Η μαύρη επέτειος του χουντικού πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου 1967, ξυπνά σε όλους μας εφιαλτικές μνήμες για την κατάλυση της δημοκρατίας στη χώρα που τη γέννησε και για τα μεγάλα δεινά που επέφερε στον ελληνικό λαό η στυγερή επταετία της χούντας που το ακολούθησε. Η δικτατορία όμως των συνταγματαρχών της  21ης Απριλίου ξυπνά οδυνηρές μνήμες και για το διπλό έγκλημα κατά της Κύπρου. Η χούντα, δρώντας ως ανδρείκελο των νατοϊκών αφεντικών της, οργάνωσε και πραγματοποίησε μαζί με την ΕΟΚΑ Β΄ το φασιστικό πραξικόπημα της 15ης του Ιούλη 1974, που έδωσε στην Τουρκία το πρόσχημα για να εισβάλει στην Κύπρο και να καταλάβει μεγάλο μέρος της χώρας μας.
Ο αγώνας των δημοκρατικών δυνάμεων στην Ελλάδα, τα τραγικά γεγονότα του Πολυτεχνείου και η προδοσία της Κύπρου οδήγησαν τελικά στην κατάρρευση του χουντοφασιστικού καθεστώτος που εγκαθιδρύθηκε την 21η Απριλίου. Δυστυχώς όμως η Κύπρος συνεχίζει να βιώνει τις βαριές συνέπειές του, καθώς και της εισβολής και της κατοχής. Οι ανοιχτές πληγές που άφησε πίσω του το πραξικόπημα της 21ης του Απρίλη τότε μόνο θα επουλωθούν οριστικά όταν η Κύπρος απαλλαγεί από την τουρκική κατοχή και επανενωθεί μέσα σε συνθήκες ελευθερίας, δημοκρατίας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, επιβάλλεται η ενεργός μνήμη των δεινών που προκάλεσε το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967 και η δικτατορία. Δυστυχώς, η φετινή 47η επέτειος συμπίπτει με την αναβίωση του φασιστικού φαινομένου στην Ελλάδα. Τα φασιστικά, εθνικιστικά, ρατσιστικά και μισαλλόδοξα ιδεολογήματα της Χρυσής Αυγής δε διαφέρουν σε τίποτα από εκείνα που θωράκισαν πολιτικά το πραξικόπημα και συντήρησαν τη χούντα για μια επταετία. Ταυτόχρονα, η επέτειος του χουντικού πραξικοπήματος αναδύει κρίσιμα διδάγματα, για την ανάγκη προάσπισης της δημοκρατίας απέναντι στους πολλαπλούς κινδύνους υπονόμευσής της, του σεβασμού των δημοκρατικών θεσμών και  της αφοσίωσης στο δημόσιο συμφέρον.

Διδάγματα για όλους μας προκύπτουν και από τον αντιδικτατορικό αγώνα, καθώς και από όλους τους αγωνιστές της δημοκρατίας, που υπερασπίστηκαν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, τη δημοκρατία και την ελευθερία. Αυτοί οι αγώνες δίνουν σήμερα το μήνυμα στις προοδευτικές δυνάμεις για αντίσταση και αγώνα ενάντια στην αναβίωση του φασισμού και της ακροδεξιάς, ενάντια στις μνημονιακές πολιτικές της Τρόικας, ενάντια στον αυταρχισμό και στις προσπάθειες περιορισμού της λαϊκής κυριαρχίας. Παράλληλα, οι αγώνες που έδωσαν διαχρονικά οι δημοκρατικές δυνάμεις, μας δίνουν το μήνυμα αντίστασης σε όσους πιθανόν θα επιδιώξουν να εκμεταλλευτούν τη δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο τόπος για να καταστήσουν την χώρα αποικία αέναου χρέους και προτεκτοράτο νεοαποικιακών δυνάμεων κατοχής.                         

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
Top