται να κερδίζει τους δυσαρεστημένους Ιταλούς με το επιχείρημα πως η πολιτική είναι στην υπηρεσία της κοινότητας και δεν πρέπει να αποτελεί μέσο για την εξασφάλιση υψηλών εσόδων και μιας μακράς και ασφαλούς καριέρας.
 
Παραμένει, ωστόσο, άγνωστο ποια επιρροή θα έχουν τα παραπάνω σκάνδαλα στους Ιταλούς ψηφοφόρους κατά την τελική αναμέτρηση των κομμάτων που θα διεκδικήσουν την πρωτιά στις εκλογές της 24ης και 25ης Φεβρουαρίου. Ένα είναι βέβαιο: η ιταλική πολιτική σκακιέρα περιλαμβάνει πάντα εκπλήξεις.


0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top