Τα κυριότερα αστρονομικά ενδιαφέροντα του μήνα είναι:
Στις  5 Ιανουαρίου ο Δίας θα βρίσκεται σε αντίθεση, δηλαδή τα μεσάνυχτα θα τον βλέπουμε στο ζενίθ της ουράνιας σφαίρας στο πιο κοντινό σημείο του με την Γη μας. Και φυσικά με ένα τηλεσκόπιο θα μπορούμε, όπως κάθε βράδυ, να βλέπουμε και τους δορυφόρους του.
Στις 11 Ιανουαρίου η Αφροδίτη θα είναι σε συνάντηση με τον Ήλιο και θα βρίσκεται στο πιο κοντινό σημείο της με την Γη μας. Φυσικά δεν θα μπορούμε να την δούμε αφού θα βρίσκεται μαζί με τον Ήλιο.
Στις 31 Ιανουαρίου ο Ερμής, ο οποίος θα αρχίσει να φαίνεται στην δύση από τις 20 Ιανουαρίου θα είναι στο πιο ψηλό σημείο του Δυτικού ορίζοντα. Μια ευκαιρία για να τον απολαύσουμε, αν ο καιρός το επιτρέψει μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου που θα φαίνεται. Μετά θα έλθει μπροστά από τον Ήλιο.
Στις 2 Ιανουαρίου η Αφροδίτη στην τελευταία της εμφάνιση στην δύση, μετά από 8 μήνες που την βλέπαμε κάθε βράδυ, θα είναι τώρα μαζί με τη Νέα Σελήνη, μόλις 1,5 ημερών. Θέλει πολύ καθαρό καιρό για να την απολαύσουμε για τελευταία φορά πριν πλησιάσει τον Ήλιο.
Στις 3 Ιανουαρίου έχουμε τα πεφταστέρια τους Βοότηδες ή Κουντραντίδες που θα πέφτουν περίπου 50 την ώρα προερχόμενοι από τον αστερισμό του Βοότη, από τα μεσάνυχτα και μετά από τα ΒΔ της ουράνιας σφαίρας.
Στις 6 Ιανουαρίου έχουμε συνάντηση του Ερμή με την Αφροδίτη, όμως δεν θα την δούμε γιατί θα είναι πολύ κοντά στον Ήλιο, μόνο 6 μοίρες. Στην πραγματικότητα ο Ερμής έρχεται πίσω από τον Ήλιο και όπως βλέπουμε από την Γη συναντιούνται με ενδιάμεσο τον Ήλιο.
Στις 11 Ιανουαρίου όπως προαναφέραμε  η Αφροδίτη θα είναι μπροστά από τον Ήλιο και στο πιο κοντινό σημείο με την Γη 40 εκατομμύρια χιλιόμετρα.
Στις 15 Ιανουαρίου έχουμε συνάντηση Σελήνης με το φωτεινό Δία στον αστερισμό των Διδύμων.
Στις 23 Ιανουαρίου η Σελήνη μαζί με τον Άρη μόνο 4 μοίρες νότια κοντά του και αριστερά της ο Στάχυς της Παρθένου.(Στην Παρθένο θα εμφανίζεται μέχρι τον Αύγουστο και ο μικρός πλανήτης VESTA 18 μοίρες πάνω από τον Στάχυ με φωτεινότητα 7,7).
Και στις 31 Ιανουαρίου όπως προαναφέραμε ο Ερμής θα είναι στο πιο ψηλό σημείο του Δυτικού ορίζοντα 28 μοίρες αριστερά από τον Ήλιο. Αξίζει να το δούμε αν ο καιρός το επιτρέπει....
Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο ο πλανήτης Pallas θα κινείται στα όρια του Οφιούχου.

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ το 2014 με υγεία και χαρές σε όλους σας.
΄΄ερρωσθε΄΄
npazaitis@hotmail.com

Η ΣΕΛΗΝΗ ΤΟΥ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014(Δυο Σελήνες ο Ιανουάριος 2014)!!
1 Ιανουαρίου ώρα 13:14 ΝΕΑ ΣΕΛΗΝΗ
8  Ιανουαρίου ώρα  05:39 Πρώτο τέταρτο
16  Ιανουαρίου ώρα  6:19 ΠΑΝΣΕΛΗΝΟΣ
24  Ιανουαρίου ώρα  7:19 Τελευταίο τέταρτο
30  Ιανουαρίου ώρα  23:39 ΝΕΑ ΣΕΛΗΝΗ
Παρακολουθείτε τις παραπάνω ημερομηνίες και ώρες θα διαπιστώσετε πως οι αλλαγές του καιρού γίνονται σ' αυτές τις ημερομηνίες. Είναι οι προβλέψεις του καιρού με τα φεγγάρια.

1 σχόλια:

 
Top